Ioana (nu șitu de unde să o iau, spune că-i plac mâncărurile aromate, nu neapărat cu carne) e al doilea câștigător care primește o rețetă personalizată. Am făcut pentru ea hummus, mâncare ce vine din Orientul Mijlociu. E musai cu năut și cu tahini, pasta de susan. Și cu ustuoi și pătrunjel. Și cu zeamă de lămâie. Astea-s ingredientele fără care nu-i tocmai hummus. Apoi urmează partea în care fantezia își spuen cuvântul. Eu am pus câteva frunze de lămâiță, special pentru a mulțumi înclinația către arome a Ioanei. Iată hummusul Ioanei:
Am folosit năut din conservă, gata fiert.
Din fericire, pastă de susan se găsește în aproape orice supermarket.
Am folosit și puțin iaurt de capră, cum am văzut că face o prietenă libaneză.
Am pus usturoiul, sarea și câteva boabe de piper (am avut verde) în mojar.
Am cules frunzele de lămâiță din grădină și le-am spălat.
Sâmburii de floarea soarelui au fost un adaos potrivit.
Am pus într-un castron năutul, tahini, iaurtul, lămâița.
Am stors peste ele o jumătate de lămâie.
Am transformat usturoiul, piperul și sarea într-o pastă pe care am pus-o în bol, cu celelalte ingrediente.
Am mixat bine trei-patru minute.
Așa arată primul hummus din viața mea. Sigur, desăvârșit cu boia, pătrunjel verde tocat mărunt, cum le place arabilor și cu ulei de măsline extravirgin.
I-a plăcut până și Ralucăi, iar ea nu-i tentată de lucruri noi.
Ioana, sper că ești mulțumită de hummus-ul tău.
Să fiți sănătoși.
waw…cand am citit prima data…credeam ca e vb de miiiine :P ca iti tot ziceam ca ma fascinati cu humusul si alte mancari de genu :)…da stiu…nu-s eu ca eu n-am participat la concurs :P
Multumeeeeesc, suna delicios :) abia astept sa-l incerc.
Multumesc, multumesc, de cand asteptam o reteta de humus!
Woaaa… Tocmai am mâncat o lopată de hummus la Ali Baba (acum 30 minute). Norocul a fost că, spre deosebire de alte dăți, ăsta era făcut în casă È™i era delicios.
Cel din comerț tinde să aibă un miros urât de ulei oxidat sau să fie acru. E plin de surprize de multe ori neplăcute, ceea ce-l face detestat de mulți români care n-au mâncat ceva adevărat.
Pe deasupra hummus-ului, se mai pune pudră de cumin (chimion arăbesc)…ceea ce-i desăvârÈ™eÈ™te „cupajul” de arome orientale :-)
prietene,ai fost acasa si eu tot am ramas restant cu un sprite:).daca ai timp vreodata,poate ma ajuti cu o reteta buna,simpla cu somon.
palinca oo mai tin la rece
Servus Dănuc. Uite rețeta cu somon: https://adihadean.ro/2009/09/somon-cu-ro%C8%99ii-cherry/
Da de dă Dumenzo să bem și pălinca aia o dată:-). Apropo, ne-am mutat la casă, dacă ai drum prin Cluj dă un bip, facem un grătar în curte (am și eu pălincă la rece) :-).
Eu folosesc seminte de pin in locul celor de floarea soarelui si sumac in loc de boia. Buna ideea cu iaurtul, n-am incercat, dar tin minte pentru data viitoare :)
Emil Tamas, cred ca explicatiile tale m-au luminat putin. Am cumparat in SUA Cumin pudra ca sa pun la gulyas si nu stiam de ce are gust si miros altfel decat chimenul nostru. Inseamna ca o fi chimionul arabesc de care vorbesti.
Emil, ai dreptate:-)
Rox, nu-ți dai seama cât mă bucur că oamenii care se întîlnesc aici schimbă informații:-)
1. Da’ CE BINE ti-ai ales casa unde sa te mu-uti… Nici n-ai apucat bine sa termini cu mutatul si deja ai tufa de lamaita in gradina! :)
2. Dom’le, ai un talent artistic la prezentat mancarurile-e… Daca reusesti asemenea „lucrari de arta culinara”, asemenea prezentare artistica inca de la prima experimentare a unui nou fel, nu ma mai mir ca arata intr-un MARE fel mancarurile pe care esti mai deprins sa le faci, intrucat ai avut mai multe ocazii pt a experimenta!
P.S. Off-topic: Nu poti te rog sa oferi SI abonare prin mail la comentarii? (Macar la comentariile ulterioare propriului comentariu…) Eu sunt (din fire) uituc, zapacit si imprastiat, si sunt MARI sansele sa uit sa mai intru din nou la sectiunea de comentarii a articolelor la care am comentat, astfel incat nu prea aflu nici macar daca am primit cumva raspuns… (AM instalat Google Reader, dar accesarea lui imi este oarecum „peste mana”, astfel incat nu ma abonez prin RSS: n-ar avea rost, fiinca ORICUM n-as intra.) Indiferent de modul de rezolvare a rugamintii mele, multumesc anticipat pt intelegere si bunavointa!
Hummus cu baby carrots. Mmmm… In Cluj inca nu am dar de baby carrots, dar in Anglia era una din cele mai yummie variante de pranz. :D
Victor, am plantat lămâița la două zile după ce m-am mutat:-). Cât despre abonarea la comantarii, se lucrează la o temă nouă pentru blogul meu, aceea va include și opțiunea aceasta.
Lara, găsești, dar în conservă:-)
@Rox @Adi Hădean: Chef Radu Popovici (Retetele lui Radu) a făcut o treabă extraordinară cu site-ul-enciclopedie despre condimentele lumii. Chimionul arăbesc specific mâncărurilor orientale, mexicane etc versus Chimenul ce-l punem noi în magnificul gulaș sau în țuica fiartă.
Despre chimionul „oriental” È™i confuzia între cele două, pe site-ul dânsului, aici: http://www.condimenteweb.ro/condiment/detalii/47
Recunosc si-l aplaud pe Radu pentru asta. E mereu o sursă de inspirație și merg la lucrarea lui de fiecare dată când mă nelămurește ceva legat de o mirodenie.
Si pentru mine! Dar cum o fac daca nu am PASTA DE SUSAN? Poate-mi zice cealalta LARA cum ii spune in engleza
Super reteta de humus :) Doar ca eu nu am vazut nicodata pasta de susan si nici naut la conserva :( Poate imi dai cateva indicii? Unde as putea gasi? Cum arata :P
Mersi
Trebuie să cauți în supermarket, la raionul cu produse orientale.
Adi, posteaza te rog o poza cu borcanul de tahini, ca eu am intrebat de tahini in Cora si in Carrfour si personalul s-a uitat la mine ca la felul 4.
Ieri am văzut tahini la Auchan la raionul de chinezării… Adi, dacă ai email-ul doamnei/domniÈ™oarei… :-)
Pentru Lady Io: Poti sa ne dezvalui de unde cumperi semintele de pin? Si eu imi prepar hummusul acasa pentru ca este mult superior celui gata preparat din supermarketuri, si pot sa condimentez evident dupa gust. Imi place cu mai mult usturoi si lamaie:D Dar sincer simt lipsa semintelor de pin pisate care ii desavarsesc aroma originala. Daca poti sa ma indrumi as fii recunoscatoare.
Ps: Tahini si chiar naut la conserva se gasesc in magazinul semi-arabesc :)) din spatele magazinului Central, pe colt. Iar naut cam in toate magazinele naturiste. Eu cumpar naut uscat pt ca mai fac si falafel cand am chef, ca alternativa la chiftelele traditionale din carne de porc .
@Adi, urmaresc blogul tau de putin timp dar vroiam sa te felicit pentru retete, sunt sanatoase si combina aromele foarte bine! Yammmiiii si way 2 go!
Timea, mulțumesc frumos:-)
Emil Tamas si Timea, multumesc pentru ajutor.
eu locuiesc in liban de catva ani dar nu am mancat niciodata hommos cu iaurt sau cu seminte de pin sau usturoi..
eu, am văzut asta la o doamnă libaneză. probabil că e ca în cazul bucătăriei italiene/românești/ungurești, adică fiecare își aduce aportul la o rețetă clasică :-)
mugurii aia erau cruzi? daca da ce-ai zice daca ii arunci intro tigaie cu putin unt si le dai tenta aurie??;)
eu am inlocuit semintele de pin cu seminte de floarea soarelui. le-am pastrat crude pentru gustul lor:-)
sorry..”ochiul meu de vultur” a vazut pin..poate era sub influenta commentului despre mugurii de pin ..
Arata delicios, ma tot tenteaza, de cate ori merg in market, sa incerc hymusul, dar nu aarta atat de imbietor si renunt de fiecare data. Dar acum, trebuie…abia astept sa il fac.
@alina: Nu merita sa iti iei hummus din supermarket fiindca eu am facut greseala asta si a avut un gust oribil! Cel facut in casa e superior celui din supermarket! In plus, se face foarte repede.
Adrian, tocmai am facut varianta de post a hummus-ului, iar in loc de pasta de susan [pe care nu am gasit-o in Kaufland], am prajit usor vreo 2 linguri de susan. Nu pot spune decat: DELICIOS! :)
Multumim de reteta Adi!…nici eu nu faceam „hummus” cu iaurt si usturoi, insa voi incerca varianta ta. Cred ca e foarte buna!
O zi buna din Praga!
De cand tot zic ca o sa fac, astazi am facut, nu am gasit pasta de susa, dar am facut, nu am gasit naut la conserva, asa ca am fiert cam jumatate de zi la el, am combinat condimente pentru za’atar si, tortilla, dupa reteta ta, belea, am mancat ca nebunii. Acum inteleg de ce toti cei care au facut humus in casa, spuneau ca nu se compara cu cel din comert, intr-adevar, e mult mai bun. Mersi, Adi, pentru reteta.
De cand tot zic ca o sa fac, astazi am facut, nu am gasit pasta de susan, dar am facut, nu am gasit naut la conserva, asa ca am fiert cam jumatate de zi la el, am combinat condimente pentru za’atar si, tortilla, dupa reteta ta, belea, am mancat ca nebunii. Acum inteleg de ce toti cei care au facut humus in casa, spuneau ca nu se compara cu cel din comert, intr-adevar, e mult mai bun. Mersi, Adi, pentru reteta.
Ce cantitate de naut si de tahina ai folosit, ca vreau sa fac si eu azi :)
la 300 g năut poți pune o lingură zdravănă te pastă de susan.
mulțumesc mult! :)
De fiecare data cand am chef de humus fac reteta asta, a ta. Este minunata! As vrea si o reteta pt tabouleh si fattoush. Multumesc anticipat.
salut! am incercat si eu reteta astazi si pot sa zic ca a iesit un pic cu gust amar. toate ingredientele au fost de calitate, insa cred ca mi-a scapat ceva.. am mai adaugat un pic de ulei de masline si iaurt de capra cu gandul ca se va pierde gustul, insa e destul de persistent… :(
poate ai avut o pastă de susan prea intensă. și uleiul de măsline poate fi amărui.
Se poate faca tahini si in casa foarte simplu si atat cat este nevoie pentru cantitatea de humus. Aveti nevoie de susan, cam o ceasca, pe care sa-l puneti la incins cateva minute, nu mai mult sa nu se amarasca. Apoi in vasul de la blender la viteza mai mare, pana deine praf, adaugati o lingurita de miere, vreo 4 linguri de ulei, de preferat unul fara miros(cel de struguri ar fi perfect), cel de masline e aromat si poate iesi tahini, respectiv humusul amar. Gata tahini de pus in humus. Am incercat de curand o varianta si cu avocado, pe langa celelalte ingrediente si e deosebit de bun, ca sa nu mai zic de adaosul de nutrienti.
M-am grabit…pe langa alte greseli- uleiul este, fireste din samburi de struguri, nu din struguri…
Imi place amsa il incerc si eu . multumesc frumos de reteta.
It saved me!
Dani zicea că nu îi prea place cum fac hummusul, după ce am încercat reÈ›eta asta – am înÈ›eles È™i eu de ce nu îi plăcea :))
Acuma ne bucurăm de hummus. Mulțumim de rețetă Adi, we love it!