Dezlegare la ciocolată

400

Să nu aveți încredere niciodată în oamenii care nu iubesc ciocolata. Ceva este în neregulă cu ei. Pasiunea mea pentru ciocolată m-a adus în punctul acesta, în care am ajuns să iubesc toată bucătăria. Ador ciocolata în toate formele: brută, topită, cremă, înghețată, tot.

Pentru tema acestei săptămâni am ales să fac un desert în care mă bazez pe ciocolată. Nici măcar nu i-am dat o denumire.

Ingrediente: multă ciocolată :)

Am început cu baza acestei prăjituri, un biscuit moale și pufos făcut din 200 de grame de ciocolată, 2 ouă, un plic de praf de copt, 100 de grame de unt, 150 de grame de zahăr, puțină esență de rom, 200 de grame de făină, un praf de sare și 2 linguri de cacao.

ciocolata

Întâi am topit ciocolata pe baie de aburi împreună cu untul și am lăsat să se răcească. Apoi am mixat spumă ouăle cu zahărul și romul, după care am adăugat ciocolata topită.

Am amestecat ingredientele uscate, le-am cernut și le-am încorporat treptat în ciocolată, mixând la viteză mică. Compoziția finală este una fermă și lipicioasă.

etape ciocolata (3)

Am încins cuptorul, am pregătit tava cu hârtie de copt și am format discuri din aluat, lăsând distanță de 4-5 centimetri, să aibă spațiu să crească. Am copt biscuiții la foc mic, pentru aproximativ 10 minute. Au ieșit mulți și am păstrat o bună parte pentru micul dejun, cu lapte.

etape ciocolata (4)

Pentru cremă am pus pe foc mic 200 de mililitri de smântână pentru frișcă; când a dat în fiert, am stins focul și am adăugat 250 de grame de ciocolată bucăți. Am amestecat bine până ce s-a topit și am adăugat treptat 2 linguri de cacao, încorporând cu grijă.

etape ciocolata (5)

Folosind un cerc de patiserie am pus baza de biscuit, apoi am turnat crema și am lăsat să se răcească cel puțin 2 ore.

etape ciocolata (6)

Pentru glazură am folosit 75 de mililitri de apă, 150 de grame de miere, 150 de mililitri de lapte condensat, o lingură de gelatină granule, 150 de grame de zahăr și 150 de grame de ciocolată.

Întâi am hidratat gelatina în 30 de mililitri de apă și am lăsat 15 minute. Între timp am pus la fiert restul de apă cu zahărul și mierea, la foc mic. Am fiert pentru 2 minute, după care am luat de pe foc și am adăugat laptele condensat, gelatina hidratată și ciocolata bucăți mici.

etape ciocolata (7)

Am amestecat bine până am omogenizat și am turnat prin sită, peste prăjitura scoasă de la rece.

etape ciocolata (8)

Am consumat prăjitura 2 ore mai târziu. Ciocolatoasă, rece și cremoasă!

ciocolata (1)

Text&Foto: Aura Crăciun

Bake-Up Artist

www.bakeupartist.com

alist

Join the Conversation

  1. Georgiana says:

    Arata demential si imi place ideea cu blatul din biscuite moale. O singura intrebare as avea: ce cicocolata ai folosit pt baza si pentru crema, si eventual unde se gaseste. Mersi mult & keep on doing stuff like this :)

    1. Bună ziua, am folosit ciocolată cu 55% cacao, nu un brand special, am luat-o din supermakrket :) Mulțumesc mult pentru aprecieri.

  2. Pare mai mult decât perfect și delicios.Ce lapte condensat ai folosit?

    1. Din Auchan :) Nu sunt prea multe optiuni acolo.

  3. Daca nu ma „incurcam”cu formele,inelele ,din care am numai3-4,acum intram in bucatarie.

    Oricum,multumesc mult!

  4. Arata fantastic!! O sa incerc cu siguranta!!!

    1. Multumesc mult pentru aprecieri :)

  5. L-am preparat şi eu. O căpşună coaptă şi dulce a fost ornamentul. Yammmmmyyyyyyyy. ;) Cred că e un desert potrivit pentru o vreme călduroasă.
    Şi i-am găsit şi un nume : „The chocolate”

    1. Sună foarte bine. Mă bucur că v-a plăcut!

  6. buna, daca as face toata compozitia in tava, sub forma de blat, ce dimensiuni sa aiba? multumesc

    1. Cred că o tavă de 24 de centimentri și-ar face treaba. :) Dacă îl vreti mai gros, ca un blat de tort, atunci folosiți una mai mică.

  7. Cantitatea de 200g faina transforma compozitia intr-un aluat. Asa trebuie sau cantitatea de faina trebuie redusa?

    1. Trebuie să fie un aluat ferm, care nu curge din bol, dar lucios și lipicios.

  8. Mi-ar plăcea să mănânc așa ceva, dar nu m-aș încumeta să fac… Oare unde s-ar putea găsi de cumpărat?

    1. Bună ziua. De cumpărat nu găsiți, este o combinație proprie. Dar poate găsiți ceva similar, cine știe :)

  9. Ungureanu Ioana says:

    Aura,
    Te iubesc cu ciocolata cu tot. Si eu ador ciocolata si combinatiile tale sunt fantastice.
    Esti absolut minunata. Ador retetele tale, desi nu pot sa le aplic pe toate, pitica mea ar manca prea multa ciocolata :)))

    Bafta si succes in toate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close