#EatThis – provocarea

553

Am fost plăcut surprins de numărul mare de postări, preluări, reacții pozitive și mesaje de susținere primite de la lansarea campaniei #EatThis, acum o săptămână, referitor la campania pe care am inițiat-o. Vă mulțumesc și vă chem să ducem această campanie la bun sfârșit, să facem schimbarea aceasta din care pot să rezulte doar lucruri bune. Sigur că există rezistență, e firesc, și mi-ar plăcea să stăm puțin de vorbă pe viu despre argumente pro și contra. În acest sens, vă aștept mâine seară de la ora 19.00 pe Twitter la o dezbatere cu hashtag-ul #EatThis în coadă și cu argumente.

În ceea ce privește reacția restaurantelor și a localurilor,  sunt impresionat de numărul reacțiilor de susținere și detaliez aici provocarea cu care vin către proprietarii de restaurante:

Ce trebuie să faceţi dacă sunteţi proprietar de local şi doriţi să vă înscrieţi în campanie?

Un simplu e-mail în care să anunțați participarea dvs., trimis pe adresa [email protected] e suficient. Răspunsul va veni împreună cu solicitarea de a ne trimite:

  • un scurt testimonial în care să descrieţi motivația dvs. de a promova zile fără “fumuri”
  • materiale de prezentare ale localului dvs., împreună cu informații de localizare
  • ziua/zilele No-Smoking pe care vreţi să le “adoptați”

Toţi participanții vor fi promovaţi pe site-ul meu, www.adihadean.ro, în secțiunea dedicată campaniei. Tot acolo, publicul va fi invitat să le treacă pragul în ziua/zilele desemnate de ei ca fiind No-Smoking, și să îmi trimită apoi impresii „de la faţa locului”, vorba ştirilor :).

31 Mai – Ziua Mondială Fără Tutun va fi prima zi a campaniei, pe care TOATE localurile participante sunt invitate să o declare No-Smoking.

După 31 mai, prima zi fără fum, pe tot parcursul lunii iunie, localurile participante sunt invitate să adopte, săptămânal, O ZI în care fumatul să fie INTERZIS (vorbim aici nu doar despre interior ci și despre terase, rămânând fideli mesajului și principiului, adică “acolo une se mănâncă, nu se fumează”).

Cred că o singură zi fără fum nu este suficientă pentru ca managerii restaurantelor să simtă beneficiile pe care le pot avea eliminând fumatul din unitatea lor și nici nu se vor simți suficient de…determinați să adopte o astfel de măsură pe viitor. Dorința mea este ca, pe parcursul unei luni, și ca urmare a feedback-ului clienţilor, să reușim să eliminăm o parte din temerile care îi împiedică, la această oră, să hotărască, pe cont propriu, interzicerea fumatului în unitatea lor. Pe de altă parte, cred cu tărie că e nevoie de o lege care să niveleze șansele din acest punct de vedere, cel puțin două dintre problemele invocate de restauratori fiind reale și îndreptățite: pe de o parte, dacă legea rămâne ca acum, fumătorii vor migra către restaurantele în care se permite fumatul, pe de altă parte, companiile care produc țigări vor renunța la contratele de exclusivitate în baza cărora unele restaurane primesc bani pentru a vinde tutun (dacă găsiți țigări într-un restaurant, ele nu se află acolo pentru că vânzarea lor ar fi o afacere în sine, ci fie pentru că se practică stimularea directă, fie pentru că proprietarul ține sufcicient de mult la clienții fumători și nu vrea să-i trimită la chioșcul din colț când li se termină țigările – dar astea-s lucruri despre care nu vorbește nimeni).

Ce trebuie să faceţi dacă sunteţi client, blogger sau pur şi simplu curios să vă înscrieţi în campanie?

Arma voastră e hashtagul și vă invit să o folosiți! Puteți lăsa comentariile cu impresiile voastre în secțiunea dedicată fiecărui local participant, pe paginile lor de Social Media sau chiar pe ale voastre personale, doar folosind hashtagul  #EatThis pentru ca toată lumea să vă cunoască motivele și pentru ca restaurantele să poată măsura cumva beneficiile campaniei inclusiv din punct de vedere Social Media.

Celor care nu îndrăznesc să se alăture campaniei așa cum am gândit-o împreună cu echipa mea, le lansez invitația să marcheze ziua de 31 Mai ca zi fără fum, promovând-și fiecare această alegere în online. S-ar putea să fie surprinși de feedback și să-și dorească să ni se alăture.

Mai vreau să menționez că această campanie NU este limitată ca perioadă de desfășurare, oricând sunteți bineveniți să participați măcar pentru o lună în care să aveți patru zile fără fumat în restaurant. Să fiți sănătoși!

Join the Conversation

  1. Iată o campanie mai mult decât binevenită ! Sunt împotriva fumatului în general și împotriva fumatului în public în special. Nu numai în restaurante, unde vreau să simt miros de fripturi, nu de țigări, ci și în alte spații publice: stațiile mijloacelor de transport în comun, magazine (da, da, în mai toate ”buticurile” se fumează și marfa are un dublu miros: de tutun și de chimicale folosite pentru conservarea mărfii) etc.

  2. Sustin campania impotriva fumatului in spatii publice!
    Am o fetita de 4 luni si recunosc ca mi-ar placea ca atunci cand ies la masa undeva sa o pot lua cu mine fara sa fiu stresata ca poate la masa de alaturi se va aseza o „fumigena” :).

  3. Sincere felicitări! Așteptam de mult să se întâmple ceva în direcția aceasta. Avem o petiție, avem și o campanie, am văzut restaurante care dau curs provocării și există un public nerăbdător ca lucrurile să se întâmple. Noi zicem că suntem pe drumul cel bun. :)

  4. O zi pe luna ? Din punctul meu de vedere e egal cu zero.
    Ce se intampla cu legea care interzice fumatul in locurile publice? Din punctul meu de vedere restaurantul e un loc public . Cum e posibil ca aceasta lege sa functioneze peste tot in lume si doar in Romania nu? Toti fumatorii vor renunta la tigara pe timpul mesei asa cum au renuntat la ea si in timpul zborului,totul este doar chestie de rutina.
    Nu e normal sa inspir nori otraviti in timp ce mananc!
    Eu nu locuiesc in Romania dar am vizitat de cateva ori in ultimii doi ani ,imi face mare placere sa imi revad meleagurile natale dar e o mare problema cand vine ora mesei….
    Cu tot respectul pentru „Baracca” in Cluj, chiar acum o luna am fost acolo si am inghitit nori de fum ,fara nici o intelegere din partea chelnerilor ,ba mai mult ,in vitrina ,ca o sfidare ,e scris „in acest local se fumeaza”.
    Fumatul fara respect fata de cei din jur ma determina sa renunt in viitorul apropiat la o noua vizita in Romania . Desigur ,ar fi unii care ar spune ca nu le pasa ,dar aici e greseala,tara dvs pierde in momentul in care nu ajung turisti (nici la capitolul sosele tara nu sta prea bine ,deci …)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close