Înghețată de mentă, înghețată de sfeclă cu hrean

249

La cererea publicului telespectator de pe internet, vin azi cu rețetele celor două înghețate puse pe farfuriile servite la masa de sâmbăta trecută. Lângă berbecuț am pus o înghețată de sfeclă cu hrean.Dacă nu v-ați prins, e gâlma aceea purpurie cu picățele albe de pe farfurie. Pentru un kilogram de înghețată am folosit cam 600 de grame de piure de sfeclă (am spălat bine sfecla, am curățat-o, am răcit-o și am mărunțit-o înainte de a o face piure), trei gălbenușuri bătute spumă cu 100 de grame de zahăr, trei linguri mari de hrean dat prin răzătoarea mică și 200 ml smântână dulce. Le-am mestecat bine, am pus amestecul în mașina de făcut înghețată și am repetat operațiunea de câte ori a fost nevoie:).

berbecut

DSC_6959

Înghețata de mentă necesită ceva mai multă muncă. Am ales frunzele de pe 30 de fire zdravene de mentă, le-am spălat bine și le-am opărit 30-40 de secunde apoi le-am scufundat repede în apă cu gheață. Am făcut asta pentru ca frunzele să-și pstreze culoarea verde intens. Am pasat apoi cele trei linguri de mentă obținute (asta-i treaba, muncești mult pentru  cantități mici) cu 150 de mililitri de smântână dulce. Am obținut un sos verzui cu aromă intensă de mentă. Am amestecat sosul cu 4 gălbenușuri bătute cu 100 de grame de zahăr peste care am turnat o juătate de litru de lapte încălzit până-n pragul fierberii (laptele trebuie turnat în fir subțire, pentru a nu strica gălbenușurile). Am pus copoziția obinută în mașina de făcut înghețată și apoi am pus înghețata obținută în congelator.

tarta1Pentru că-mi place de voi (de cei mai mulți dintre voi, oricum :)), vă dau și rețeta siropului de sfeclă pe care l-am folosit la decorarea farfuriei cu mușchiul de berbecuț (poate fi folosit ca topping pentru orice înghețată, colorant pentru unele creme de prăjitură, decor pe anumite farfurii). Puteți să faceți siropul de fiecare dată când fierbeți sfeclă pentru o salată, chiar dacă fierbeți sfecla cu coajă, chiar dacă puneți puțină sare în apă (de fapt, sarea ajută, e un bun conducător de gust). Opriți o parte din apa în care  fiert sfecla (500 de mililitri), puneți-o într-o cratiță cu diametrul mare (să scadă mai repede), puneți în ea 100 de grame de zahăr, două-trei cuișoare, cinci semințe de anason și un vârf de linguriță de levănțică. Lăsați pe foc până scade la consistența dorită. Obțineți un sirop gros, închis la culoare și foarte aromat. Să fiți sănătoși!

Join the Conversation

  1. Inghetata de menta am mai mancat ( bine, sunt sigur ca nu asa buna), insa aia de sfecla m-a lasat masca. As vrea sa gust macar o data, desi nu prea cred ca mi-ar place gustul.

  2. Mihaela says:

    Excelenta idea cu inghetata de sfecla si hrean. Am sa incerc si eu. Numai bine!

  3. Roxana Constantinescu says:

    Oare cât timp putem păstra siropul de sfeclă în frigider?

    1. Adi Hădean Author says:

      luni de zile

  4. off Mai Adi, imi iesti tare dag, noroc pe sotia ta de asa barbat. :)

  5. Ador sfecla cu hrean, dar sub forma de inghetata…nici nu am stiut ca exista. Trebuie sa o incerc. Multumesc de idee!

  6. Suna bine si arata bine. Incearca si inghetata cu ananas cu busuioc, nu exista ceva mai bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close