Primăvara este despre verdeață, despre flori și copaci înfloriți, iar salcâmul, cu parfumul lui delicat, ne încântă mereu simțurile. De regulă, în această perioadă a anului umpleam vaza cu flori de salcâm. De această dată am decis să le folosesc la un desert. Au o aromă subtilă și multe proprietari benefice.
Ingrediente:
- 250 de grame de făină
- 50 de grame zahăr
- 4 lingurițe de praf de copt
- un praf de sare
- un ou
- 350 de mililitri lapte
- 50 de grame unt topit
- esență de vanilie
- 150 de grame flori de salcâm
Mod de preparare:
Am amestecat într-un bol toate ingredientele uscate: făina, zahărul, praful de copt și sarea. Apoi am pregătit ingredientele lichide, amestecând oul cu laptele, untul și esența de vanilie. Am adăugat ingredientele lichide peste făină și le-am amestecat încet, până a rezultat o compoziție omogenă. Atenție, să nu amestecați prea mult pentru că aluatul nu va mai fi la fel de pufos.
Am lăsat aluatul să se odihnească 5-10 minute. În acest timp, am rupt florile de salcâm de pe crenguța lor, le-am spălat bine și le-am lăsat la strecurat. După ce s-a odihnit aluatul, am adaugat florile de salcâm și am amestecat bine, să se acopere cu aluat.
Pentru prăjirea clătitelor, am pus la foc mediu o tigaie în care am topit puțin unt și am folosit aproximativ 3 linguri de aluat pentru fiecare clătită. Am turnat in formă rotundă, apoi am lăsat aluatul să se prăjească până au apărut bule la suprafață și l-am întors și pe partea cealaltă. Am procedat la fel cu fiecare clătită, pâna am terminat tot aluatul.
Ingrdiente sos de zmeură:
- 100 de grame zmeură
- 2 linguri miere de salcâm
- 20 ml apă
Mod de preparare
Am pus la foc zmeura cu mierea de salcâm și apa, iar când a început să fiarbă, am amestecat continuu până sosul a început să se lege. Apoi am luat sosul de pe foc și l-am servit cu clătitele. Să aveți poftă!
Spor la gătit și nu uitați să fiți creativi!
Mancam in copilarie, facute de bunica!