Ouăle fierte tare-s bune cu slană afumată și ceapă verde. Așa-mi plac mie. Ouăle moi nu-s chiar sus în topul meu, dar le mănânc dacă mi le dă cineva, trag cu pită prin gălbenușul lor, presar sare și piper și-s mulumit. Ouăle care-mi plac cu adevărat sunt cele cu miezul cleios, cu gălbenușul parcă închegat, parcă moale, parcă nehotărât dacă s-o ia la fugă sau să încremenească. Am tot experimentat și am ajuns la următoarele concluzii referitoare la obținerea lor, de fiecare dată la fel:
1) Pune apa la fiert
2) Așteaptă să dea în clocot
3) Pune ouăle în apă cu o lingură
4) Redu focul, să obții o bolboroseală măruntă, nu clocote mari
5) Așteaptă 6 minute fix
6) Scoate ouăle din apa fierbinte și ține-le 30 de secunde sub jet de apă rece
7) Curăță-le
Dacă faci asta, ouăle se vor curăța perfect de fiecare dată (nu-mi place când albușul rămâne lipit de coajă și oul nu se curăță uniform).
Dacă faci asta, nu ai cum să te încurci la timp (mulți pun ouăle în apa rece, așteaptă să dea în clocot, numără până la 15, sting focul, lasă sub capac, își țin respirația 30 de minute și apoi caută miezul moale/tare/cleios, rezultat incert al unei ecuații cu o mulțime de necunoscute).
Lucrurile-s chiar simple. Să fiți sănătoși.
http://youtu.be/WiUZzEbtwqw
O imagine face mai mult decat 1000 de cuvinte.
Un video si mai mult.
De unde luati si cum se numesc ciupercile din poza? Sunt crude banuiesc, nu fiete.
MS
shimeji. metro, mega image, carrefour. trase puțin la tigaie.
sau puteti sa adunati ghebe tinere din padure….sunt la fel de gustoase….eu asa adun toamna si conserv….
La fix intrebarea despre ciuperci, si eu ma intrebam ce soi sunt si cum le prepari, ca par crude :)
Nu ai specificat ca si oul trebuie lasat afara macar 30 de min inainte de a fi gatit. Daca il scoti din frigider si faci asta, nu va iesi niciodata cum ai zis.
ba da:). nu le las niciodată la temperatura camerei. le scot din frigider, le spăl, stau la temperatura camerei până începe să clocotească apa. adică 4-6 minute.
si-n reteta ta exista o variabila: temperatura oualelor inainte de fierbere; ouale pot fi de la frigider sau la temperatura camerei; aceasta variabila poate modifica rezultatul final :)
De cand asteptam asta…! Multumesc mult!
Mno, de pofta si curiozitate, am executat acuma de dimineata 4 bucati si au iesit perfect de cleioase. Nu-l mai puteam opri pe unul din baietii mei din mincat.
Reteta are mai multe variabile daca le cauti. Poti inventa unele daca insisti.
In foto este o idee draguta, despre asta e mai mult in postul asta. Fiertul oualelor se poate educa de pe net. De aceea am scris mai sus cu 1000 de cuvinte si bla-bla.
„Frumusețea se afla in ochii care privesc.”
Disclaimer: Nu sunt fan de-al lui Adi Hadean. Chiar ma enervează ca nu pot posta comentarii pe pagina lui de Fb. Sa-i scriu aici înseamna prea multă apropiere fata de cat accept de la cineva care face ce fac si eu.
Pai, si blogul asta tot internet e. Sunt(em) multi care-l apreciaza pe Adrian Hadean si, cand sfaturile vin de la un om apreciat, au mai multa greutate decat o suma de videoclipuri pescuite de pe youtube.
Eu nu-l apreciez numai pentru ce/cat/cum gateste, ci pentru faptul ca mi se pare un om onest si de bun-simt, cu el si cu altii. N-are aere, n-are fumuri (desi probabil petrece mult timp la aburi :-)), nu pretinde ca a inventat apa calda si mersul pe jos, nu stramba din nas la preferintele simple, sau needucate, asa cum fac multi bloggeri culinari, care nu mai pot face un spatanghel cu ciolan de cangur, ca n-au fleur de sel.
no acuma serios,care-i diferenta ca scrii pe face book sau aici?
Gogule, sunt diferente.
Nu le specific pentru ca sunt prea multe.
Liana,
E ca si cum ai spune ca omleta si benedict sunt tot oua, deci tot aia.
Sunt de acord cu tine ca talentul de a scrie mareste apetitul si face mesajul memorabil. Nu este despre text versus foto, ori text versus video. Te poti ajuta de text+foto (cum face Adi) sau text+video cum fac alții pentru a face mesajul mai explicit.
Citind textul lui Adi neînsoțit de foto nu mai are acelasi impact decat daca nu ar fi însoțit de foto.
In schimb, video este consumator de timp, pe cand o imagine este receptata dintr-o privire. Si video face textul inutil; oamenilor inteligenți le place sa citească.
Ca un plus, un video cu tăierea in doua a oului fiert este ca deschiderea unui pachet primit cadou, cum se descoperă galbenusul „cleios” este un spectacol, este ceea ce place la acest ou pe lângă gust.
As putea continua cu mai multe explicații despre cum spectacolul video poate aduce emoții mai multe decat câte oferă foto+text, dar cred ca voi fi acuzat de prea mult text intr-o discuție despre „o suma de videoclipuri pescuite de pe youtube”.
Iti place Adi Hadean. Ai si explicat de ce.
Eu nu am spus ca îmi displace. Sau ca îmi place.
Am menționat ca e un disconfort ca nu da acces la comentarii pe Facebook. Eu inteleg de ce, isi dau interesul sa intre pe blog doar cei pe care ii interesează rețetele sau ce scrie, se mai filtreaza dintre contracii din fire.
Eu consider ca o informație buna + o alta informație buna duce mai repede la educarea/instruirea/culturalizarea/evolutionarea omului, decat izolarea unui izvor de informație.
Un fel de „daca vinzi, mai si cumpara”, asta e consumul de informație.
Ai acces la comentarii pe FB cu un simplu Like dat paginii. Nu costa nimic, daca nu vrei sa vezi pe wall chestii de la Adi dai unfollow.
Multumim pentru sfaturi, pe mine ma enerveaza maxim cand nu se curata cum trebuie oul. Asa de tare incat imi vine sa dau cu el de pereti. Apoi imi aduc aminte ca mi se trage de la tataia al meu, care avea aceeasi problema, si care pana la urma manca oul cu coaja cu tot si ne facea sa radem. Zicea ca e bun ca are calciu in coaja si face bine la oase.
Asa ca ma calmez, rad si curat oul pana la capat.
Tataia al meu nu mai e cu noi.
Exact la concluzia cu 6 minute (dupa muuulte expetimente) am ajunsesem si eu…insa intre timp treaba s-a simplificat cu un eggtimer cumparat de la Kaufland. Vi-l recomand.
Haha, si eu am ajuns la aceeasi timpi. Dar chiar daca le tin 30 de secunde sub apa rece, nu imi iese mereu faza cu albusul perfect.
Eu stiu de cand eram prin scoala primara de la mama, si asa ieseau de fiecare data, numai ca erau parca 5 minute, dar focul ramanea mare, in rest aceeasi idee – pus cand fierbe, scos in apa rece.
Buna Adi, interesanta metoda, daca le pui in apa clocotita asa reci din frigider, sa zicem ca stau 4 sau 6 minute pana le scufunzi…nu se sparg?
@ ozzy & alti doctoranzi in oo
Hai sa introducem 100 de variabile, zic eu:
Marimea oului, prospetimea lui, temperatura intitiala, continutul mineral din apa, adaosul de sare in apa, cantitate de apa din vas, materialul/le din care este fabricat vasul in care se fierbe oul, sursa de caldura, temperatura ambientala, presiunea atmosferica sau altitudinea, temperatura apei cu care este racit oul, dexteritatea manipulatorului de oua, relativitatea timpului, Adrian Nastase, etc.
lool,pai las dracului ouale si pun de niste mici
Să-ți dea Dumnezeu sănătate, Adi! Cleioasele-s cele mai bune!Iar mie lucrurile simple îmi trebuie explicate de două ori, cu cele complicate mă descurc din prima! ;)
Oare cu oua de prepelita la fel e cu timpul?…
O sa incerc, multumesc.
Mare filosof e cineva pe aici.
Ma refer la Ozzy. Cine a zis ca Adi nu accepta comentarii pe fb?
@ Ozzy și ceata lui – Fraților, lăsați-l în pace ! E unul dintre puținii bloggeri mari care scrie ce știe el mai bine și nu i s-a urcat succesul la cap. E păcat să-l sâcâiți cu prostii din astea.
Dă-i ‘nainte Adi !
buune,cu orice:)
Spunea cineva prin comentariile de mai inainte ca fiertul „oualelor” se educa pe net…tot asa si gramatica asta, bat-o vina, daca nu v-a facut cu ochiul la scoala, poate de pe internet se prinde mai bine: oualor si nu oualelor. Incercati sa puneti la cazul genitiv si singularul: ou- cum spuneti atunci? oului sau oulului? Si acum din nou cu pluralul: oualor sau oalelor? Cum va suna mai bine? Dl Hadean, scuze de interventia pe langa subiect(dar nu total pe langa). Numai bine!
Gabi, conjuga-mi te rog verbul „a se oua”, inspecial la persoana a II-a singular. Multumesc anticipat.
Mircea, uite ca am uitat sa ma si abonez la notificari, ca iti raspundeam mai devreme.
Daca tot esti curios: acesta este din categoria verbelor unipersonale, cel din discutie poate fi atribuit doar vietuitoarelor care se indeletnicesc cu aceasta activitate, drept pentru care nu are forma decat pentru persoana a treia si in plus doar pentru genul feminin(daca e sa fim corecti si din punct de vedere anatomic/fiziologic- stiu multe si din astea, sunt inginer zootehnist). Deci nu se poate conjuga ca atare la persoana a doua singular, dar poti sa inlocuiesti cu locutiunea „a face oua”, deci: tu faci oua (daca esti de gen feminin…si pasare/reptila). Mai conjug si altceva?
Sesizarea mea nu viza decat pe singura persoana care a comentat aici folosind acest „oualelor” si pe cei care il tot folosesc in mod curent cu buna stiinta. Si nici nu vreau sa par atoatestiutoare, numai ca uneori nu ma pot abtine…era prea elementar.
Din acelasi ciclu „gramatica limbii romane” (gluma): PROFESOR: Cum se pune corect, DOI oi moi, sau DOUA oua moua? RASPUNS ELEV: DOUA oua moale.
Salutare cu deosebit RESPECT pt inceput acum ca te-am descoperit. Sanatate lui Buhnici in emisiunea lui ca de fapt la el am vazut ca esti pe retele ;-) si chiar cu activitate. Am tinut sa iti spun ca te apreciez foarte mult pt ca in concurs nu ai aruncat nici o farfurie pe jos precum alti bucatari :-( pana in acest moment, desi ai spus chiar tu ca ar fi meritat. In continuare te asteptam sa ne delectezi cu retete de unde sa ne inspiram si chiar sa le probam. RESPECT
P.S. Te urmaresc pe facebook + un mare LIKE din partea mea.
Foarte MULTUMESC …!Ca eu acultam o meldie,si abia apoi nu mai conta,cat tineam oul sub jet de apa rece…(~3’minute)
Ouale nu ar trebui sa le spalam inainte sa le punem in frigider?
niciodată. le speli doar înainte de folosire.
Pai stiu dar atunci ma gandesc ca nu ar trebui bagate in frigider sa poluam atmosfera :)
Foarte tare … As xori daca se poate sa mi da ti o reteta de pulpa de porc la cuptor eu sant departe de tara si as dori sa ma apropri cat se poate de mult de gustul fenomenal din tara va rog frumos … Numai daca aveti unpic de timo din timpul dumneavoastra pretios . Va multumesc
Multumesc pentru acest mic dejun delicios! Au iesit perfecte! Din nou o reteta care imi iese, thx to you!
De fiecare data, dupa reteta asta, ouale fierte ies la fel dar cu o remarca: crapa daca le scoti din frigider chiar si atunci cand fierbe apa. Eu le spal in apa fierbinte de la robinet ca sa ajunga la o temperatura
Buna ziua, doresc sa va intreb daca aceste sfaturi sunt doar pt oualele de gaina, nu? Daca de ex, as vrea sa fierb unul de rata cleios, aveti idee cat ar trebui tinut? Imi e greu sa cred ca tot 6 minute. Multumesc.
A iesit perfect!