Pastilla cu miel și dovleac confiat

1.3K

Pastilla

Dacă la prima rețetă v-am invitat să facem o regresie în timp și să călătorim în Imperiul Otoman, la curtea sultanilor, astăzi, vă propun să rămânem ancorați în prezent și să pornim spre minunatul Maroc. Fiind o mare pasionată a gastronomiei Orientului Mijlociu și Africii de Nord, în timp, m-am specializat în acest tip de preparate, cărora le asociez, uneori, și alte elemente/ ingrediente, mi se pare absolut fascinant atunci când inovez și, pornind de la o idee, ajung să am un rezultat fusion.

Revenind la vedeta din această farfurie nu pot să nu menționez succint câteva idei despre gastronomia marocană. Aceasta este una dintre cele mai bogate și variate la nivel global, cu un spirit aparte (la fel ca dialectal marocan, de altfel), datorat multiplelor influențe: arabe, berbere, africane. Bucătăria marocană este cunoscută pentru aromele sale intense, amestecul complex de condimente (de pildă: șofran, turmeric, scorțișoară, chimen, coriandru, ghimbir, piper, harissa etc.), dar și pentru combinația de arome dulci și sărate, fructele uscate și mierea fiind aproape indispensabile și prezente în multe dintre preparatele tradiționale marocane.

Pentru a vă introduce în bucătăria marocană, am ales să vă prezint un preparat extraordinar de gustos, dar cu un grad redus de complexitate: Pastilla – o plăcintă în straturi subțiri, umplută cu carne de miel, fructe uscate, migdale, scorțișoară și zahăr pudră. Deși, la bază, ea este preparată cu carne de pui, propunerea de astăzi este o pastilla cu miel, mi se pare mai aromată și mult mai interesantă 🙂. Știu că pare absolut surprinzătoare această combinație, poate chiar ciudată, dar vă garantez că merită să o încercați!

Ingrediente pentru pastilla cu carne de miel și fucte uscate (6 porții)

  • 6 foi plăcintă
  • 500 gr pulpă miel
  • 500 gr carne tocată miel (sau vită)
  • 50 gr ulei măsline + 30 gr unt
  • 1 ceapă mare + 3 fire ceapă verde (folosim doar partea albă)
  • 150 ml supă legume/ vită
  • 4 curmale medjoul
  • 4 caise uscate
  • 50 gr stafide
  • 50 gr merișoare
  • 1 lingură miere
  • 150 gr fulgi migdale (rumeniți în tigaie)
  • Condimente: 1 baton scorțișoară, 1 linguriță ghimbir proaspăt ras, 1 linguriță turmeric, 1 linguriță ras-el-hanout, 1 linguriță scorțișoară, câteva fire șofran, sare și piper după gust
  • 30 gr unt topit pentru uns foile de plăcintă
  • 500 gr dovleac plăcintar
  • 125 gr zahăr tos fin
  • 500 gr iaurt grecesc (+ opțional câteva frunze mentă proaspătă)
  • 20 gr zahăr pudră

Ingrediente pastilla cu miel și dovleac confiat

Mod de preparare dovleac confiat:

Curățăm dovleacul de coajă și îl tăiem în bucățile dorite ca dimensiune. Le amestecăm cu zahărul și le lăsăm 1 h să-și lase zeama. După 1 h, zahărul se va fi dizolvat; punem amestecul de dovleac și zahăr la foc mic, acoperim cu capac, și lăsăm să fiarbă cca 45 minute; dovleacul va absorbi aproape tot siropul; verificăm periodic, să nu cumva să se ardă. În cazul în care rămâne dovleac după servirea mesei, îl puteți pune într-un borcan închis ermetic și depozita la frigider, este minunat pentru pofta de dulce, presărat cu puțină scorțișoară.

Dovleac confiat

Mod de preparare pastilla cu miel și fructe uscate:

Tăiem carnea de miel cubulețe mici și o amestecăm cu carnea tocată. Îndepărtăm sâmburii din curmale și le tocăm mărunt; tocăm și caisele uscate. Tocăm ceapa mărunt, iar partea albă de la firele de ceapă verde o tăiem rondele. Încingem uleiul și untul într-un vas (cu capac) și călim ceapa, apoi adăugăm carnea și o rumenim pe toate părțile. Adăugăm toate condimentele și fructele uscate și amestecăm bine, apoi adăugăm și supa de legume/ vită. Punem capac și lăsăm să fiarbă la foc mediu cca 40 minute. Adăugăm mierea, amestecăm și gustăm, dacă este necesar, mai adăugăm sare/ piper, mai lăsăm la gătit câteva minute. Retragem de pe foc și lăsăm la răcorit.

Pregătire compoziție pastilla

Coacere și servire pastilla cu fructe uscate și dovleac confiat

Pregătim un vas de ceramică sau o formă de copt rotundă cu diametru de 24 cm. Dăm la o parte câțiva fulgi de migdale. Ungem prima foaie de plăcintă cu unt topit și o așezăm în formă. Procedăm identic și cu următoarele 3 foi, le așezăm una peste alta. Apoi, turnăm ½ cantitatea de umplutură de carne și ½ cantitatea de fulgi de migdale. Ungem a 5-a foaie cu unt topit și o așezăm încrețită peste umplutură, apoi turnăm și restul umpluturii și restul fulgilor de migdale și aducem marginile foilor care atârnă peste formă către mijloc. Ungem și ultima foaie cu unt topit și o încrețim, dându-i forma unui ghem pe care îl așezăm deasupra plăcintei. Acest pas este opțional, doar dacă doriți o pastilla mai deosebită ca aspect. Ungem totul cu puțin unt topit și presărăm fulgii de migdale rămași.

Introducem forma în cuptorul preîncălzit la 180°C, funcția căldură sus+jos. Coacem 30 minute, apoi schimbăm setarea cuptorului pe funcția ventilație și grill. Îndepărtăm cu grijă ghemul de foaie, iar plăcinta o întoarcem cu ajutorul unei farfurii și o punem din nou la copt pentru 8 minute pe dos. O întoarcem din nou, cu fața în sus, și o mai lăsăm la rumenit până când prinde o culoare aurie. Aveți grijă când faceți întoarcerile, trebuie lucrat cu grijă să nu se rupă plăcinta. Când este rumenită, o scoatem din cuptor, îi punem ghemul (moțul) la loc și presărăm cu zahăr pudră.

Pregătire pastilla coacere

O servim imediat alături de iaurt simplu sau amestecat cu mentă proaspătă tocată mărunt și dovleac confiat.

Pastilla final

În imagine este notabilă și o pastilla mică, am vrut să vedeți cum arată o pastilla monoporție, însă cantitățile din rețeta această ajung pentru o pastilla mare în forma menționață, de 24 cm diametru. Dacă doriți să faceți monoporții, atunci veți avea nevoie de 4-5 forme de 10-12 cm diametru și trebuie să socotiți câte 2 foi de plăcintă/ pastilla, deci 8 sau 10 în total, în funcție de formele de copt pe care le aveți/ dimensiunea acestora. În cazul monoporțiilor, foile de plăcintă se închid direct în moț, nu este necesar să faceți unul supliment ca la pastilla mare.

Uitați cât de apetisant este și interiorul 🙂

Pastilla secțiune

Vă recomand cu drag această rețetă pentru acele momente când doriți să vă impresionați familia sau prietenii cu ceva deosebit!

Până la următoarea rețetă, vă îmbrățișez cu drag!

Adina

Alte rețete cu carne de miel găsiți aici.

Alte rețete cu dovleac mai găsiți și aici. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close