Zile în tihnă cu familia și prietenii laolaltă presărate cu mese pline de bunătăți tradiționale pe care le-am așteptat cu nerăbdare și le-am savurat cum se cuvine. Cu siguranță după tot acest festin culinar am rămas cu multe feluri de mâncare prin frigider. Partea bună este că nimic nu se pierde, totul se transformă. Astăzi le găsim un loc de cinste ouălor fierte într-o salată cremoasă și energizantă în același timp. Am făcut și niște pâinici moi și gustoase numai bune de savurat împreună cu salata.
Ingrediente necesare:
- frunze de salată
- câteva fire de ceapă verde
- 2 ouă fierte
- 100 grame iaurt
- curry, sare și piper
- mix de semințe
Pentru pită:
- 4 grame drojdie uscată sau 10 grame drojdie proaspătă
- 270 grame apă
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță ulei de măsline
- 500 grame făină
- 1 linguriță sare
Pasul 1
Am amestecat într-un bol apa călduță, să aibe undeva la 37 de grade, zahărul și drojdia. Am adăugat uleiul de măsline, făina, sarea și am frământat aluatul câteva minute, timp suficient încât să se elibereze elasticitatea glutenului din făină. Am acoperit aluatul cu folie alimentară și l-am lăsat să dospească la loc cald, ferit de curenții de aer până când și-a dublat volumul. Cam un ceas. Un aluat dospit este numai bun de modelat dacă, apăsând cu degetul în mijlocul lui, nu revine imediat la forma inițială. Așadar a venit momentul să împart aluatul și să îl modelez în formă de biluțe. Mărimea o alegeți voi, depinde de cât de mare vă doriți sa fie pita:
Pasul 2
Le-am lăsat așa să se odihnească încă 15 minute după care le-am întins cu sucitorul și le-am mai dat răgaz timp de alte 15 minute timp în care cuptoul s-a încins la 250 de grade:
Pasul 3
Am pus câte 3 discuri de aluat, căci atât mi-au încăput în tava încinsă. Am folosit tava din dotarea cuptorului. Le-am copt 6 minute până când s-au umflat și au devenit aurii. După ce le-am scos din cuptor le-am acoperit repede cu un prosop uscat pentru a rămâne moi:
Pasul 4
La capitolul salată lucrurile sunt foarte simple:
Am spălat salata, am curățat ceapa și am descotorosit ouăle de coajă. Salata am rupt-o cu mâna în bucăți, am tăiat ceapa rondele și le-am amestecat într-un bol împreună cu iaurtul, sarea piperul și pudra de curry. Un deliciu.
Pasul 5
Am așezat salata pe o farfurie, am adăugat o linguriță de mix de semințe pentru un plus de grăsimi sănătoase, iar pita a venit să desăvârșească ceea ce a fost un prânz lejer și copios:
Poftă bună!
Cu drag,