Puiul de a doua zi. Nu, nu e vreo rețetă secretă și nici vreun joc de cuvinte. Este acel ceva ce mofturoșii mei jură pe roșu că nu mai e la fel de bun ca atunci când a ieșit din cuptor. Și sub nicio formă nu poate fi mâncat așa, pur și simplu. Stir fry cu pui este rețeta mea pentru salvarea puiului de a doua zi. Și nu numai. Un stir fry este atât de versatil încât merge foarte bine cu orice fel de carne. Sau fără carne deloc. Merge cu ou, sau doar cu legume. Insoțit de orez sau de noodles. Și mai mult decât atât, e dovada că putem onora mâncarea și toate eforturile pentru a o produce. Iar dacă mofturoșii învață asta, eu mă declar mulțumită.
Ingrediente pentru stir fry cu pui
- pui de a doua zi – o jumătate de piept și o aripă am pus eu
- ciuperci – am avut champignon și pleurotus
- un morcov, tăiat bastonașe
- o bucată mică de ghimbir
- câteva fire de ceapă verde
- o mână de păstăi de fasole (sau brocolli, sau dovlecel)
- jumătate de pachet de paste de orez (merge foarte bine si cu orez)
- o lingură de semințe de susan
- jumătate de linguriță de boabe de piper sichuan
- un vârf de cuțit de pasta de tamarind (opțional; poate fi înlocuită cu o lingurița de suc de lime)
- câteva fire de lemongrass uscat (opțional)
- sos de soia
- sos de pește (opțional)
- ardei iute (opțional)
Prepararea stir fry-ului cu pui
Am început cu puiul. Dacă tot era de ieri, să nu îl las și mai mult să aștepte. L-am rupt în fâșii – m-am ajutat de doua furculițe – l-am stropit cu câteva linguri de sos de soia și l-am lăsat deoparte.
Intr-un mojar am pisat bucățile de ghimbir, împreună cu pasta de tamarind, firele de lemongrass și boabele de piper. De sare nu e nevoie. Sosul de soia și cel de pește sunt suficient de sărate pentru tot amestecul.
Secretul oricărui stir fry bun este un wok (sau tigaie încăpătoare) perfect încins și un foc iute. Am pus puțin ulei, și am aruncat în tigaie toate legumele odată. De obicei aș pune morcovul înaintea ciupercilor, pentru că are nevoie de mai mult timp să se pătrundă. Dar într-un stir fry îmi place să am texturi diferite.
Am adaugat amestecul de condimente pisate în mojar și jumătate de linguriță de sos de pește. Le-am ținut la foc mare până când ciupercile s-au rumenit puțin. Apoi am pus și puiul. Pentru că e deja gatit, are nevoie doar de unul-două minute alături de legume. Le-am amestecat bine și am presărat o lingură de semințe de susan.
Pentru pastele de orez am urmat instrucțiunile de pe pachet. Le-am pus într-o cratiță și le-am acoperit cu apă fierbinte. După 5 minute le-am strecurat și le-am adăugat stir fry-ului. E nevoie de un pic de îndemânare pentru a amesteca finele paste de orez cu puiul și legumele. Însă în asta constă frumusețea acestui stir fry: în dezordinea lui, totul e bine orânduit.
S-aveți poftă și să nu risipiți!