Cotlete de miel cu pesto de mentă

607

Pulpa de miel ocupă un loc important pe masa noastră de Sărbători pascale, însă eu vă propun o reţetă aparte, de cotlete de miel, cu pesto de mentă şi fistic. Savoarea cotletelor de miel marinate, în stil indian, e extraordinară! Deşi nu este o reţetă indiană autentică, e delicioasă, devenind rapid una dintre reţetele mele favorite. Secretul e amestecul de mirodenii cu care am aromat şi frăgezit carnea şi timpul necesar pentru ca aceste miresme să se impregneze cȃt mai bine în fibrele cărnii. Apoi, prospeţimea mentei este un companion preferat al cărnii de miel, iar un pesto de mentă şi fistic, echilibrat cu puţină zeamă de lămȃie, completează savoarea cărnii proaspete gătite în acest fel. Într-un cuvȃnt, reţeta aceasta este consistentă, delicioasă şi foarte uşor de făcut. Nu trebuie decȃt timp pentru gătit.

Ingredientele pentru cotletele de miel marinate
  • 8-12 cotlete de miel (pentru 4 persoane);
  • 1 legătură de mentă proaspătă; 
  • 1 legătură de coriandru proaspăt;
  • 1-2 crenguţe de rozmarin proaspăt;
  • 3 cuişoare
  • 1 linguriţă seminţe de fenicul;
  • 1 linguriţă boabe de piper negru;
  • 1 linguriţă seminţe de chimion;
  • 3-4 linguri iaurt grecesc;
  • puţin ardei iute (opţional);
  • 1-2 linguri ulei de măsline;
  • sare, după gust, înainte de servire.

Ingredientele pentru pesto de mentă şi fistic:

  • o legătură mare de mentă;
  • 2-3 frunze de busuioc proaspăt;
  • 2-3 fire de usturoi verde;
  • 2-3 fire de ceapă verde;
  • 50 g fistic fără coajă, crud;
  • 50 ml ulei de măsline;
  • 1 linguriţă zeamă de lămȃie;
  • sare şi piper negru proaspăt măcinat.

În plus, pentru salată şi garnitură, am adăugat pe listă sfeclă roşie, oţet de zmeură, ulei de dovleac, cartofi făinoşi şi 2-3 căpăţȃni de usturoi.

Pregătirea cotletelor de miel

Carnea marinată este mult mai savuroasă decȃt cea simplă, deoarece absoarbe toate aromele şi, în plus, se găteşte mult mai repede decȃt în mod normal. 

Am început magia cu pregătirea condimentelor. Am încins seminţele şi boabele de piper într-o cratiţă, timp de două minute, la foc mediu, pentru ca aromele ce vor pătrunde în carne să poată fi eliberate. Apoi le-am zdrobit într-un mojar, am adăugat frunzele de ierburi tocate mărunt, continuȃnd să pisez şi să amestec pȃnă cȃnd am obţinut o pastă. Am turnat iaurtul, am amestecat bine şi am pus mojarul deoparte. 

Am îndepărtat cu grijă grăsimea de pe cotletele de miel şi am curăţat complet partea superioară a fiecărui os. Am pus bucăţile de carne într-un castron şi le-am uns cu amestecul obţinut. Am presat bine carnea atunci cȃnd am asezonat-o pentru a le permite aromelor să pătrună cȃt mai bine în carne. Am acoperit vasul şi l-am lăsat în frigider peste noapte.

Pregătirea pesto-ului de mentă şi fistic

Am copt fisticul fără coajă, timp de 2-3 minute, la 180 de grade. Apoi l-am mixat în robot, împreună cu sarea, usturoiul şi ceapa taiate grosier şi frunzele de mentă şi busuioc. Am adăugat uleiul treptat, continuȃnd să mixez pȃnă am obţinut o pastă. Am asezonat pesto-ul cu piper proaspăt măcinat şi zeamă de lămȃie şi l-am pus deoparte

Înainte de a mă apuca de gătirea cotletelor de miel, am pus la copt nişte sfeclă roşie pentru salată. Tot acum, am pregătit şi ingredientele pentru garnitură: am pus la fiert cȃţiva cartofi făinoşi tăiaţi în cuburi şi am pus la copt 2-3 căpăţȃni de usturoi tăiate pe jumătate.

Prepararea cotletelor de miel

Am scos carnea din frigider şi am lăsat-o să ajungă la temperatura camerei. Am pornit focurile: am preîncălzit cuptorul la 160 de grade şi am pus la încins, pe aragaz, o tigaie grill. 

Am scos cotletele din marinată, le-am presărat cu ardei iute tocat mărunt şi le-am uns pe ambele părţi cu ulei de măsline. Am cronometrat 3 minute pe o parte şi 2 pe cealaltă, la foc mediu spre mare, şi gata! Nu am uitat să pulverizez din cȃnd în cȃnd ulei de măsline pe carne. Durata prăjirii e în funcţie de grosimea cotletelor. Astfel, dacă cotletele ar fi fost mai groase, le-aş fi gătit în tigaie cu 4-5 minute în plus. 

Imediat am mutat cotletele de miel într-o tavă din inox cu grătar detaşabil şi capac şi le-am ţinut în cuptor 15 minute, pȃnă s-au pătruns bine. Am sărat carnea si am lăsat-o să se odihnescă sub capac timp de 4-5 minute, înainte de a o pune pe farfurie.

Cȃt timp am ţinut carnea în cuptor, am pregătit o garnitură de cartofi skordalia cu usturoi copt şi o salată de sfeclă roşie coaptă, cu oţet de zmeură şi ulei de dovleac. O bunătate în farfurie, aceste cotlete de miel cu pesto de mentă! Nu mai e nimic de spus, vă vor plăcea!

Gabi

Găsiți mai multe rețete cu miel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close