Varza a (ca) la Cluj, provocarea supremă

1.7K

Varza a la Cluj e o legendă scrisă cu grăsime. Nu are nicio treabă cu Clujul alta decât că-i poartă numele în denumire (vine de undeva din Secuime rețeta). Sigur, sunt câteva locuri în Cluj în care poți să mănânci varză a la Cluj bună (vorbim despre ele cu altă ocazie). E o mâncare de cantină, ușor de făcut în cantități mari, grozav de gustoasă dar în același timp grozav de grasă și de greu de digerat. N-am găsit nicio rețetă (există mai multe variațiuni pe temă) light, probabil pentru că ardelenii nu se omoară după ideea de ușurătate-n strachină. Totuși, cititorii site-ului bucatarulunisol.ro au votat pentru schimbare (dacă-mi permiteți analogia) și de aici am înțeles că ar fi bine să încerc o transformare a rețetei.

Ingredientele pentru 6 porții (pe care le-am micșorat, mâncarea asta, oricum o faci, e destul de bogată-n calorii,o porție de 200-220 de grame e îndestulătoare) cinașe de varză a la Cluj pe stil nou, numa’ bune de pus pe masă alături de alte bunătăți la mesele-n familie, sunt următoarele: 600 de grame de carne tocată, amestec de vită cu porc, jumătate-jumătate. Doar porc e prea gras, prea greu. Apoi o jumătate de kilogram de varză murată. Atenție, există în piețe și varza acrită, cu sare de lămâie și apă fiartă, aceea nu-i bună. Apoi mai ai nevoie de 200 de grame de orez din cel bun, că nu degeaba i se mai spune mâncării ăsteia „sarmale despăturate”. Trei linguri de ulei (una jumate pentru carne, una jumate pentru varză, mărar proaspăt, cimbru proaspăt, piper, puțină sare, suc de roșii (cam o cană, una peste alta). Și o ceapă mare ori două mai mici.

Era să uit: niște cârnăciori afumați și un pic de boia, pentru culoare dar și pentru gustul de afumat. Slana ori costița lasă prea multă grăsime, nu-s o opțiune în cazul de față. Cârnații subțirei, uscați și afumați bine ajung pentru a ține linia tradițională.

Am pus uleiul în două tigăi, pe foc.

Într-o tigaie am pus varza murată cu puțin cimbru. Fără sare, avea deja. Am început să o înmoi pe foc mic. lucrul ăsta a durat mai bine de un sfert de oră (poți face asta și cu varză dulce dar varza murată e mai sănătoasă dacă o gătești decât cea dulce și în plus e…acră).

În cealaltă tigaie am pus ceapa tocată și orezul. Am început a le sticli cam ca pentru un risotto. Fără să călesc ceapa, să nu capete mesenii arsuri la stomac. Am văzut unele rețete care spun că orezul trebuie fiert înainte de a fi pus în construcție dar mie mi se pare că așa capătă mai mult gust mâncarea, iar gustu-i important. Că dacă renunțăm la o parte bună din grăsime, la gust nu vrem să renunțăm.

Am pus carnea peste ceapă și orez și am amestecat cu grijă în ea, cam 20 de minute, să se rumenească ușor. Am presărat peste ea puțină sare, puțin piper și niște boia.

Socotesc că-i bine că orezul, ceapa și carnea s-au înmuiat împreună, ușor și cu răbdare. Nu-i nimic agresiv în combinația asta.

Am pus mărarul în amestecul de carne apoi m-am apucat să construiesc varza a la Cluj.

Am folosit niște vase termorezistente mici cât de o porție. Am întins câteva fire de varză pe  fundul lor apoi am pus primul strat de carne cu orez și ceapă.

Am pus câte două linguri de bulion în fiecare vas, peste stratul de carne. Am pus apoi un strat de varză care poate fi fideluță ori tocată mărunt, după preferințe. Mie-mi place fideluță.

Ia, cam așa. Din nou bulion peste varză și alt strat de carne și iar bulion.

Stratul de deasupra trebuie să fie de varză. În el am înfipt bucăți de cârnat afumat. Apoi am pus vasele la cuptor. 35-40 de minute la 170-180 de grade Celsius.

După ce-i coaptă treaba, poți să o decorezi cu o linguriță de smântână. Eu am pus iaurt din lapte de bivoliță și oaie. Un iaurt gras e mai sănătos decât o smântână, fie ea și slabă. Spun nutriționiștii.

Varza și carnea nu înoată-n grăsime, gustul e la locul lui, operația a reușit. Părerea mea. Încercați și voi.

Cred că felul acesta de prezentare (poți să faci mâncarea asta și într-un singur vas, mai mare) e potrivit dacă ai o petrecere acasă, cu temă tradițională. Poți face multe feluri puse-n porții mai mici. Arată bine iar invitații pot alege ce-i atrage mai mult.

 

Atât am avut să vă spun săptămâna asta. Nu uitați de promoția Unisol începută acum câteva zile. Vă puteți schimba din temelii bucătăria și puteți câștiga o ședință de gătit împreună cu mine. Gătim ce vreți voi:). Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Bun, bun de tot! In varianta asta am si eu curaj sa mananc… merci de reteta Adi, minunata ca de obicei.

  2. beton reteta asta mai light.am sa o fac sigur.felicitari Adi pentru retetele postate .le urmaresc si ma inspir de multe ori din ele avand in vedere ca imi place mult sa gatesc .

  3. Tu ne-ai pus gand rau, asa de dimineata :)

  4. Interesant! Nu am eu o foarte mare cultura generala gastronomica, dar parca stiam ca „varza a la Cluj” inseamna „ceva” in care orezul e inlocuit cu taitei de casa… specific bucatariei ardelenesti. M-am inselat?

    1. Gabriela says:

      Varza a la Cluj este reteta prezentata. Taiteii cu varza este un alt fel de mancare. Varza calita bine, bine pana ramane fara strop de zeama (mama mea chiar o prajeste un pic) se amesteca cu taiteii fierti si piper. Gata!
      Tips: bun, bun daca taiteii sunt de casa!

  5. Mie imi place varza asta facuta cu varza dulce.Si tot asa o fac,asa o facea si mama cu carne tocata amestec si fara sa inoate in grasime.O acresc doar cu bulion si daca vrea cineva mai acru isi stoarce lamaie.Incearca sa o stopesti la sfarsit ,inainte de servire cu putin ulei de masline,asta daca nu o sevesti cu samntana.Si foarte mult marar!Imi place prezentarea in portii individuale!Am s-o preiau.

  6. claudiaD says:

    ioooii,ce bine arata!!!si binenteles ce bunnnn!!!

  7. Flavia says:

    Ca si pansy, si eu tot cu varza dulce o gatesc si iese o minunatie pufoasa, usoara si parfumata de zici ca-i prajitura :).
    Mi se pare o barbarie sa frec bunatate de varza cu sare si cred ca prinde gust mai bun asa, in zeama ei, asa ca o calesc usor cu putin ulei, olecuta de sare si o doza curajoasa de piper, avand grija ca oala sa fie numai pe trei sferturi acoperita de capac, ca sa nu iasa foarte umeda.
    Mararul si cimbrul il infig cu nadejde in mancarea deja cladita. In cuptor aromele n-au pe unde sa fuga si tare faina prietenie se leaga intre ele. Doua fire de marar la unul de cimbru si daca le scap ceva mai dese zau ca nu se supara nimeni. Iar carnatul il rontai pana-i gata mancarea :)

    Am incercat multe din retetele tale si au fost foarte bune. Succes in continuare :)

  8. Minunat Adi ! Deja mi-e pofta…..
    Am sa fac si eu cu varza proaspata, acrita cu bulion de casa.
    Cu carne de vita si de curcan si cu iaurt gras daca zici ca e mai bun decat smantana degresata…

  9. O sa fac reteta joia viitoare,cand o sa ma-ntorc acasa.Luni si marti voi fi in…Cluj , in interes de serviciu. Seara vom merge la Marty , asa ne-am obisnuit cand ne intalnim in Cluj , dar tare mi-ar fi drag sa bem o bere impreuna…

  10. andreea says:

    Poate ma bag si eu ca musca-n lapte,dar am observat ,la majoritatea retetelor prezentate de domnul Hadean,ca multa lume ”simte nevoia” sa se apuce sa ”eu fac asa…”, ”sa pui si aia si aia” ,toate ”adaugarile” astea fara rost la un subiect unde oricum nu le-a cerut nimeni parerea ci doar s-a prezentat ceva.
    Daca-i musai sa intrebati ceva intrebati,altfel va puteti face si voi blog sau carte de bucate…dupa caz;)
    Pace.

  11. Asta tre sa o incerc obligatoriu ca Miki deja ma sacaie ca ii trebuie mancare ca la mama acasa! Am sa ma straduiesc sa gasesc ce trebuie si apoi o sa iti spun ce a iesit.
    Merci de pont/ponturi!

  12. Multumim pentru reteta. Am gatit si eu pentru prima data Varza a la Cluj aseara urmarindu-ti instructiunile si pot spune ca a iesit foarte buna. Totusi, pentru gustul meu si al prietenului meu reteta avea prea mult orez si nu suficienta varza. O vom adapta pe viitor.

  13. Merci, n-am mai facut demult si uitasem. Azi e in meniu :)

  14. Bun dar nu e deloc Varza A La Clij!

    1. Cluj scuze

  15. Am sa fac si eu varzica asta! nu am facut pana acum, dar combinatia asta mi se pare cea mai buna!
    Multumim pentru reteta :-)

  16. O reinterpretare personala „simpatica”,mai ales prezentarea, dar care nu prea are legatura cu ce a gatit matusa mea Clara timp de 43 de ani la Varzaria din Cluj de pe strada Eroilor,fosta Petru Groza.

  17. Carnatii nu prea au ce cauta acolo, dar nu inseamna ca nu poate sa fie buna. Probabil e mai buna decat ceea ce se mananca acum la Varzarie.

  18. Am mancat in Cluj la Livada si mi s-a parut geniala!

  19. Intradevar arata bine felul asta de varza Dar varza a la cluj inseamna altceva dle Hadean fara legatura cu secuimea sau reteta dvs.

  20. Flavia-Georgia says:

    Mna, amu’ am pus delicatesa la cuptor , sa vedem ce-a iesi! :D Multam fain Adi Hadean!

  21. Bună ziua, domnule Hădean! Vreau să vă întreb dacă aș putea pune smântâna (sau iaurtul) peste compoziție, cu 10-15′ înainte de a stinge focul cuptorului… În așteptarea unui răspuns, vă mulțumesc anticipat și, nu în ultimul rând, mulțumesc pentru rețetele postate!

  22. in zona noastra se face cu varza dulce si fara orez. eu nu pun nici ceapa ca nu-mi place . si se poate face super dietetica cu piept de pui sau curcan sau macar pulpa tocata. nu are acelasi gust ca porcul dar e foarte buna si poate fi consumata linistit in diete severe .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close