Tort cu ciocolată și banane

2K

Sărbătorile sunt prilejul de care trebuie să profităm și să ieșim din zona de confort când vine vorba de deserturi. Masa de Paște cere preparate pe măsura, iar pe lângă cele tradiționale, un delicios tort cu ciocolată și banane ar completa excelent un întreg meniu. Eu sunt o împătimită a dulciurilor, iar pregătirea unui tort este genul acela de activitate pe care o fac, cu ce mai mare drag. 

Așadar, pentru masa de Paște, vă propun un tort cu ciocolată și insert de banane, care sunt absolut convinsă că va fi pe placul tuturor. Adică, cui nu îi place ciocolata?!

Tortul acesta va avea mai multe etape de pregătire, dar să nu vă speriați, nu e mare filosofie, o sa vedeți.

Ingrediente pentru blat
  • 300 gr faină
  • 60 gr cacao
  • 15 gr praf de copt
  • 10 gr bicarbonat de sodiu
  • 250 gr zahăr
  • 4 oua
  • 250 ml chefir
  • 150 ml ulei
  • 150 ml apă fierbinte
Ingrediente pentru crema de ciocolată
  • 200 gr zahăr 
  • 120 gr cacao
  • 4 gălbenușuri
  • 200 gr unt
  • 200 gr zahăr pudră
  • 200 gr ciocolată ( 100 gr ciocolată neagră și 100 gr ciocolată cu lapte)
  • 200 ml lapte
Ingrediente pentru insertul de banane
  • 1 banana mare sau 2 mai mici
  • 50 gr unt
  • 50 gr zahăr brun
  • 1 lingura miere
Ingrediente pentru crema de mascarpone
  • 250 gr mascarpone
  • 150 ml smântână pentru frișcă
  • 100 gr zahăr pudră
Modalitate preparare blat

Blatul de cacao este acel tip de blat umed, care nu necesită a fi însiropat, înainte de montare. Din cantitățile prezentate ies 2 blaturi cu diametrul de 18 cm, care vor fi tăiate în două.

Am preîncălzit cuptorul la 180 de grade, apoi am pregătit formele detașabile, pe care le-am tapetat cu hârtie de copt, la bază.

Într-un bol am amestecat cu un tel, ingredientele umede: zahărul, ouăle, uleiul, chefirul și laptele și am amestecat bine de tot.

În alt bol am amestecat ingredientele uscate: făina, cacaoa, praful de copt și bicarbonatul de sodiu.

în final am amestecat cele doua compoziții, nu foarte mult, rezultând un aluat moale.

Am turnat compoziția în formele de copt și le-am lăsat in cuptor aproximativ 45 de minute.

După ce am scot blaturile din cuptor, le-am lăsat la odihnit vreo 5 minute, apoi le-am scos din forme si le-am lăsat să se răcească, complet, ca să pot sa le tai, fără să se rupă.

Sunt fragede și pufoase.

Modalitate preparare cremă de ciocolată

Am pregătit o oală în care am pus apă și am lăsat=o la fiert.

Într-un bol am pus zahărul, cacaoa, gălbenușurile și laptele, Le-am pus peste oala de pe foc și le-am bătut pe baie de aburi, până s-au topit. Apoi am adăugat ciocolata si am continuat să amestec până ce aceasta s-a topit. Am pus-o deoparte la răcit, amestecând ocazional.

În alt bol am pus untul, la temperatura camerei și zahărul pudra și le-am mixat până am obținut o cremă aerată. Am turnat în fir subțire crema de ciocolată și am continuat să mixez la viteză mică, până am încorporat-o pe toată. Am lăsat-o la frigider până s-a întărit cât să pot să o întind pe blaturi.

Modalitate preparare insert de banane

Am tăiat banana în rondele.

Într-o oală mică am pus zahărul brun și mierea. Am amestecat până s-au topit, apoi am adăugat untul și am obținut un sos de caramel, peste care am pus bananele. Am mai amestecat 2 minute, apoi am luat de pe foc. L-am lăsat la răcorit.

După ce am terminat de pregătit toate etapele de mai sus, am trecut la montat tortul astfel: 

În forma unui inel de tort, am pus un strat de blat, un strat de cremă de ciocolată, iar apoi am făcut o gaură în mijloc, pe care am umplut-o cu sosul de banane. Am continuat la fel, în final trebuie să avem 4 blaturi și 3 straturi de cremă.

Am lăsat tortul peste noapte, la frigider ca să fiu sigură că, crema de ciocolată are timp destul să se întărească.

Modalitate pregătire cremă mascarpone

Am pregătit și crema în care voi îmbrăca tortul, mixând toate cele 3 ingrediente, deodată.

Trebuie să rezulte o cremă aerata și fină.

Este un tort decadent, un tort cremos și delicios,  cu care vă veți răsfăța familia.

Cât privește decorul, lăsați-vă imaginația să zburde!

S-aveți poftă,

Larisa

Găsiți aici mai multe rețete de torturi.

Join the Conversation

  1. Sigur il voi face pentru Duminica de Sf PASTI.Cred ca este bun daca ma uit la ingrediente-numai bunatati.

    Multumesc!

  2. Putem înlocui bananele cu altceva?

    Mulțumesc

  3. Poze foarte impresionante si o reteta care se cere facuta pentru familie.

    Bananele si ciocolata sunt foarte buni prieteni, la fel portocalele si ciocolata. Asadar asteptam o reteta de ceva dulce cu aceasta combinatie.

    Sarbatori cu pace si bucurie!

    Teo

    :)

  4. Blatul are sau nu lapte? La ingrediente apare apa fierbinte…. la preparare apare lapte…

  5. Claudia says:

    Tocmai am terminat de asamblat și pitit în frigider minunatul tort prezentat aici.
    Blatul este delicat, crema este ontuoasă, iar bananele în sosul Caramel sunt fantastice.
    Păcatul meu este ca nu am răbdare, ca să nu zic îndemânare, sa îl ornez cum se cade.
    Mă gândesc să reduc cantitatea de zahar când îl voi face iarăși
    250+200+200+50+100=800!!! gr zahar.

  6. Larisa says:

    Buna ziua,
    In loc de insert de banane se poate pune un sos de fructe de pădure/zmeura/căpșuni sau un jeleu făcut din fructe, însă rețeta de insert de la aceasta postare este doar pentru banane.
    Va stau cu drag la dispoziție în caz ca doriți sa faceți sosul de fructe sau jeleul.
    Zi cu soare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close