Alioli, allioli, ali oli, aioli – se scrie în mai multe feluri, se citește în și mai multe, în funcție de regiune. E un sos tipic pentru zona mediteraneană a Europei și e un fel de mujdei. Rețeta de bază e simplă dar suportă multe modificări și variații, după gustul bucătarului ori după pofta consumatorului. Eu fac mai multe variante și-mi plac toate. Sosul merge bine cu cartofi, pui fript, grătare de orice fel, chiar și cu mici. Merge cu dovleac plăcintar copt, cu porumb rumenit pe cărbuni sau fiert, cu legume la grătar (sparanghelul cu alioli e un vis aproape erotic).
Povestea pleacă de la usturoi. Curățat, tăiat în bucăți nu foarte mari. Peste el, sare grunjoasă și frunze aromate (pătrunjel, busuioc, mentă sau coriandru), care se potrivesc dar prezența lor e opțională.
Uleiul e important. Cel mai potrivit e cel de măsline, extravirgin. Uleiul de floarea soarelui extravirgin e bun de asemenea.
În mojar se transformă într-o pastă cu consistența maionezei. E o pastă grea, de aceea se recomandă moderația.
Smântâna sau iaurtul îmblânzesc gustul dar nu fac pasta mai ușoară.
Sigur, alioli, pe lângă gustul intens de usturoi vine cu reale beneficii pentru sistemul imunitar. Deci, e medicament. Deci, se recomandă din nou moderația:). Să fiți sănătoși.
Făceam şi eu sos din ăsta, dar niciodată n-am ştiut ce ierburi să pun! Mulţam fain! :)
Merge pusă și lămâie împreună cu uleiul de masline, iar menta verde (din punctul meu de vedere trebuie pusă obligatoriu) împreună cu lămâia fac sosul să fie parcă mai ușor și îi dau voie să se potrivească atât de bine și la fructele de mare, încât nu te mai poți opri din mâncat creveți la gratar înmuiați în el :)
Și eu fac tot așa sosul, sau mă rog eu îi spun mujdei de usturoi, deși mama face la Maramureș altfel de mujdei.
E incredibil de bun, însă! a nu se recomanda celor sensibili la stomac! :D
Interesanta combinatie – usturoi-iaurt-ierburi aromate-… Chiar am sa incerc…pare bun…! Dar cred ca adevaratul all y oli (adica usturoi si ulei in traducere ) inseamna exact ceea ce spune si numele …adica usturoi pisat ,amestecat cu ulei pana devine ca o maioneza. Celelalte sunt derivatii ,dupa cum a dorit fiecare….eu de ex. la acest all y oli,pun cateva linguri de sos de rosii,sau rosii decojite si taiate marunt. In majoritatea restaurantelor din Spania,se prepara dintr-un ou,200 ml. ulei si 3 graunte de usturoi! Mai simplu…se amesteca direct maioneza cu usturoi …sau cine este destul de bun ,poate sa -l prepare doar din lapte si ulei ,deci fara ou crud, care este interzis de ceva timp !
O zi buna !!
O combinatie gustoasa, sanatoasa si potrivita pentru orice fel de gratar. Folosirea uleiului de masline extravirgin il face sa fie mai „usor” pentru digestie. Sincer, prefer o astfel de combinatie pentru orice gratar pe care il pregatesc!
In loc de mirodenii, adaugam marar proaspăt. Si reteta ta este destul de buna, am sa o încerc de 1 mai la un grătar :)
E super bun! l-am facut aseara cu ierburire aromatice pe care le aveam (salvie, marar, busuioc), deabia astept sa creasca patrunjelul sa il fac ca al tau. Noi l-am mancat cu pulpe de pui la cuptor, foarte bun. Inainte eu il faceam simplu fara ierburi, doar cu smantana si o lingurita de otet balsamic, dar acum reteta ta mi se pare mai buna.Multumim de reteta ;).
interesanta versiune, mult mai light si proaspata decat cea traditionala cu galbenus si mustar.
Daca manc, singur, mujdei facut din jumate de caciulie de usturoi cu 250 g smantana (de la tara) se numeste moderatie?! :)
am facut si eu un pastrav a la provencale cu sos aioli,sub supravegherea unei prietene ce a trait ceva vreme pe acolo.era varianta cu galbenusuri,fara nici un pic de mustar.dupa ce am facut reteta asta am citit despre numeroase versiuni din zona mediteraneana.dar se pare ca la francezi e musai cu ou.tare bun este.eu zic ca seamana tare,varianta asta cu sosul de usturoi facut in delta.atata doar ca ei nu folosesc ulei de masline,ceea ce e obligatoriu pentru sosul asta.
Interesant mojar … am gasit pe net doar o firma care comercializeaza asa ceva . Se gaseste si pe la magazine ?Ma refer la astea din piatra , granit sa ce-o fi , nu mojarele din lemn.
al meu e de la selgros
A da ? Mersi de pont .
Eu mai adaug rosie oparita si tocata marunt.Sosul este delicios:)
Sa traiesti!
vaii faceam alioli si nu stiam, eu ii ziceam usturoi cu smantana.(nu este aluzie sau sarcasm, fapt.L-ai pisat un pic ( si cat e picul) inainte de a pune uleiul, sau doar maruntit?
Am participat la un concurs culinar la pro tv [prima editie] si am prezentat si acest minunat sos cu plante aromatice ,nu stiam ca are o denumire .La concurs nu am mers mai departe pentru ca unui domn jurat nu-i place usturoiul. Pacat nu stie ce a pierdut !