Afară este vară în toată regula, sezonul meu preferat, cu plimbări de seară prin parc, ore întregi petrecute la terase cu grădină verde la suc, cafea sau la bere.
Săptămâna aceasta m-am gândit să pun berea din pahar pe farfurie. Mi s-a făcut poftă din nou de un desert atipic, ce combină gusturi opuse, dar care te face să ceri a doua porție.
Pentru blat am folosit un pahar mic de bere neagră, de 180 de mililitri, 120 de grame de unt, 50 de grame de ciocolată cu 75% cacao, 40 de grame de cacao, 200 de grame de făină, 170 de grame de zahăr, 1 ou, 125 de grame de iaurt, o linguriță de praf de copt și un praf de sare.
Întâi am topit untul, apoi am adăugat berea și ciocolata bucăți, am amestecat bine pe foc mic până s-a topit ciocolata, apoi am adăugat cacao și am amestecat energic cu telul, până am obținut o cremă omogenă, apoi am lăsat la răcit.
Separat, am mixat oul cu zahărul, până am obținut o spumă, apoi am adăugat iaurtul și am mai mixat 2 minute. Am adăugat amestecul de bere și am omogenizat.
Într-un bol încăpător am amestecat ingredientele uscate: făina, praful de copt și sarea, le-am cernut și le-am încorporat treptat în aluatul cu bere, folosind mixerul la viteză mică.
Am pregătit tava de 18 centimetri cu hârtie de copt și am turnat compoziția. Am copt blatul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute. Am folosit testul scobitorii ca să mă asigur că este copt la mijloc.
După ce s-a copt, am oprit focul și l-am mai lăsat 10 minute la căldură, după care l-am transferat pe un grilaj, să se răcească bine înainte de a-l felia.
Între aceste felii de blat delicios, am ales să pun un fel mousse de ciocolată albă cu mascarpone. Este o cremă fină și aerată, care se potrivește bine cu gustul intens al blatului. Am folosit o cană de 300 de mililitri de smântână lichidă, pe care am mixat-o cu 2 linguri de zahăr pudră până s-a îngroșat puțin. Apoi am adăugat 250 de grame de mascarpone și am omogenizat. Am topit pe baie de aburi 100 de grame de ciocolată albă, am lăsat-o 2 minute la răcit, după care am încorporat-o rapid în cremă.
Până s-a răcit blatul de tot, am făcut un sirop din 150 de grame de zmeură proaspătă, 2 linguri de zahăr și 50 de mililitri de apă. Am pus întâi apa și zahărul pe foc mediu, apoi am adăugat zmeura și am amestecat constant, mărunțind zmeura.
L-am ținut pe foc aproximativ 5 minute, după care l-am strecurat și l-am lăsat puțin la răcit.
Între timp, am feliat blatul și apoi l-am însiropat. Pentru a insiropa uniform, am folosit un recipient cu pulverizator.
Între cele 3 felii de blat, am pus mousse de ciocolată albă.
Și pentru că tot aveam prin frigider și am dat de ea în ultima secundă, am topit niște ciocolată și am amăgit puțin tortul, deasupra.
Bineînțeles că am decorat cu zmeură proaspătă.
Gustul intens al blatului, mousse-ul fin și prospețimea siropului au făcut din acest tort un desert de sărbătoare.
Text&Foto: Aura Crăciun
Bake-Up Artist
*O parte din vasele folosite de Aura Crăciun fac parte din gama Casual Cook, disponibile în Auchan și pe eMAG.
Blatul a fost insiropat cu siropul de zmeura ?
Bună ziua. Da, am folosit un pulverizator, ca să insiropez uniform. :)
Buna ziua, pentru o forma de 24 cm ar trebui dublate cantitatile?
Bună ziua. Aproximativ, da. Eu am folosit de 18. La o formă de 24, vă iase chiar și puțin mai înalt blatul dacă dublați cantitățile.
Buna, Aura.
S-a taiat crema cand am pus cioco alba.
Ce pot sa ii fac?!
:))))
Bănuiesc că s-a tăiat din cauză că ați mixat prea mult smântâna lichidă. Trebuie să se îngroașe puțin, nu să fie prea fermă. Și ciocolata albă se lasă puțin la răcit, nu o punem fierbinte. :)
Mie imi place berea beagra, asa ca asta este o metoda foarte buna de a o prepara. Arata delicios. O sa incerc si eu. :D
Tortul a iesit cu un gust excepțional!simplu de realizat insa ar mai trebui adaugat faptul ca untul,berea,cacaoa etc trebuie amestecate energic 10-15 min ca sa devina o compozitie cremoasa(cel putin atat mi-a luat mie :))