Cum a(m) fost la Escargot

363

Bucătăria grădinii de pe strada Toamnei (No. 101) e foarte prietenoasă. Ne-am simțit bine acolo, Tătaru și cu mine. Am încercat să facem mâncare bună și interesantă. Am plecat cu impresia că am și reușit. Povestea pe scurt e așa: am ajuns în fața porții la ora 9 dimineața, am început să gătim la 9 și jumătate, am terminat de gătit/servit pe la 9 și jumătate seara. O zi bună în viața unui bucătar se socotește în numărul farfuriilor goale care se întorc din sală – din grădină, în cazul de față. Ziua noastră a fost una foarte bună.

tataru

exarhu

hadeanDestul cu introducerea, că se face târziu și am un meniu de pregătit (am luat un proiect nu în Cluj, dar vă spun despre asta mai târziu). Să vă spun despre mâncarea servită sâmbătă la Escargot: antreul delicat și aromat, un carpaccio de sfeclă marinată cu oțet balsamic cu aromă de pere, susan negru și anason, mușchi de porc tăvălit în mirodenii zdrobite, copt bine, tăiat în felii subțiri și, ca să le lege ceva pe toate astea, o emulsie delicată de grapefruit.

carpaccio de sfecla

carpaccioCa să ne încălzim puțin simțurile, am transformat clasicul gulyas în ceva ce strămoșii n-au mâncat niciodată în călătoriile lor păstorești (ori ba): am făcut o cremă în care nu am pus cartofi dar am pus smântână dulce, boia iute, ierburi aromate cât cuprinde, ouă de prepeliță închegate-n apă fierbinte, crutoane aromate, lemongrass și bucățele de vițel trase la tigaie cu ulei de măsline și levănțică. Foarte bun.

gulyas

După gulyas a urmat berbecuțul. Mușchi rumenit pe toate părțile în tigaie cu sare de mare și piper, învelit într-o crustă făcută din coriandru, pătrunjel, busuioc și pesmet, copt doar cât trebuie ca să rămână rozaliu în mijloc și fraged, așa cum trebuie să fie un mușchiuleț cumsecade. Pus pe pat de hummus făcut din năut fiert cu sare și foi de dafin, iaurt gras de bivoliță, busuioc, usturoi, chimion și pastă de susan. Lângă el, înghețată de sfeclă roșie și hrean și un sirop incredibil de aromat, făcut tot de noi, tot din sfeclă.

berbecut

Pentru desert am făcut tartă cu ciocolată belgiană (am ales să facem tarte mai mici, mult mai mici) în care am pus levănțică și piper roz, înghețată de mentă și sos de fructe de pădure.

tarta1Prietenul Ciprian Tătru a fost unde-i e locul, adică la înălțime. Spre seareă, după ce s-a domolit iureșul, s-a jucat un ceas de vreme cu platingul, făcând un aranjament diferit pentru fiecare farfurie ce părăsea bucătăria. Răzvan Exarhu a fost o gazdă foarte bună, fix așa cum știam că va fi. Oaspeții, cuminți și răbdători, lucru pentru care suntem recunoscători.

DSC_6971

DSC_6978

Le mulțumesc tuturor pentru ocazie, mulțumesc Nemox România pentru mașina cu care am făcut toată înghețata servită sâmbătă și soției mele pentru ceasul pe care mi l-a dăruit a doua zi (asta nu trebuia să o scriu, vreau doar să văd dacă-mi citește postările):). Să fiți sănătoși.

ceas

Join the Conversation

  1. moldovan roxana laura says:

    Felicitari pentru tot!!!!!!

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțumim frumos

  2. Inca o data zic: groaznic ce rau imi pare ca am fost plecat din Bucuresti exact cand ati facut voi isprava asta… O bag pe aia cu astrele care ne-au fost potrivnice, ca sa gasim un vinovat, cum ar veni :))

    1. Adi Hădean Author says:

      no, pățăști!din fericire, noi mai avem ocazia:).

  3. LaurentiuTM says:

    Cu desertul…hai sa spunem ca nu sunt amator de dulciuri….in schimb,gulyas-ul si berbecutul arata BESTIAL!Sunt convins ca si gustul a fost pe masura imaginilor :)
    felicitari Adi atat pt bucatele alese cat si pt ceas(Timex-ul meu,”Indiglio” implineste sase ani cu aceeasi baterie si-si mentine precizia)

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțam:)

  4. Deci alea 2 cosulete cu ciocolata si o lingura de inghetata au fost 16 lei? Nu-i cam scump, dom’ne, pentru ce arata a fi 2 muscaturi?

    1. Adi Hădean Author says:

      „dom’ne”, posibil că dacă puneam înghețată de la betty ice, coșulețe de la metro și ciocolată din plic, era cam scump. altfel, cea mai scumpă mâncare e aceea pe care nu ți-o permiți, vorba unui prieten:).

    2. Hihi, gand la gand! Cat despre ciocolata belgiana – excelenta, de altfel- i-am spus lui Bogdan cateva secrete (cum ar fi ca e in proportie de 95% industriala, fabricata de giganti ai industriei alimentare, in afara de cazul in care o iei de la doi mici producatori, care isi torefiaza singuri boabele de cacao – numai doi, in toata Belgia).

  5. Razvan says:

    Salut ,

    Initial , din titlu , am crezut ca este o reteta cu melci .
    Pe cand asa ceva ?

  6. Bun gasit!
    Ne putem bucura de una din retete?
    Cu multumiri si felicitari!

  7. ovidiu blag says:

    se simte ca ti-a placut ceea ce ai facut. asta e cel mai important.

    1. Adi Hădean Author says:

      mi-a cam plăcut:)

  8. Molnar-Kovacs Viorica says:

    Felicitari.

  9. Arata foarte bine cele pregatite cat si ceasul :).Felicitari!

  10. Buna!
    Am putea avea reteta dvs.de gulays?Crema pare extrem de apetisanta.Va multumesc.Si succes in continuare,sunteti foarte inovativ.Cred ca si gusturile sunt destul de surprinzatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close