Desert răcoros cu căpșune și frișcă

374

Ieri am avut oaspeți, am grătărit, am povestit niște beri și la urmă, după ce s-au așezat toate, am îndrăznit să mâncăm un desert răcoros, ușor acid (curăță bine vălul palatin și te pregătește pentru o sticlă de vin, dacă mai ai unde s-o pui), foarte parfumat și extrem de simplu de făcut. Atât de simplu încât nici nu te-ai gândi la asta. Dar decât să vă amețesc cu vorbe, nu ar fi mai bine să vă arăt ce și cum?

400 de grame de smântână acră, obișnuită. Adică nu smântâna pentru frișcă pe care v-o tot recomand ci una absolut banală, cum găsiți aproape oriunde.

capsuni cu frisca 01

Cinci linguri de zahăr.

capsuni cu frisca 02

Cam 600 de grame de căpșune

capsuni cu frisca 03

Am bătut smântâna și zahărul cam 4-5 minute, până când s-au dizolvat toate cristalele de zahăr. Am obținut o frișcă nu foarte tare însă foarte cremoasă, cu gust dulce-acrișor, gustul pe care-l avea orice frișcă înainte de 1989, gust de copilărie și veselie fără griji. Mă tot întrebe de ce nu am făcut asta în ultimii ani (cred că ultima dată când am făcut frișcă din smântână acră era 1999 și am folosit-o pentru a acoperi un tort de clătite).

capsuni cu frisca 05

Nu mi-a mai rămas decât să împreunez fructele și frișca.

capsuni cu frisca 06

Dacă vreți să-i dați desertului o notă de „desert pentru oameni mari”, țineți căpșunele în vin spumant cu gheață, cam un sfert de oră. Dacă mănâncă și copiii, nu folosiți vinul.

capsuni cu frisca 07Să fiți sănătoși.

capsuni cu frisca 10

Join the Conversation

 1. smantana trebuie sa fie rece sau la temperatura camerei? ca sa nu iasa unt…

  1. Monica, nu iese:-) (am scos-o din frigider înainte de o mixa).

 2. nobil sfirsit pentru ultimele capsuni frumoase din vara asta. Caesare-adriane, capsunile morituri te salutant.

 3. ok! merg pe mana ta! :)

 4. Adi, eu am o curiozitate: garduri ai acolo unde stai?

  1. Strumfa, da. Ajuta sau incurca? :-)

 5. Ajută! Că săritul gardurilor e una din specialităţile mele! :-) Mai ales când ştiu ce bunătăţi se fac în ograda ta.

 6. mie nu mi-a reuşit niciodată o frişcă doar din smântână şi zahăr. Cel puţin nu o frişcă ţapănă pe care să o pot modela pe un tort. Cum trebuie făcută mai exact o astfel de frişcă? Eu de obicei o fac din praf de frişcă cu lapte.

 7. Dacă folosești smântână dulce, trebuie să începi usurel, cu viteză mică. În momentul în care s-a legat frișca, pui zahărul și mixezi mai departe până se întărește. Nu trebuie să crești viteza prea mult, aerul din frișcă (lucrul care o face tare) va ieși. La fel e și cu smântâna obișnuită doar că poate dura ceva mai mult. Ai nevoie de un vas rece și smântâna trebuie să stea la rece, de asemenea.

 8. şi smântâna de ce consistenţă trebuie să fie? poate să fie şi mai spre lichid sau trebuie să fie cât mai cremoasă?
  A.. se poate face şi din mascarpone?

  1. Smântâna trebuie să fie grasă (cel puțin 32%). Mascarpone e altă poveste, iese o cremă, nu frișcă:-).

 9. Am facut acum-acum desertul. I-am facut si poze. E delicios! :)

 10. :) ok, got it

 11. Desi sunt nou, doar de doi ani, in „bucatareala”, mi-a iesit! E o minune, mai ales daca potrivesti si un vin pe masura. Pacat ca nu ne-am cunoscut mai bine pe vremea cand eram colegi la „E.F”… Felicitari pentru tot ce faci!

 12. din ceea ce am citit pe blog, am inteles ca smantana dulce (pt frisca, neindulcita) este folosita pt diverse sosuri (am vazut la paste) iar pt frisca folosim smantana acra. pp ca smantana acra e o smantana obisnuita. imi poate recomanda cineva o smantana de acest fel din comert? din pacate, nu imi este f clar. va multumesc

  1. adihadean Author says:

   smântâna dulce e smântână nefermentată. nu are zahăr în ea, i se spune așa pentru că nu-i acră:). se folosește la sosuri, frișcă, creme pentru prăjituri.

 13. Capsuni se manaca de Midsommer obligatoriu in Suedia, asa, cum le-ai facut tu, sau incorporate intr-un tort :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close