Nu fac des gogoși, dar din când în când mă apucă poftele de ceva dulce care să nu fie cu cremă. Și iacă așa mă apuc de treabă. Aveam o teamă de aluaturile dospite, dar atunci când am dat de rețeta câștigătoare, am început să experimentez gogoșile în fel și chip. De data aceasta am ales să fac gogoși umplute cu lemon curd, să fie puțin mai speciale.
Mai jos găsiți lista ingredientelor necesare.
Ingrediente pentru gogoși:
- 560 gr făină pentru cozonaci
- 80 gr de zahăr
- 10 gr sare
- 240 ml lapte călduț
- 80 gr unt
- 25 gr drojdie proaspătă
- 2 ou
- 1,5 litri ulei (pentru prăjit)
Pregătire aluat gogoși
În bolul unui robot de bucătărie am pus făina, împreună cu sarea și zaharul.
Într-o cană gradată am amestecat laptele, drojdia, ouăle și untul topit și răcorit.
În final am amestecat ingredientele din cele doua boluri, am pornit robotul de bucătărie la viteză medie, timp de 10 minute. Aluatul trebuie să fie unul moale și elastic.
Am acoperit bolul, cu folie alimentară și am lăsat aluatul la dospit pentru 2 ore, într-un loc călduț.
Între timp m-am ocupat de lemon curd.
Ingrediente pentru lemon curd:
- Sucul de la 2 lămâi
- Coaja rasă de la 2 lămâi
- 150 gr zahăr
- 80 gr unt
- 2 oua
- 2 gălbenușuri
Pregătire lemon curd
Am pus toate ingredientele într-o oală, pe care am pus-o pe foc.
Am amestecat continuu, la temperatura mica, cât să nu se gătească ouăle ( ouăle se gătesc la temperatura de 75 de grade, de aceea trebuie amestecat continuu). Când compoziția s-a îngroșat, am tras oala de pe foc. Am trecut crema prin sită, ca să obțin o crema fina, să nu mă trezesc cu surprize neplăcute.
Am transferat curdul într-un vas, l-am acoperit cu folie alimentară cât să acopăr suprafața cremei și l-am băgat la frigider.
După ce a trecut timpul alocat dospirii, am scos aluatul din bol, l-am pus pe blatul de lucru uns cu ulei, am împărțit aluatul in 4 bucăți, iar apoi fiecare bucată, în alte 4 bucăți, rezultând astfel un total de 16 gogoloașe.
Am uns bine cu ulei 2 tăvi pe care voi pune gogoșii.
M-am uns și eu cu ulei pe mâini și am început sa formez cu podul palmei, bile, din fiecare bucată de aluat.
Le-am pus în tăvi, le-am acoperit cu folie alimentară și le-am mai lăsat la crescut 30 de minute.
Într-o oala adâncă am pus 1,5 litri de ulei la încins. Când acesta a ajuns la temperatura de 160 grade C, am pus câte 3 bucăți de aluat la prăjit. I-am prăjit cam 2 minute, întorcându-i de pe o parte pe alta să crească frumos.
După ce i-am prăjit, i-am lăsat puțin la odihnit, apoi cu ajutorul unui poș și a unui dui cu cap lung, am umplut gogoșii cu acel curd de lămâie și i-am pudrat cu zahăr.
Aceste gogoși umplute cu lemon curd au crescut fain, s-au prăjit bine, în interior sunt moi și pufoși.
Bineînțeles că se pot umple cu orice altceva vă poftește inima, crema pasticcera, dulcețuri, cremă de ciocolată, caramel etc.
Pofta bună!
Până data viitoare, vă aștept pe Instagram.
Zile calde,