Biscuiţi săraţi de trei feluri

963

Deşi sunt destul de organizată cȃnd vine vorba de cumpărături, încercȃnd să pun în coş doar ingrediente necesare pentru 2-3 zile, se întȃmplă să nu gătesc imediat tot ceea ce cumpăr. De multe ori, în frigider rămȃn rătăcite şi uitate alimente ce nu au mai încăput în farfurie. Sunt sigură că şi voi încercaţi să nu aruncaţi mȃncarea şi reuşiţi să fiţi creativi în bucătărie, cum ar fi să încropiţi vreun mic-dejun sau vreo cină delicioase cu „ceea ce mai e în frigider”. Bine, nu putem folosi doar rămăşiţe atunci cȃnd gătim astfel, ci avem nevoie şi de alte alimente de bază ce se găsesc tot timpul în cămară. Astăzi voi pregăti biscuiţi săraţi de trei feluri.

În frigiderul meu se ascund mai mereu bucăţi mici de brȃnză, verdeţuri, ori vreo jumătate de lămȃie. Într-una din zilele trecute, am dat de nişte brȃnză maturată şi cȃteva fire de ierburi aromatice şi mi s-a făcut poftă brusc de biscuiţi săraţi crocanţi pe care să-i savurez cu două dintre sosurile mele preferate, în timp ce mă uit la un film bun. Aşa că m-am pus pe copt trei feluri de biscuiţi săraţi delicioşi, ce se păstrează cȃteva zile bune, şi am umplut din nou bucătăria de arome faine. Deşi unul dintre aluaturi necesită dospire, iar altul trebuie să se odihnească un timp la rece, cele trei reţete sunt uşor de făcut, iar biscuiţii se coc foarte repede. Eu am preparat cȃte puţin din fiecare tip de biscuiţi, însă cantităţile de mai jos sunt pentru porţii mari. 

Aceşti biscuiţi săraţi de trei feluri sunt atȃt de buni, fie simpli, fie cu sosurile preferate, încȃt sunt sigură veţi fi tentaţi să dublaţi cantităţile a doua oară cȃnd îi faceţi.

Ingredientele pentru grisinele cu busuioc
 • 500 g făină albă;
 • 1/2 linguriţă sare fină;
 • 7 g drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspătă;
 • 300 ml apă călduţă;
 • 1 linguriţă de zahăr;
 • 3 linguri ulei de măsline;
 • 1 legătură de busuioc proaspăt;
 • 50 g parmezan;
 • sare roz de Himalaya.
Ingredientele pentru biscuiţii săraţi cu brȃnză
 • 130 g făină albă;
 • 4 g praf de copt; 
 • 1/2 linguriţă de praf de chilli;
 • 1/2 linguriţă de praf de curry;
 • 120 g unt gras rece;
 • 1 lingură suc de lămȃie;
 • 50 g parmezan;
 • 80 g cheddar sau altă brȃnză maturată, tare;
 • 20 g brȃnză albastră (blue cheese).
Ingredientele pentru biscuiţii săraţi cu ierburi aromatice
 • 130 g făină albă;
 • 4 linguri de ulei de măsline; 
 • 1 fir de ceapă verde;
 • 1 legătură mică de pătrunjel; 
 • 1 legătură mică de mentă;
 • 3-4 fire de rozmarin proaspăt;
 • sare roz de Himalaya.
Pregătirea aluatului pentru grisinele cu busuioc

Am amestecat drojdia, zahărul şi apa şi le-am pus într-un loc călduţ, timp de 5-7 minute, pȃnă cȃnd s-a format o spumă deasupra. Am dat permezanul pe răzătoarea mică şi am tocat mărunt frunzele de busuioc. Într-un castron încăpător, am cernut făina împreună cu sarea fină. Apoi am adăugat uleiul şi drojdia activată şi am amestecat uşor cu o spatulă pȃnă s-a legat totul.

Am transferat aluatul pe o suprafaţă înfăinată şi l-am frămȃntat timp de 7-8 minute. Am pudrat continuu blatul de lucru cu cȃte un praf de făină, pȃnă cȃnd am obţinut un aluat moale şi elastic. Am presărat deasupra aluatului parmezanul ras şi tocătura de busuioc. Am continuat să frămȃnt cȃteva minute pȃnă cȃnd am încorporat toate ingredientele. Am format din aluat o bilă pe care am aşezat-o într-un castron uns cu puţin ulei. Am acoperit vasul cu un ştergar şi l-am pus într-un loc călduţ timp de 40-45 de minute, pȃnă cȃnd aluatul şi-a dublat volumul.

Prepararea grisinelor cu busuioc

Îmi place mult gustul pe care îl au aceste grisine împreună cu sosul de ardei copţi şi usturoi, dar se potrivesc la fel de bine şi cu un pateu de legume coapte.

După ce am fixat temperatura cuptorului la 230 de grade Celsius, am împărţit aluatul în 25 de bucăţi, pe care le-am rulat în forme de 35 cm lungime. Nu mi-am făcut griji că nu le-am rulat perfect. Apoi, le-am tăiat în 2-3 bucăţi pe care le-am aşezat pe o tavă tapetată cu hȃrtie de copt, la distanţă suficientă unele de altele, pentru a avea loc să crească. Le-am pulverizat cu apă şi le-am pudrat cu sarea roz. 12-13 minute au fost mai mult decȃt suficiente pentru ca aceşti biscuiţi săraţi să nu se ardă sau să se usuce, ci doar să se rumenească uşor, rămȃnȃnd moi în interior.

Pregătirea aluatului pentru biscuiţii săraţi cu brȃnză

Am dat prin răzătoarea mică parmezanul şi cheddarul. Am amestecat cu robotul cubuleţele de unt rece, făina şi condimentele, pȃnă cȃnd am obţinut un aluat sfărȃmicios. Apoi am încorporat rapid sucul de lămȃie, brȃnza cheddar, 40 g din parmezanul ras (restul l-am folosit la final) şi brȃnza albastră sfărȃmată, obţinȃnd un aluat moale pe care l-am rulat în formă de cilindru cu o lungime de aproximativ 35 cm. Pentru a-l putea modela, am împachetat aluatul în folie alimentară. L-am lăsat să se întărească în frigider, aproximativ 1/2 oră – suficient pentru a mă apuca de prepararea biscuiţilor săraţi cu ierburi aromatice.

Prepararea biscuiţilor săraţi cu brȃnză

Am menţinut temperatura cuptorului la 180 de grade Celsius. Am scos aluatul din frigider, am îndepărtat folia alimentară şi l-am tăiat în forme de jumătate de cm grosime. Am obţinut aproximativ 50 de bucăţi pe care le-am aşezat la distanţă de 1, 1/2 cm unele de altele, pe o tavă mare, tapetată cu hȃrtie de copt. Înainte de a le băga în cuptor, am presărat restul de parmezan ras. În 9-10 minute – nu mai mult, altfel se ard – biscuiţii săraţi şi uşor picanţi au fost rumeni, însă timpul de coacere depinde de cuptor.

Prepararea şi pregătirea biscuiţilor săraţi cu ierburi aromatice 

Aceşti biscuiţi săraţi sunt mai degrabă nişte crackers foarte subţiri şi savuroşi. Merg perfect cu un sos picant de brȃnză cheddar şi tabasco.

Am amestecat bine făina cu 2 linguri de ulei, obţinȃnd o compoziţie fină sfȃrȃmicioasă pe care am pus-o deoparte. Am tocat foarte mărunt ceapa şi ierburile şi le-am amestecat cu puţină apă şi cu restul de ulei. Am adus împreună amestecurile de făină şi de ierburi, frămȃntȃnd bine 1 minut, adăugȃnd încă puţină apă pe parcurs. 

Am împărţit aluatul în 20 de bucăţi mici. Le-am întins pe fiecare cu sucitorul, între două foi de hȃrtie de copt, cȃt mai subţire posibil, apoi le-am aşazat-o pe tavă. Le-am pulverizat cu puţină apă, le-am pudrat cu sare şi le-am băgat în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. S-au rumenit uşor şi au devenit crocante după 7-8 minute.

Sper că v-am făcut poftă cu aceşti biscuiţi săraţi de trei feluri şi că am reuşit să vă motivez să nu lăsaţi prea mult timp în frigider resturile de alimente. Să le găsiţi cȃte un loc în farfurie, în cel mai creativ şi responsabil mod.

S-aveți poftă,

Gabi

Găsiți aici mai multe rețete de biscuiți.

Join the Conversation

 1. Eu as vrea sa stiu si reteta sosurilor din imagine. Arata tare bine :)

 2. Pentru sosul de ardei: cu ajutorul unui blender, pasați câțiva ardei capia copți pe plită și curățați; 3-4 căței de usturoi și 1 ceapă tocate și sotate puțin în ulei; sare și piper. Iar pentru sosul de brânză: tocați și sotați la foc mic, în unt și chimen măcinat, 1-2 fire de ceapă verde și un jalapeño proaspăt (sau murat, dacă nu găsiți altfel, pe care îl adăugați la final în cratiță), adăugați 2-3 linguri de smântână grasă bună și cam 150 g de cheddar ras. Luați cratița de pe foc, picurați tabasco verde peste sosul cald și gata!

 3. Buna. Se pot face cu cateva zile înainte de servire? Cum trebuie pastrati? Mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close