Metamorfoze din Dăbuleni

271

E perioada pepenilor și mai mult ca în orice an apare dilema sursei din care îi achiziționăm. V-am povestit multe despre viziunea mea asupra risipei alimentare fără a atinge neapărat risipa agricolă generată de lipsa de competitivitate economică a producătorilor locali. Soluția de bază, zic eu, ar fi asocierea micilor producători în cooperative private. Până atunci, putem să îi ajutăm și noi prin a face rulaj și a ajuta la supraviețuirea acestora.

PepeneVerde-1
Azi am pornit într-o călătorie spre o spumă de pepene ce m-a purtat prin 4 preparate diferite create din pepene.

PepeneVerde(cover alternativ)

1. Suc
După ce am curățat pepenele de sâmburi, l-am pasat în blender până s-a transformat într-un lichid omogen. Acestui lichid i-am adăugat puțin zahăr și suc de lămâie. Astfel, am obținut un suc de pepene numai bun de băut într-o zi toridă.

PepeneVerde-2
2. Jeleu
Pentru că aveam nevoie de un piure consistent, am continuat prin a gelatiniza sucul cu Agar Agar în proporție de 1% din lichid (se poate și cu gelatină). Pentru a hidrata agarul, am amestecat praful în lichid folosind un blender și am fiert la foc mic timp de 5 minute. Turnând în forme acest lichid, putem obține o budincă delicioasă sau jeleuri.

PepeneVerde-4
3. Gel fluid
M-am dus mai departe și după câteva ore la frigider, am folosit blender-ul din nou pentru a transforma gelul de pepene într-un sos gros. În termeni tehnici, acestuia i se spune gel fluid și îl puteți folosi ca și sos pentru diverse preparate. Mă gândesc să folosesc așa ceva lângă un cheesecake rece.

PepeneVerde-6
4. Mousse
După toate aceste stații, pentru a ajunge la mousse-ul de pepene verde am avut nevoie să folosesc și unul din ingredientele mele preferate, oul. Gălbenușurile le-am bătut împreună cu zahăr până au devenit palide și le-am amestecat cu sosul de pepene. În aceasta cremă, folosind o spatulă, am înglobat albușurile bătute până la stadiu de vârfuri moi.
Am savurat spuma după două ore la congelator. Dacă doriți un mousse pentru a doua zi, vă recomand să înlocuiți Agar Agar cu gelatină.

PepeneVerde-7
Cantități folosite:
1kg pepene verde
90ml suc de lămâie
10g Agar Agar
4 albușuri
2 gălbenușuri
150g zahăr

Text&Foto: Vladimir Marian

Printre oale

alist

Join the Conversation

  1. Un mousse de pepene as gusta si eu. Ceva retete cu alcool gasim?

    1. La alcoolice poate ne ajută Mihai :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close