În încercarea mea de a găsi rețete cât mai sănătoase, inclusiv pentru desert, am ajuns la cea de față, o prăjitură festivă, aspectuoasă, simplă totuși și cu ceva mai puțin zahăr (am umplut-o cu magiun amestecat cu cacao – o linguriță de cacao la 200 de grame de magiun – pentru că magiunul e făcut doar din prune, fără zahăr adăugat).
Fructele de pădure, zmeura proaspătă și dulceața de cireșe amare folosită cu măsură, întregesc acest desert pe care l-am făcut cu făină Boromir, pe care vă invit să-l și botezați, întrucât eu nu i-am dat un nume.
Cum se prepară umplutura ați aflat deja mai sus. În ceea ce privește foile, nici aici nu-i mare filosofie. Ingredientele pentru patru foi (coapte pe fundul unei tăvi obișnuite pentru cuptor) din care puteți tăia 40-50 de discuri (în funcție de dimensiunea inelului cu care le tăiați) sunt acestea: 2 ouă mari, 120 g zahăr, 100 ml lapte, 100 ml ulei, 650-700 g făină pentru prăjituri, o linguriță de bicarbonat de amoniu, o pișcătură de sare.
Dizolvați bicarbonatul în lapte, bateți ouăle cu zhărul și încorporați apoi laptele în amestec. Adăugați sarea și uleiul și amestecți bine cu un tel. Cerneți făina deasupra bolului în care ați amestecat toate cele de mai sus și amestecați în continuare.
Când aluatul nu mai poate fi amestecat cu telul, frământați-l cu mâna până se desprinde ușor de pe degete. Împărțiți-l în patru părți egale, întindeți foile pe fundul tăvii (ungeți tava cu ulei, presărați puțină făină sau puneți foaie de copt între tavă și aluat) și coaceți foile zece minute la 160-170 de grade Celsius.
Tăiați discurile cât sunt foile calde, dacă apucă să se răcească devin fărâmicioase și pot fi prelucrate abia dacă le țineți peste noapte la răcoare. Pentru a evita asta, acoperiți-le cu un prosop stropit cu apă îndată ce le luați de pe tavă sau, cum spuneam, tăiați discurile imediat.
Umpleți câte 3-4 discuri pentru o porție. Puteți să le păstrați umplute, în cămară, și să le garnisiți cu fructe de pădure, dulceață de nuci verzi ori de cireșe amare, sos de fructe și mentă ori busuioc, abia înainte de servire. Să fiți sănătoși.
Off-topic: Napolact inchide fabrica de la Taga. Adio branza Nasal. Cum comentezi?
brânza-mi place. decizia napolact e în afara ariei de lucruri pe care le-aș putea comenta eu în public:).
Daca te referi la scaderea constanta a calitatii concomitent cu cresterea spectaculoasa a preturilor si la falimentarea producatorilor de lapte care aprovizionau pe vremuri Napolact, mergand pana la a importa tot laptele din Ungaria (lapte din inima Ardealului, haha), eu imi pot permite sa postez public aceste lucruri.
Imi aduc aminte de calitatea produselor Napolact de pe vremea studentiei mele, de gustul acela de „natural” pe care il simteai intr-un iaurt, acum, intr-o vizita acasa, gustul era complet schimbat, si nu in bine, ca si pretul, de altfel (mi se pare ca era cel mai scump de pe raft). Na, ce sa-i faci, olandezi, astia nu le prea au cu gustul, mai grav e ca nu li s-au impus niste conditii la privatizare. Acum e prea tarziu.
hmm..la prajitura asta nu ar fi mai simplu si mai economic sa tai direct in foaia de aluat necopt? Fiind taiate rotund dupa coacere sunt destul de multe cazaturi ce nu pot fi refolosite…asa din aluat crud poti sa le reintinzi folosind 100% aluatul. Saaau ai mers pe ideea de margine pufoasa in care sa se vada textura aluatului? :D
Ca sa nu fie resturi, cred ca putem taia patrate.
cat de bine arata si cred ca e si foarte gustoasa ;)
nu mai este un napolact la baciu?
„Fructe la etaj”…ar merge?