Tema săptămânii acesteia ne-a trimis să încingem grătarul și să punem pe masă preparate delicioase, fripte. De data aceasta am lăsat carnea în baza dragilor mei colegi, și-așa se spune că bărbații fac cel mai bun grătar (ei vor susține că nu doar grătar), și am ales să gătesc legume. Având în vedere perioada sărbătorilor, cu masa plină de carne, am considerat că acum un grătar de legume este binevenit.
Rețeta este foarte simplă și ușor de personalizat, astfel încât se pot folosi legumele preferate. Eu am folosit vinete, roșii, dovlecei, ardei gras galben, ardei capia roșu, ceapă roșie. Am făcut și un sos ușor din câteva fire de șofran, usturoi și 3-4 linguri de iaurt gras, a mers de minune cu legumele.
Pentru început am curățat legumele și le-am tăiat felii. Am încins grătarul și le-am fript la foc iute.
Am ținut legumele cam 30 de secunde pe fiecare parte, astfel încât să nu se ardă, dar nici să rămână crude.
Pentru sos am combinat firele de șofran cu jumătate de ceașcă de apă fierbinte. Am lăsat la infuzat pentru 15 minute, apoi am adăugat 1 cățel de usturoi zdrobit, puțină sare și am amestecat bine.
Apoi am strecurat amestecul și am adăugat peste iaurt. Am amestecat bine și m-am bucurat de un grătar ușor, aromat și sănătos.
Text&Foto: Aura Crăciun
Bake-Up Artist
Excelent! Mulțumesc pentru idee!
Foarte bune,gustoase si sanatoase.
Multumesc ,mai astept de la tine asemenea bunatati:)
Trecand peste arhicunoscuta „cea mai buna leguma e carnea”, si ipocrita „vaaai, ce sanatos!…recunosc ca am descoperit savoarea legumelor abia la varsta adulta.
Intai, din exces de ingrediente pt frigarui, o juma’ de ardei gras,una de ceapa, ramase si puse pe gratar intr-o doara, sa nu le aruncam.
Gustul pt legume la gratar s-a dezvoltat in progresie geometrica cu ocazie unei mese la restaurant (Bucuresti, fara nume…hotel 4*). Colegul care le comandase (legume la grill), era in post. I-au fost aduse legumele (splendide la aspect) si cat am mai schimbat noi 2-3 vorbe, legumele au lasat zeama, sucul. A presarat sare, piper, putin ulei si otet balsamic, si jur, a fost cea mai buna garnitura ever. (zic garnitura, pt ca am mancat-o langa cotletele de miel :) .
Oricum, garnitura sau fel principal, cu dressing ori simplu, gratarul de legume m-a castigat fan total.
Multumim de reteta si idee!