Tort fructat de vară – tropical și aromat

1.4K

Vara îmi doresc deserturi ușoare și pline de fructe, care să încheie frumos cu o cină pe terasă. Prospețimea fructelor tropicale mă transportă întotdeauna într-o lume a vacanțelor infinite. Și mă văd, cu ochii închiși, pe o plajă, admirând un ocean azuriu. Tortul pe care l-am pregătit acum e deliciul de vară ideal – adună multe fructe, în blat și în cremă, se pregătește ușor, și stă cuminte în frigider la răcit, în timp ce ne bucurăm de o bălăceală la piscină. Prospețimea dată de lămâi și lime, dulceața cremei cu mango și fructul pasiunii, contrastează minunat cu caramelizarea din acest blat atât de diferit.  Acestea fiind spuse, astăzi vă prezint un tort fructat de vară, savuros și extrem de aromat.

Ingrediente pentru acest tort fructat de vară:

Pentru blat

  • Un ananas proaspăt
  • 2 babane bine coapte
  • 2 ouă mari
  • 200 g zahăr brun
  • 50 g cocos răzuit
  • 150 ml ulei de floarea soarelui
  • 200 g făină
  • Vanilie
  • O linguriță scorțișoară
  • O linguriță pudră de ghimbir
  • Un praf de sare

Pentru cremă

  • 500 g mascarpone
  • 100 g unt
  • Un mango bine copt
  • 2 bucăți fructul pasiunii 
  • 150 g zahăr pudră 
  • Coaja rasă a unei lamâi și a unui lime 

Pentru garnisit

  • O nucă de cocos
  • Fructe
ingrediente pentru Tort fructat de vară

Modul pe preparare al acestui tort fructat de vară

Blaturile pentru tort

Am început cu pregătirea fructelor care au intrat în compoziția blaturilor: am curățat anansul, am îndepărtat cotorul și am tăiat 300 g de pulpa în cuburi potrivite, și am mărunțit-o în robotul de bucătărie, dar fără să ajungă la consistența unui piure. Am pus ananasul mărunțit într-o crăticioară pe plită, și am fiert la foc mediu 5 minute, după care l-am lăsat la răcit. Am curățat bananele, și le-am pasat într-un piure. 

ananas și banane pentru blaturi

            În robotul de patiserie, am bătut spumă ouăle cu zahăr, cam 4-5 minute, până când am obținut o consistență foarte aerată, iar volumul s-a triplat. Am adăugat vanilia, iar apoi, la o viteză medie, am încorporat și uleiul, într-un fir subțire și constant, și am omogenizat bine. 

blat spumat

Am încorporat cocosul răzuit, ananasul răcit și piure-ul de babane în spuma de ou. Am cernut făina împreună cu sarea, scorțișoara, ghimbirul și praful de copt și le-am adăugat în compoziție, amestecând doar până când făina a fost omogenizată, pentru a nu pierde din bulele de aer formate prin spumare. 

blat pentru Tort fructat de vară

Am pregătit două tăvi cu margini detașabile, cu diametrul de 18 cm, tapetate cu hârtie de copt, am împărțit compoziția în mod egal, și am copt blaturile de tort la 200 de grade, 45 de minute. Am micșorat temperatura la 180 de grade, și am mai lăsat 10 minute blaturile în cuptor. După coacere, le-am lăsat 5 minute în tăvile în care s-au copt, apoi le-am răcit complet pe un grătar. 

blaturi coapte

Crema de mascarpone cu unt și fructe

Pentru cremă, am amestecat bine în robotul de patiserie untul moale, la temperatura camerei, cu mascarpone. După ce am obținut o consistență cremoasă, am încorporat mango (pe care l-am făcut piure anterior), pulpa de fructul pasiunii, zahărul pudră, și coaja răzuită de lămâie și lime. Fructele proaspete dau cremei o consistență prea lichidă pentru a fi folosită imediat, așa că am răcit bine crema în frigider, pentru 2 ore, până când a devenit suficient de fermă. 

crema de mascarpone pentru tort

Cum am montat acest tort fructat de vară?

Am folosit puțină cremă ca adeziv pentru primul blat, asigurând stabilitatea tortului pe platou. Am folosit un inel de tort, și am alternat cele patru straturi de blat cu crema răcoroasă de fructe. Crema s-a colorat frumos într-un galben pal, de la piureul de mango, și a oferit un contrast delicios, lângă blaturile caramelizate. 

Am incheiat cu un strat de cremă, și am lăsat totul la frigider o oră, pentru fermitate. Am îndepărtat inelul, și am adăugat cremă și pe marginile prăjiturii. Am spart nuca de cocos, și am tăiat, cu ajutorul unui peeler, felii foarte subțiri de nucă, cu care am “învelit” marginile și partea superioară. Am ornat simplu, cu fructi, coajă de lime și câteva Frunze de mentă, care au adăugat un parfum delicat. 

Tort fructat de vară

Am servit tortul direct din frigider – un deliciu răcoritor și fuctat, perfect pentru zile estivale, cu un iz tropical. Sper să îl pregătiți pentru un prânz sau cină de vară – va fi pe cât de spectaculos, pe atât de delicios. 

Tort fructat de vară

Cu drag, Cristina

Alte idei de dulciuri găsiți și aici.

Join the Conversation

  1. Este foarte frumos!
    Din pacate nu il pot face decat la vara,aici este iarna;frig,umezeala,nori grei,furtuni,
    Voi astepta !
    Multuymesc frumos!

  2. Bună, după ce am parcurs rețeta, arată foarte bine. Atâta doar că nu se spune cât praf de compt este necesar.
    S-a omis acest amănunt. Un plic… jumătate de plic… mai exact, câte grame sunt necesare știut fiind faptul că sunt plicuri cu diverse cantități.
    Mă bate gândul să încerc această rețetă, dar nu înainte de a cunoaște cantitatea de praf de copt.
    Mulțumesc anticipat pentru solicitudine.
    ION/ VIENA

  3. Cristina says:

    Draga Ion, ma bucur că te-ai gândit sa pregătești acest tort, e o alegere minunata pentru vara!
    Poți sa folosești un pliculeț de 10g de praf de copt pentru rețetă.
    Succes, și așteptăm cu interes o fotografie cu tortul tău!

  4. Mulțumesc pentru răspunsul prompt.
    Nu știu dacă voi avea posibilitatea să-mi expun creația pe această pagină .De fapt, nici nu știu unde ți l-aș putea arăta.
    Sper să-mi iasă și să preiau această rețetă.
    O zi frumoasă ION

  5. Molnar-Kovacs Viorica says:

    Multumesc pentru reteta!

  6. Arata asa de bine totul. Multumim de reteta.

  7. Buna Adi!
    Am ales sa pregatesc reteta ta pt ziua fiului meu care va implini 7 anisori sambata,doar ca nu am tavi decat de 20 cm si 25 ,iar eu am in jur de 15 persoane ,m-am gandit sa triplez cantitatile asadar vor iesi 6 blaturi oare va fi suficient?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close