Supica aceasta este probabil cea mai simplă supă, dar și răcoroasă în timpul zilelor încinse de vară. Aș dori să spun că este și foarte rapidă, dar cere un pic de timp dedicat tăierii legumelor, pas care poate fi scurtat dacă alegeți să folosiți răzuitoarea și nu cuțitul. I-am pregătit supa și mamei mele, o persoană cu o paletă clasică de gusturi și fost uimită de savoarea supei și chiar surprinsă când i-am dezvaluit ingredientele.
Pe lângă executarea ușoară, are și un aspect incredibil, o culoare frumoasă și naturală de roz, contrastată de galbenul oului și verdele de mărar. Gustul deosebit al supei este accentuat de oul fiert și împreună oferă o masă ușoară, dar sățioasă într-o zi toridă.
5 sfecle roșii tinere (micuțe, cu tot cu cozi dacă găsiți), zeamă de la o jumătate de lămâie, ½ linguriță zahăr, 1 castravete, 4 ridichi, 2 căței de usturoi, 1l kefir, 400 gr iaurt grecesc, sare și piper, 6 ouă (fierte tari), o legătură de mărar.
Se curăță sfeclele de coajă și se taie mărunt, împreună cu cozile. Frunzele sunt comestibile și le puteți consuma în salată. Se fierb 500 ml de apă cu zeama de lămâie și zahărul. Când începe să fiarbă, se adaugă sfecla și se fierbe cam 12-15 minute, cât să devină fragedă. Se lasă la răcit.
Între timp, se mărunțesc ridichile și castravetele. Le puteți răzui, dar mie nu-mi place textura obținută prin răzuire. Se amestecă legumele cu usturoiul zdrobit, kefir, iaurt, sare și piper. Când sfecla s-a răcit complet, se adaugă peste amestecul de legume și kefir și se amestecă bine.
Se păstrează în frigider și se servește rece cu ou fiert și mărar tăiat fin.
Text&Foto: Lia Ștefan
Ridichi, nu ridichii. Of of, măi măi…
Foarte corect. Ia să fim noi mai atenți. Mulțumesc.
Este o reteta interesanta, imi propun sa o incerc. As avea o intrebare:
„Când sfecla s-a răcit complet, se adaugă peste amestecul de legume și kefir și se amestecă bine.”; doar sfecla strecurata sau cu tot cu apa in care a fiert?
Multumesc.
Cât de gras ar trebui să fie iaurtul grecesc ? Că este de la 2% la 10%…
Doamne ce culoare roz are. Roz este lumea toata. Macar pentru culoare o fac si sa vad cum reactioneaza ai mei. Nici macar nu imi pot imagina gustul.
Foarte gustoasa!
Foarte interesanta reteta si impresionanta prin culoare. O intrebare insa, Adi. Crezi ca se poate pregati si cu sfecla coapta? Este ceea ce gasesc cel mai usor la piata. Eu as spune ca da si in acest caz nu mai trebuie fiarta. Ce parere ai?