Îmi place la nebunie să gătesc. Să îmi iau timp sa aleg ingrediente, să le potrivesc și să uit de mine în bucătărie. Dar mi se întâmplă câteodată să fiu pe fugă. Și atunci caut frenetic acea rețetă care să se facă singură. Nu neapărat repede, ci doar singură. Cine ar crede ca inspirația vine de la alți oameni care erau pe fugă. Din cu totul alte motive însă. Nu are rost să judecam acum, important e că din îndeletnicirile mai mult sau mai puțin oneste ale unora, a ieșit o capodoperă culinara: kleftiko.
Și iată cum se prepară în zilele noastre.
Ingrediente pentru Kleftiko
- rasol de miel sau berbecuț, tăiat felii – cam 1 kilogram și jumătate
- ceapă verde – 2,3 legături
- usturoi verde – 2 legături
- ardei gras – 2,3 bucăți
- roșii coapte – 4,5 bucăți mici
- cartofi – 4,5 bucăți medii
- brânză kefalotyri, sau orice fel de brânză tare (eu am folosit Pecorino)– 200g
- oregano
- sare și piper
- ulei de măsline – cam 100ml
- vin alb – 50ml (sau câteva lingurițe de zeamă de lămâie)
Ingredientele pentru marinadă
- o lingură rasă de sare de mare
- o lingură de oregano
- 2 lingurițe de boabe de muștar
Veți mai avea nevoie de hârtie de copt – cam 6 foi am folosit eu – și sfoară de bucătărie.
Prepararea kleftiko
Cum vă spuneam, felul acesta de mâncare aproape că se face singur. Bine, are nevoie de puțin ajutor. Așa ca am început prin a pune carnea la marinat. Îi priesc de la 12 ore in sus, ideal de pe o zi pe alta.
Am pisat într-un mojar boabele de muștar, împreună cu sarea si oregano. Am frecat bucățile de rasol cu amestecul acesta și le-am lăsat la rece până a doua zi.
Am scos carnea din frigider cu o oră înainte – să aibă timp să își revină până intră la cuptorul preîncălzit la 160 de grade.
În timpul acesta, am spălat și am curățat legumele. Ceapa și usturoiul le-am tăiat in bucăți de 2-3 cm lungime. Ardeii și brânza în cuburi potrivite. Roșiile sferturi și cartofii jumătăți. Kleftiko va sta cam 3 ore în cuptor și vreau să își păstreze forma.
Le-am adus pe toate într-un bol, împreună cu uleiul de măsline și restul de condimente.
Am pregătit o cratiță încăpătoare în care am așezat doua bucăți de sfoară și peste, patru din cele șase foi de copt.
Nu există o regulă anume pentru asamblarea unui kleftiko, însă eu am abordat problema inginerește: cartofii i-am așezat la bază, apoi carnea iar deasupra, restul de legume și brânza. Iar peste, am turnat vinul. Ideea e ca toate aromele combinate să se regăsească la final în cartofi. Și a fost o idee tare bună.
Cu cele doua foi de copt rămase am învelit pachetul cu grijă, astfel încât să iasă cât mai puțin abur, și am legat cele doua bucăți de sfoară.
3 ore și jumătate în cuptor. Apoi am scos foile de deasupra și l-am mai lăsat încă jumătate de oră.
Și asta e tot. După 4 ore de făcut cu totul altceva prin casă, cina festivă e gata. Kleftiko merge de minune alături de o salată grecească (cum altfel?!), un vin bun și prieteni.
S-aveți poftă!