Ieri am avut bucuria de a-i ospăta pe Cosmin și Bogdan de la Cassa Loco, aflați cu treabă prin Cluj. Știam despre Bogdan că-i place mâncarea și că gătește dar habar n-aveam că deține atîtea informații valoroase (chiar azi voi aplica unele dintre ele pentru rețeta pe care o voi posta mâine). Am avut parte de un schimb de idei mai mult decât benefic, ba chiar mi-a încolțit în minte ideea unui show culinar un pic mai altfel (Doamne-ajută). În fine, nu mă lungesc cu povestea, o să vă arăt ce le-am dat să mănânce:
Am găsit în Real niște spaghete lungi cât o zi de post. Lângă ele am pus niște ciuperci din soiul champignon brun.
Gorgonzola, 5 lei bucata, niște boabe de piper verde din saramură, usturoi pentru aromarea ciupercilor, așadar, resurse puține.
O cană de smântână dulce pentru alcătuirea sosului. Dacă vă plac sosurile mai bogate, sugerez două căni.
Am crestat fiecare ciupercă și am înfipt în crestătură câte o felie de usturoi.
Am pus ciupercile într-o tavă, pe o foaie de copt, le-am stropit cu ulei, am presărat sare și piper peste ele și le-am dat la cuptor pentru un sfert de oră. În felul ăsta am obținut de la ele maximum de aromă și savoare.
Pentru sos am pus puțin ulei în tigaie, am pus brânza și boabele de piper…
…și am adăugat smântâna. Trei-patru minute pe foc mic și-i gata sosul. Brânza trebuie să se dizolve și să se distribuie uniform în smântână. Dacă vreți să subțiați sosul puteți adăuga un strop de lapte dulce.
Ca să fierbi spaghetele lungi într-o oală normală, e destul să ai răbdare și să le apeși ușor pe măsură ce se înmoaie. În felul ăsta nu se vor rupe.� Se fierb normal, în multă apă cu puțină sare, cât scrie pe ambalaj. După ce le-am fiert, am scurs apa de pe ele și le-am stropit cu puțin ulei de măsline extravirgin.
Combinația de gorgonzola cu ciupercile făcute-n felul ăsta e fantastică.
Să fiți sănătoși.
Eeee, asta da :) Musai sa incerc si eu!!!
ahhh! ciupercile astea ma dau gata! iar combinatia cu gorgonzola…imi ploua in gura, vorba romanului – nu stiu daca e a romanului, dar asa sta situatzia;-)
De unde cumperi Gorgonzola ata de ieftin in Cluj? Otherwise, yummy. Trebe sa incerc si eu.
Radu, Kaufland
sa fim noi sanatosi, da’ sa gasim si niste ciuperci din astea – in afara de un episod la metro, nu le-am prea vazut prin oras. ma rog, prin orasul Bucuresti :)
Pana acum am incercat doar cu ciupercute taiate marunt, dar e misto de tot cu ele intregi. Iar sosulica de gorgonzola e minunatie!
arată minunat şi bănuiesc că şi gustul este deosebit. foarte uşor de preparat, aşa că în week end mă apuc şi eu să le fac. :) mulţumesc Adi.
mie cel mai tare imi place partea cu usturoiul ascuns in ciuperci. :)
si am gasit o metoda sa fierb spaghetele intregi fara sa se rupa: rasucesc manunchiul de spaghete si il centrez in oala, apoi le dau drumul, iar ele se imprastie uniform pe marginea cratitei si aluneca singure in apa pe masura ce se inmoaie. …ori asa se face si am descoperit si eu acuma roata??
zâno, le-am văzut la Kaufland și în alte orașe, deci e posibil să lă găsești și-n București
BigBen, e demență
Mona, cu plăcere, succes:-)
Bucătăreli, cam așa se face. Dar în cazul de față am folosit spaghetti cu lungimea aproape dublă față de cele normale:-).
Asa mancare, asa oameni!
Adica SUPER.
Cred ca mai mult ati ras decat ati mancat…zic asta mai ales vazandu-te cu Cosmin in clipul de la Cook ‘n Rolla.
Liana, să știi că ne-am hlizit destul de mult:-)
Foarte savuroasă papa , musai le prepar şi eu piticilor mei, mai cu seamă că le plac grozav pastele. Merci, Adi !
Delicioase retete si rafinate…iar sosurile cu gorgonzola, smantana, parmezan si altele asemenea sunt o nebunie. Multumim pentru niste idei grozave.
Ajutor ajutor :) Sunt incantata de retetele tale Adi! Dar, de fiecare data cand vine vorba de ciuperci ma poticnesc in acelasi loc. Tava mea s-a umplut cu apa lasata de ciuperci si in consecinta am tinut aproape jumatate de ora in cuptor ciupercile. Cum faci de reusesti sa le tii putin timp la gatit si sa scapi de apa lasata de ciuperci? Multumesc mult!
Matilda, Oana, cu drag:-)
Sara, mai intai si mai intai, nu speli ciupercile, la cureti cu un stergar si atat. altfel ele vor acumula o gramada de apa din care oricum au destula. Apoi, cuptorul trebuie incins inainte si mergi la temperatura mare. Apa se va evapora pe masura ce-i perduta de ciuperci. Si mie imi ramane uneori putina zeama in tava dar…putină:-)
Multumesc de raspuns! La urmatoarea reteta in care o sa ne vorbesti despre ciuperci voi da si eu raportul despre progresele facute :)
Se pot folosi capere in loc de boabe de piper in saramura? Sau ii strica gustul?
doina, ca să ai un răspuns corect la întrebare, trebuie să guști și boabele de piper și caperele apoi să compari.
adi,deja mi se face un pic rusine ca am intrebat :). stiu gustul caperelor, nu stiu gustul boabelor de piper in saramura pt ca nu le gasesc in comert. oricum sper la un rezultat bun, ca sunt si caperele saratele si tre sa dea o savoare la sos. poate am noroc si gasesc totusi si boabe de piper…si atunci fac o comparatie..
Buna, am o intrebare referitor la ciuperci la cuptor. Cuptorul meu poate incalzi pana la 300 de grade si am si optiunea cu aer ventilat. Ma gandeam sa il incalzesc la 250-260 de grade si sa pornesc optiunea ventilatie. E ok pentru a ajuta la evaporarea apei lasata de ciuperci?
Minunata reteta!multumesc!
Adi, chiar nu trebuie spalate ciupercile inainte sa le bagi in cuptor? Si se fac in doar 15 min? Unde gasesc boabe de piper asa? Daca nu e prea mare deranjul imi scrii gramele de branza (vreuna anume?) si smantana (smantana de care iei?)… 1/2 pachet spaghete si o caserola de ciupercute sau…? Nu stiu sa le proportionez singura :) merciiii! Ai retete delicioaseee, am incercat cateva :)