Pain au chocolat

1K

Cum arată o dimineață perfectă? Însorită, leneșă, alături de cei dragi. Iar dacă mai pui și minunățiile acestea lângă o ceașcă de cafea aburindă, clar ai găsit rețeta succesului. Rețeta de pain au chocolat nu e complicată deloc, insă ia mult timp, ca mai toate lucrurile bune in viață. Un aluat pufos, cu unt din belșug, lucrat dar și odihnit bine, vă va răsplati cu un mic dejun divin.

Și iata cum l-am facut eu.

Ingrediente aluat foietaj:
  • 450 g de făină pentru patiserie
  • 120 ml apă 
  • 120 ml lapte 
  • 50 g – 60 g de zahăr
  • un pachet de drojdie uscată
  • 45 g de unt moale
  • 285 g unt rece
Pentru pregătirea pain au chocolat veți mai avea nevoie de:
  • un ou – bătut ușor, împreună cu câteva lingurițe de apă
  • 10 bucăți de ciocolată, cam 2 cm X 5 cm
  • fulgi de migdale
Prepararea aluat

E bine să începeți prepararea aluatului de pain au chocolat cu minim o zi înainte. De ce? Cu cât e mai odihnit, cu atât mai pufos și aerat va deveni.

Așa că am pus într-un castron apa, laptele călduț, zahărul și drojdia, și le-am lăsat puțin să se activeze. Am adăugat untul moale și am început să încorporez treptat făina. Am obținut un aluat elastic și ușor lipicios, pe care l-am lăsat la rece o oră.

Între timp am pregătit foaia de unt rece. Aceasta este esența aluatului pentru pain au chocolat: unt din belșug și prelucrarea la rece.

L-am tăiat în felii de aproximativ 1 cm, le-am așezat între două foi de copt, și le-am bătut cu sucitorul până am obținut o bucată uniformă. A ieșit un pătrat cu latura de aproximativ 18 cm. Apoi l-am lăsat la rece.

Am scos aluatul din frigider și l-am întins rapid, să nu se încălzească. Am format un pătrat pe care am potrivit foaia de unt, am acoperit-o ca într-un plic și am rulat-o ușor. Pentru a pastra ordinea zecilor de straturi de aluat ce se vor forma, îl rulez doar într-o singură direcție, păstrându-i forma dreptunghiulară.

Am pus foaia obținută pe o tavă, am acoperit-o cu folie și am dat-o la rece pentru 2 ore.

După ce s-a răcit bine, am întins foaia mai mult, să fi avut vreo 60 cm, și am împăturit-o în 3. Și așa am format primele 3 straturi de foietaj.

La rece din nou, acoperit cu folie, pentru minim o oră.

Am scos aluatul, l-am orientat invers, și am rulat din nou până la 60 cm, și l-am împăturit din nou în 3. Am ajuns la 9 straturi.

Am repetat de încă 4 ori, având grijă să las suficient timp de răcire și să rulez repede. Am obținut 243 de straturi – nu le-am numărat pe fiecare, dar trebuie să mă credeți pe cuvânt 😊

Ultima tură la rece a fost peste noapte, astfel încât dimineață am avut aluat foietaj proaspăt, numai bun pentru pain au chocolat.

Preparare pain au chocolat

Am tăiat bucata de aluat în două și din fiecare am obținut câte 5 dreptunghiuri.

Nu aruncați capetele. Așa asimetrice cum sunt, le-am rulat in forma de croissant și le-am copt împreună cu bucățile de pain au chocolat.

Am împăturit ciocolata, am uns toate bucățile cu amestecul de ou și le-am mai lăsat la crescut în frigider vreo 20 de minute.

Înainte de a le pune la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, le-am mai dat un strat de ou și am presărat câțiva fulgi de migdale.

Dupa 20 – 25 de minute în cuptor și un pic de timp de răcit, cât sa nu frigă, sunt gata să savurat.

Aceasta este rețeta mea de pain au chocolat pentru dimineți perfecte.

S-aveți pofta!

Irina 

Găsiți aici mai multe rețete de mic dejun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close