Îmi plac tartele mult, rustice, imperfecte, umplute cu fructe de orice fel, decorate după cum te taie capul. Iar pentru că e sezonul, de data aceasta am ales o tartă umplută cu rubarbă și căpșuni. Oh my dear God! Simți cum te umpli de energie când guști din ea. E dulce acrișoară, perfectă pentru zilele acestea de vară. Dacă mai pui și o cupă de înghețată de vanilie, peste ea, e fericire în farfurie.
Ingrediente pentru aluatul tartei:
- 270 gr făină
- 1 lingura zahăr brun
- Un praf de sare
- 180 gr unt rece
- 2 linguri apa rece
- 1 lingură oțet de mere
Ingrediente pentru umplutura tartei:
- 500 gr căpșuni
- 2 cozi de rubarbă
- 1 lingura amidon de porumb
- 100 gr zahăr
- 50 gr zahăr brun
- un praf de sare + o lingura griș
- zeama de la jumătate de lămâie
- coaja rasă de la o lămâie
- 50 gr unt
- 100 ml apa
Modalitatea de pregătire a aluatului fraged pentru tartă:
În bolul unui robot de bucătărie, am adăugat pe rând: făina, sarea, untul și zahărul și am lăsat robotul să-și facă treaba, câteva secunde, până am obținut o compoziție nisipoasă. Am adăugat apa și oțetul și am mai dat drumul la robot, până am obținut o compoziție închegată. Am transferat aluatul pe suprafața de lucru și l-am adunat într-o formă dreptunghiulară. L-am lăsat la frigider pentru 30 de minute.
Modalitatea de pregătire a umpluturii pentru tartă:
Am spălat bine căpșunile și rubarba, apoi am tăiat rubarba in bucățele. Căpșunile le-am lăsat întregi, pentru că oricum se vor zdrobi la fierbere.
Am adăugat restul ingredientelor și am amestecat bine de tot, după care am lăsat oala pe foc mediu, aproximativ 30 de minute. Am amestecat ocazional.
Compoziția va scădea mult in volum pe măsură ce va trece timpul. Daca vi se pare că a scăzut prea mult, mai puteți adăuga puțină apă.
Modalitatea de pregătire a tartei:
De data aceasta am ales să fac tarta într-o formă rotunda, cu partea inferioară, detașabilă. Este mult mai ușor să scoateți tarta dintr-o formă detașabilă, așa că recomand să aveți una acasă. Nu știi când te apucă un chef de tartă!
Am scos aluatul de la frigider, l-am întins bine de tot cu sucitorul, pe hârtie de copt peste care am presărat puțină faină, cât să nu se lipească, apoi am pus aluatul în forma în care voi coace tarta.
Am mai pus aluatul la frigider cât timp s-a răcorit compoziția cu care voi umple tarta. Am pus si grișul peste.
Între timp am setat cuptorul la 180 de grade cu căldură de sus și de jos.
După ce s-a răcorit compoziția, am turnat-o peste aluat și m-am jucat cu aluatul rămas, din care am făcut câteva fâșii pe care le-am folosit ca decor. Nu m-am chinuit prea tare la partea estetică pentru ca este o tartă rustică, nu necesită perfecțiune.
Înainte să o bag la cuptor, am mai presărat deasupra puțin zahăr brun. Puteți să nu o faceți, nu este neapărat, însă mie-mi place puțin mai dulce. Puteți sa o pensulați cu lapte sau ou, eu nu am făcut-o.
A fost gata când zahărul pe care l-am pus deasupra s-a topit, iar crusta a devenit crocantă.
Este foarte important ca această tartă să fie consumată după ce s-a răcit bine de tot, astfel și compoziția de rubarbă și căpșuni are timp să se întărească puțin și să nu curgă la tăiere. Eu am lăsat-o peste noapte la temperatura camerei, acoperita cu un ștergar. A doua zi arăta perfect și era pregătită pentru tăiat.
Așadar aceasta este rețeta fructată pe care v-o propun, o tartă deloc dificilă, aromată si nepretențioasă nici măcar la decor.
Până data viitoare vă invit la o felie virtuală de tartă cu rubarbă și căpșuni. Pofta bună!
Zile cu soare,