(P)
Zilele acestea am avut la dispoziție două sortimente de brânză maturată de la Hochland, brânză Praid în varianta Natur, dar și Alintată cu vin, drept urmare m-am jucat în voie și am asociat diverse arome cu acestea. Ambele sortimente sunt deosebite, cu un gust puternic și complex ce m-a inspirat pentru rețeta pe care v-o propun.
E o rețetă simplă, dar care din punctul meu de vedere pune în valoare gustul rafinat al brânzei, într-un preparat cu mult caracter.
Ideal pentru un prânz rapid sau o cină relaxată, un risotto poate fi asul din mâneca oricui, atâta vreme cât urmezi niște pași simpli: călești șalotă/ceapa, adaugi orezul arborio sau carnaroli și amesteci astfel încât boabele de orez să fie acoperite cu ulei, arunci un pahar de vin alb, iar când vinul s-a redus completezi cu supă caldă de legume. La final, un cub generos de unt și brânză maturată în salina Praid.
Așadar, 1 șalotă calită la foc mic pentru a spori dulceața acesteia, 180g de orez pe care l-am amețit 1 minut în tigaie și l-am îmbiat cu un pahar de vin alb sec. Când a rămas doar aroma vinului în tigaie, am adăugat treptat supă de legume, aproximativ 450ml în total.
Separat, am tăiat cubulețe aproximativ 150 de g de dovleac și l-am sotat într-o tigaie cu 2 linguri de ulei și un cățel de usturoi zdrobit. Când dovleacul a căpătat culoare, am adăugat câteva frunze de salvie și 20g de unt. Am asezonat cu sare și piper și le-am păstrat calde până ce orezul a fost gata.
Pentru că dovleacul nu este pătrat și în urma cubulețelor au rămas alte 150g de dovleac, am decis să îl transform într-un minunat piure. Dovleacul l-am fiert împreună cu 250ml supă de legume, iar când acesta s-a înmuiat și lichidul aproape s-a evaporat, am adăugat 30 de g de unt și am folosit blenderul pentru a obține un piure fin. Acesta se poate amesteca cu orezul înainte de a fi servit, eu însă am decis să păstrez orezul cremos și imaculat.
După aproximativ 15 minute, când lichidul a scăzut și orezul era încă al dente, am adăugat 30 de g de unt, 50 de g de brânză maturată și am amestecat. Nu am uitat nici de sare și piper alb.
Când gustați, o să simțiți dulceața șalotei, orezul cremos cu un pic de „crunch” și gustul minunat al brânzei. Dacă te înghiontește cineva în timp ce tu ești cu gândul departe, e clar că este foarte bun și cealaltă persoană nu mai poate aștepta.
Nu mai rămâne decât să savurați fiecare îmbucătură și să încercați cu încredere brânza Praid Natur, dar și varianta Alintată cu vin, pentru că merită. Să vă meargă la suflet!
Text&Foto: Mihai Ioan
Mike the Chef
Si dacă nu am acces la brânză, ce alternative ar fi?
Buna ziua!
Parmezan, grana sau chiar si-un cheddar bun pot fi folosite cu incredere!
Nu eram acasa cand am primit reteta,dar la intoarcere mi-a mers la suflet!
Multumesc pentru completarea privind inlocuirea branzei pe care nici vorba sa o gasesc aici.
Multumesc pentru reteta!
Buna ziua.
Am mancat de curand ,la matusa mea,un pilaf fara ceapa,buuuun tare de tot.
Matusa a prajit niste carne,apoi a scos-o,a calit in acel ulei orezul,dupa care a adaugat apa.As vrea o reteta,daca se poate,dar fara povestea cu prajitul si cu carnea.Va multumesc frumos.