România delicioasă și bucătăria pentru toți

213

Mi-am petrecut o bună parte din săptămâna trecută în București. În ultima vreme sunt un fel de navetist pe distanțe lungi. Într-o Românie japoneză, distanța de la Cluj la București ar putea fi parcursă cu trenul în cel mult o oră și jumătate. Noi trăim însă într-o Românie delicioasă, așa cum e ea, în care distanța de la Cluj la București e parcursă în 12 ore cu trenul și 7 ore cu mașina. În fine, am condus vorba spre România delicioasă pentru că săptămâna trecută am avut bucuria de a filma cu Răzvan Exarhu pentru emisiunea lui de pe TVR2. Am gătit în grădina minunată de la Escargot, sub meri și alți pomi. Am gustat puțin vin (ok, mult vin). Am gătit trei feluri de mâncare. O să le puteți descoperi Sâmbătă de la 13.30 pe TVR2. Totuși, ca să vă faceți o idee, vă povestesc despre unul dintre aceste feluri: mușchiul de porc umplut cu berbecuț.

 

Am umplut mușchiulețul cu două mâini bune de carne de berbecuț tocată, frământată bine cu un amestec de piper, chimen, enibahar, sare dură, zdrobit bine-n mojar. Nu am avut un cârnățar așa că am improvizat unul, dintr-un flacon de oțet balsamic (uitați-vă la emisiune să vedeți ingineria). Am rulat mușchiul într-o foaie de prapure de oaie de Dobrogea și l-am pus într-o tavă împreună cu o mulțime de legume tăiate-n bucăți mari (morcov, pătrunjel, păstârnac, țelină, ceapă, ceapă verde). Am lăsat tava două ore-n cuptor la 180 de grade Celsius.

 

Ne-a ieșit cam bine. Ah, să nu uit, am stropit lucrarea asta cu vin, cam un pahar plin.

Delicios. Ca România.

Am povestit mâncarea. Apoi am mâncat-o. Abia aștept să văd emisiunea.

Mai târziu în acea zi am mers la Metro în Militari. Acolo m-am întâlnit cu o mulțime de doamne și domnișoare drăguțe și harnice, cititoare ale revistei Bucătăria pentru toți. Am avut o mică demonstrație în fața lor. Tema – pastele. Asta e însă o poveste pentru mâine. Vă rog să mai treceți pe aici. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

 1. Ariana says:

  Like, like, like….am hotarat, cel mai mult imi place cum scrii desi si retetele tale sunt delicioase :-)))

 2. Mereu surprinzător!
  Reformulez o vorbă din postarea ta de azi:
  Am umplut mușchiulețul cu două mâini bune – carne de berbecuț tocată,…
  Mâini bune, Neamule!…

 3. Cristina Maria says:

  Ar fi bine daca ai trimite bugduganul inainte sa pleci spre Bucuresti, ca sa stim si noi cand vii la demonstratii, cum a fost cea de la Metro Militari.

 4. Eu sunt fan muschi umplut! Reteta cu miel mi se pare foarte interesanta!Ca multe dintre retetele tale!…Sambata, ziceai?OK!

 5. Minunat! Atat pot sa zic!

 6. Gabriela says:

  Foarte frumoasa emisiunea, mi-a placut in mod deosebit discutia despre mamaliga dacica… :-) cred ca malaiul dulce e nemaipomenit cu mere, dar ar merge si cu visine…
  vinul de Dealu Mare nu mai spun (cu atat mai mult cu cat imi aduce aminte de bunica mea care de aproape 90 de ani locuieste langa Urlati)…
  Multumesc . :-)

 7. Simona says:

  Am vazut emisiunea in reluare duminica.Mi-a placut locatia, conversatia si binenteles bucatele.Ma bucur ca si noi ne inscriem in curentul care a cupris lumea intreaga;reintoarcerea la simplate, traditie,natura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close