De multe ori, la noi în casă, întrebarile despre ce mâncăm la cină încep pe la 10 dimineața. Și tot atunci încep și rugămințile să fie ceva bun. Pretențiile cresc proporțional cu volumul de muncă din acea zi, deci presiunea e mare – sigur mă înțelegeți. Așa că am reușit să găsesc o rețetă rapidă și in ton cu dorințele menajeriei: rață cu sos de merișoare și garnitură de orez. Ingredientele se găsesc oricând, indiferent de sezon. Timpul de preparare este de maxim 30 de minute. Iar alăturarea de dulce – iute – acrișor crează un contrast demn de gusturile oricărui pretențios.
Ingrediente pentru rață cu sos de merișoare
- piept de rață – câte o bucată pentru fiecare porție
- 150g de merișoare (eu am avut merișoare deshidratate, fără adaos de zahăr)
- 3 cuișoare
- 200ml de suc de merișoare (poate fi înlocuit cu ceai de merișoare sau cu apă)
- o lingură de miere
- zeama de la o jumătate de portocală
- sare și piper
- un vârf de cuțit de praf de chilli
- ardei iute și câteva fire de cimbru proaspăt (optional)
Ingrediente pentru garnitura de orez
- o cană de orez basmati
- 2 cani de apă fierbinte (aceeași cană cu care am măsurat orezul)
- 30g – 50g de unt
Pregătirea raței cu sos de merișoare
Am început cu pregătirea sosului – i-aș spune chiar gem dacă ar avea zahăr și nu chilli. Poate fi făcut chiar și cu câteva zile înainte și păstrat într-un borcan la rece. Așadar, am pus merișoarele, cuișoarele si sucul la foc mic, într-o cratiță potrivită. Am lăsat cuișoarele la suprafață, pentru a le găsi ușor când a fost momentul sa le scot. După ce merișoarele s-au hidratat complet, am scos cuișoarele și am pus pudra de chilli, zeama de portocală și mierea. Am oprit focul și am pasat bine amestecul cu un blender vertical.
A venit rândul orezului. Simplu, cum scrie pe pachet. Însa înainte de a-l pune în cratiță, am pus untul la topit și apoi am călit orezul pentru un minut, două. Apoi am pus apa. Cam 17 minute i-a luat acestui tip de orez să fie gata, timp mai mult decât suficient să mă ocup de rață.
Am crestat ușor pielea de pe bucațile de piept de rață și le-am sărat bine. Am încins cuptorul la 200 de grade. Într-o tigaie care poate fi băgată în cuptor, am așezat bucățile de carne, cu pielea in jos. După 2-3 minute sunt rumenite. Le-am întors, am acoperit tigaia cu folie de aluminiu (nu complet, doar cât sa nu sară grăsimea în cuptor) și le-am băgat în cuptor pentru 12 minute. Doar de atât are nevoie pentru a fi fragedă și suculentă.
Le-am scos pe un platou și le-am lăsat să se odihnească pentru cateva momente. Cât să finisez sosul de merișoare. Am pus din nou pe foc tigaia unde am rumenit rața. Am adunat excesul de grăsime și am pus tot amestecul de merișoare pentru încă un clocot.
Am feliat pieptul de rață, l-am stropit cu sos de merișoare și l-am așezat lângă orez. Și atât. Cina rapidă și pretentioasă este gata!
S-aveți poftă!