Hot Dog & loaded fries cu varză murată

1.8K

cover 1 hot dog

Să improvizezi e uneori cheia rețetei perfecte – de câte ori nu ați avut poftă de un street food pe care să îl pregătiți acasă, dar nu aveați toate ingredientele? Mie mi s-a întâmplat destul de des și, sincer, partea aceasta cu improvizația nu e deloc de ici-colo – uneori rămâi surprins în mod plăcut, exact de la ce nu te aștepți.

Așa a apărut pentru mine hot dog-ul cu varză murată și ceapă caramelizată – nu din planuri culinare sofisticate, ci dintr-o simplă lipsă de murături „clasice”, toppinguri pe care încerc din răsputeri să le evit și, evident, îmi lipseau până și chiflele acelea specifice.

Street food-ul te poate surprinde – sau nu – în mod plăcut, depinde mult ce alegi. Eu aleg să evit prăjeala, peștele (ținut în condiții nestiute) și „bunătățile” reîncălzite după o zi. No way!

cover 1 hot dog

Știu că e mai greu să gătești așa ceva într-o gheretă cu condiții minime, însă propunerea mea este pentru gătitul acasă – unde tu știi cel mai bine ce adaugi, cât adaugi, cum gătești și în ce condiții.

Până și chiflele acestea, făcute în casă, au un miros dumnezeiesc – așa că, sincer, vă îndemn să citiți rețeta pas cu pas și veți vedea că merită osteneala, care, garantat, este minimă.

Ingrediente pentru Hot Dog & Loaded Fries cu varză murată, ceapă caramelizată și bacon crocant:

Ingrediente pentru chiflele de hot dog:

  • 300 ml lapte
  • 15 g drojdie proaspătă
  • 1 ou + 1 ou pentru uns
  • cca. 1/2 linguriță sare
  • 1 linguriță zahăr
  • 2 linguri ulei
  • 400-450 g făină (în funcție de tipul făinii, poate fi nevoie să adăugați încă 50-100 g)
  • 10-12 bucăți crenvurști  (pentru umplut chiflele, nu se adaugă în aluat)

Pentru topping:

  • 250 g bacon
  • 1 varză murată (aprox. 1.5 kg)
  • Ulei
  • Piper
  • Boia dulce
  • Maioneză (ideal făcută în casă)
  • Ketchup (ideal făcut în casă)

Pentru ceapa caramelizată:

  • 2-3 cepe potrivite
  • 2 lingurițe zahăr brun
  • un praf de sare

Pentru cartofi:

  • Eu am ales 4-5 cartofi roșii pentru copt, iar toppingurile sunt aceleași, cu excepția verzei murate.
  • Condimentele preferate
  • 2 linguri ulei

ingrediente hot dog si cartof

Mod de preparare pentru Hot Dog & Loaded Fries cu varză murată, ceapă caramelizată și bacon crocant:

Am început pregătirea cu elementul cheie, zic eu – chiflele pentru hot dogși o să vă redau aici tot procedeul complet. Totuși, pe parcurs am lucrat în paralel și la celelalte componente ale preparatului, pe care vi le voi descrie imediat după ce terminăm cu aluatul.

Într-un bol, am amestecat laptele călduț cu zahărul și drojdia, apoi am lăsat drojdia să se activeze aproximativ 10 minute.
Au urmat oul, uleiul și sarea, după care am omogenizat totul bine.

pregatire aluat chifle

La final, am adăugat făina și am încorporat-o mai întâi cu o spatulă, apoi am continuat frământarea cu mâna până am obținut un aluat ușor lipicios, dar uniform. (Vă sfătuiesc să nu adăugați prea multă făină, altfel chiflele nu vor mai fi pufoase.)

Am acoperit bolul și am lăsat aluatul să crească până și-a dublat volumul, aproximativ o oră.

După ce aluatul a crescut, l-am scos pe masa ușor înfăinată și l-am împărțit în 10 bucăți aproximativ egale. Am format mici biluțe, pe care le-am acoperit cu folie alimentară și le-am lăsat la odihnă 15-20 de minute.

impartire aluat pentru chifle

odihna chifle inainte de modelare

După odihnă, am modelat fiecare biluță  cam cât mărimea unui crenvurști. Am întins biluța în formă ovală, apoi am rulat-o strâns, strângând capetele; partea cu secțiunea am așezat-o în jos direct în tavă.

Le-am lăsat din nou la crescut până și-au dublat volumul – aproximativ 35-40 de minute. Înainte de cuptor, le-am uns cu ou bătut.

chifle hot dog inainte de coacere

Am copt chiflele la 180°C pentru 25-30 de minute.

Dacă credeați că pâinea de casă miroase într-un mare fel, stați să vedeți ce arome scot aceste chifle din cuptor!
Sunt la fel de bune și pufoase chiar și a doua zi. Imediat ce le-am scos, le-am așezat pe un grătar să se răcorească ușor, până la momentul servirii.

chifle hot dog coapte

chifle coapte gratar

Pregătirea toppingurilor:

Am început cu baconul, pe care l-am tăiat în cubulețe mici și l-am rumenit bine. L-am scos pe un șervețel pentru a elimina excesul de grăsime.

gatire bacon

bacon prajit
Grăsimea rămasă în tigaie e perfectă pentru ceapă – pe lângă caramelizare, capătă și un gust smoky tare fain.

Acest pas necesită răbdare – se lucrează la foc mic și poate dura 10-15 minute, deci organizați-vă din timp.

În momentul în care ceapa a devenit translucidă, am adăugat zahărul brun și un praf de sare, am mai lăsat-o 1 minut, amestecând continuu, apoi am oprit focul.

gatire ceapa caramelizata

ceapa caramelizata si bacon crocant

Pregătirea verzei murate:

Varza murată am tocat-o în fâșii fine, am amestecat-o cu puțin ulei, piper proaspăt măcinat și boia dulce, transformând-o într-o salată gustoasă, care completează perfect combinația.

pregatire varza murata

salata varza murata

Pregătirea cartofilor:

Aici am mers într-o direcție cu totul diferită: în loc de cartofi prăjiți, am ales varianta coaptă.
Am spălat bine cartofii și i-am tăiat cu tot cu coajă, în felii potrivite ca grosime. I-am fiert în apă cu sare, cca 7-8 minute, apoi i-am scurs într-o strecurătoare.

gatire cartofi

I-am tamponat ușor pentru a elimina excesul de apă și i-am așezat în tavă, pe hârtie de copt. Aici vă puteți lăsa imaginația liberă – condimentați după bunul plac!

Eu am ales boia dulce, praf de usturoi, sare, piper și oregano. Și, bineînțeles, nu uitați de ulei!

Am copt cartofii cca 30 de minute (sau până când au devenit rumeni și crocanți).

cartofi copti
I-am transferat direct în vasul pentru servire și am adăugat deasupra toppingurile: ceapă caramelizată, maioneză, ketchup și bacon.

Voilà! Avem loaded fries, într-o variantă mai… casual.

cartofi cu topping

Servire Hot Dog & Loaded Fries cu varză murată, ceapă caramelizată și bacon crocant:

Când toate sunt gata, nu mai rămâne decât să încălziți crenvurștii (puteți face asta într-o tigaie, cu puțină apă, sau direct în apă fierbinte), să tăiați chiflele și să le umpleți.
Și partea cea mai bună este că fiecare își poate crea propriul hot dog, exact după gustul său.

servire 1 hot dog si cartofi

Farfuria finală e o explozie de gusturi și texturi: chifla moale, crenvurștii fierbinți, varza ușor acrișoară, ceapa dulce-caramelizată, baconul crocant și sosurile care leagă totul.
Alături, cartofii rumeniți și aromați, crocanți la exterior și moi în interior, devin atracția mesei fără drept de apel.

detaliu hot dog

Pentru mine, street food-ul „de casă” are un farmec aparte – e cu totul altceva când totul este pregătit de mâinile voastre, mai ales când cei dragi așteaptă nerăbdători pe lângă voi.

Să știți că am pregătit cu mare drag această rețetă. În ziua respectivă am avut și musafiri și nici nu vă pot spune cât de repede au dispărut, atât hot dogii, cât și cartofii, de pe masă.

Dacă v-a atras atenția și ați ajuns până la final, vă mulțumesc din suflet.
Iar dacă testați rețeta, abia aștept să citesc părerile voastre în comentarii!

servire 2 hot dog si cartofi

Cu drag,
Ely

Alte idei de street food mai găsiți și aici. 

Join the Conversation

  1. Mari Ilie says:

    Elena, ești jos pălăria. Chiflele alea, cartofii..sign me in✌️! Damn girl…keep up the good work❤️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close