Chocolate lava, un desert spectaculos de simplu

11.2K

Când am mâncat prima dată desertul ăsta aveam senzația că-i complicat rău, că ai nevoie de cel puțin o baghetă magică pentru a face o prăjitură din care să izvorască șuvoi de ciocolată topită. M-am înșelat. E atât de simplu să faci chocolate lava încât mi se pare că am irosit o bună parte din viață având tot ce-mi trebuie la îndemână. Vă spun, puteți să vă descurcați perfect chiar dacă n-ați făcut altceva până acum decât clătite ori omletă. Iată cum:

Pentru 8 porții aveți nevoie de 3 ouă, 3 linguri de făină și 3 linguri de zahăr.

Mai aveți nevoie de un pachet de unt (200 g) și de 400 de grame de ciocolată neagră.

Amestecați cu un tel ouăle, făina și zahărul până obțineți o compoziție omogenă, fină, cremoasă.

Puneți la topit untul și ciocolata (împreună) apoi amestecați-le cu compoziția obținută anterior. E important să turnați câte puțin, altfel riscați să transformați ouăle în omletă, ciocolata și untul fiind calde.

Pentru copt uteți folosi fie forme din ceramică ori porțelan, fie forme de unică folosință, din aluminiu. Oricum ar fi, e important să le ungeți cu unt și să presărați zahăr peste ele, ca să nu se lipească prăjiturile de pereți.

Umpleți formele cu amestec pentru prăjituri. Așezați-le într-o tavă și puneți-le în cuptorul încins la 200 de grade Celsius. Lăsați-le acolo pentru 10-12 minute. Semnul că-s gata: suprafața prăjiturilor crapă ca și pământul în vreme de secetă.

Puteți să adăugați siropuri ori sosuri de fructe/caramel la desert, ori o linguriță de înghețată.

Dacă aveți fructe de pădure proaspete puteți obține combinații fantastice.

Eu unul am fost încântat.

La fel și copiii vecinilor și prietenii noștri (am făcut cam 34 de porții în ultimele zile).

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. delicios de simplu arata:d. da spune-mi si mie unde gasesti unt asa ieftin, ca eu iau cu 5 lei pachetul?:d

    1. adihadean Author says:

      la Kaufland

    2. doamne fereste :))

    3. Gata.Mă apuc de treabă.

    4. la fabrica de preparare al laptelui din cartierul militari 2.80 pachet cu tv cu tot!……..dar trebuie sa te tina portmoneul,portvizirul,ciorapul,desaga,sacul, etcetcetc

    5. O prajitura super buna. Am o intrebare:daca am facut compozitia dar nu o bag imediat la cuptor se intampla ceva?
      Multumesc

  2. După cum mi-a spus cineva :) : unul din cele mai bune deserturi ever.

  3. Francezii numesc asta „mi-cuit au chocolat” şi au zeci de variante. Pentru a se asigura că miezul rămîne fluid, în unele reţete se pune la mijloc o pătrăţică de ciocolată sau, mai sofisticat, o bilă de ganache ţinută la congelator. E unul din deserturile mele preferate, aşa că abia aştept să încerc reţeta ta.

  4. adihadean Author says:

    Lucia, la trucul cu pătrățica de ciocolată m-am gândit și eu și o să-l folosesc atunci când o să vreau ca lava să fie din ciocolată albă:-)

    1. CIAO, ADI,…… UN PACHET DE UNT ! CATE GRAME EXACT? SANT DE MAI MULTE MARIMI! MERSI MULT!

    2. Adi Hădean Author says:

      200 de grame

    3. Unele pachete au si 250gr.
      Deci tu ai pus doar 200 gr unt?!! Bine de stiut.Faina reteta .Dar ce nu faci tu fain?!!

    4. Făcut……..super bune!!!

    5. Buna! Adi, pot face prajitura in forme de cauciuc (acelea pt muffins)?

  5. Unde pot sa gasesc forme? (de preferat din aluminiu)

    O zi buna!

    1. adihadean Author says:

      Teoretic, în orice supermarket.

    2. Se gasesc forme la Cora, Carrefour (din aluminiu) la raionul cu articole pt gatit.

  6. Multumesc frumos!
    Mai lucrezi in irish? Sunt clujean, si de cate ori mergeam pe acolo, ma intrebat oare cine face mancarea accea extraordinar de buna… Banuiesc ca tu erai…
    Mult succes in continuare!

  7. adihadean Author says:

    Adrian, nu mai lucrez de multe luni. Dar au bucătari pricepuți:-)

  8. Ioi, ce simplu e. La fel cum spuneai și tu, mereu îmi imaginam că e o rețetă extrem de complicată.
    Astăzi încerc, îți spun cum a ieșit :)

  9. Uffffff, am ratat desertul si de data asta :(((, da’ mi-a zis Ina ca a mancat si pentru mine :P

  10. NICOLETA says:

    Dar nitica frisca deasupra nu merge ????? Eu cred ca da !

  11. adihadean Author says:

    eu cred că nu. e un desert cald. frișcă+căldură=nu bun! :-))

  12. adihadean Author says:

    Alexandra, după cum vezi… :-)
    Lori, lasă, data viitoare:-)

  13. dap, extrem de simplu! Dar la cum arata si cum cred ca e….am scos reteta la imprimanta…musai sa incerc si eu azi!

  14. adihadean Author says:

    Manole, te rog să mă informezi în legătură cu rezultatul:-)

  15. Gata, ma duc diseara acasa si fac desertul asta, aveam demult salvata o reteta de genul dar implica si bagat la congelator si lua mult timp. Asta e super usoara si rapida.
    @Adrian: forme de aluminiu eu am gasit la cora in sectiunea „consumabile de bucatarie”. E drept ca nu au mereu dar eu mi-am facut stocuri cand am gasit si le am in casa.

  16. NICOLETA says:

    Ahaaaa ! N-am stiut ca se mananca ,,,, cald ! Batranetele , de !

  17. Am o fetita de 5 luni si pana mai creste vreau sa invat sa fac prajituri bune… o s-o incerc cu siguranta… p.s. nu pird nici o reteta de a dvs si aproximativ toate mi-au iesit! bafta in continuare!

  18. Am făcut! Sunt delicioase numai că trebuie să aveți grijă cât le lăsați în cuptor. Eu le-am uitat și s-au întărit puțin. Merci de rețetă ! :D

  19. pachet de unt de 250grame? doar 1.5 lei?

    1. adihadean Author says:

      da. unitar îl cheamă. cred. am aruncat ambalajul. și e doar 200 de grame, nu 250.

    2. Untar este un amestec de unt cu margarina. Unt 100% costa in jur de 5 lei.

    3. Adi Hădean Author says:

      desigur. am aflat și eu, după ce l-am cumpărat/folosit.

  20. madalina says:

    Lesin de pofta!!!Abia astept sa incerc!Un mare „multumesc”pentru reteta!

  21. Uf!ce buna trebuie sa fie!O fac si eu!!!Dar am acum numai ciocolata alba!merge?
    Lenea nu ma lasă sa ies din curte pt.ciocolata neagra!

    1. adihadean Author says:

      Mariana, merge și cu ciocolată albă.

  22. Am mancat la Chocolat (pe Lipscani) si e incredibil :) Deci il trec pe lista scurta :) Mersi!

    1. adihadean Author says:

      Corina, cu drag:-)

  23. suuper! ce bine arata rupta, am muscat oleaca:)) ah ca buna-i:))

  24. Alexandra says:

    zi`mi si mie te rog daca merge sa fac intr`o tava de tarta sau de chec…am cautat peste tot formele alea si nu am gasit:((

    1. adihadean Author says:

      Alexandra, insistă. Poți să faci în tavă de chec dar rezultatul va fi departe de ce vezi în poze.

    2. Pot fi făcute in forme de briose, din hârtie……eu așa am făcut ca nu am găsit din aluminiu.

    3. Se gasesc forme din ceramica la Lidle luna trecuta a fost in stock acuma nu mai sunt. Oare pot face in forme de silicon, ca as incerca reteta de Valantines Day in forme de inimioara.

    4. Adi Hădean Author says:

      da

    5. cristina says:

      comanda forme online.

    6. Arata incredibil. Dar am o intrebare. Pot folosi cesti de cafea? Daca nu am alte forme?

  25. Asemnea descrieri si poze ar trebui sa fie interzise! Mooooooooooor de foame, Ah era sa uit Corina I HATE U pentru ca mi-ai dat link-ul!

    Si eu imi imaginam ca e o chestie foarte complicata. Ceva imi spune ca weekend-ul asta o sa primesc si eu sa degust din aceasta reteta si va spun cum a iesit!

    Keep up the good work!

    1. adihadean Author says:

      Roland, succes:-)

  26. Si daca eu imi parchez masina in fata portii respective (nu de hapsana, dar n-am motor :(), cata lava din asta primesc? Ma gandesc ca un portbagaj…

    1. adihadean Author says:

      Mona, e nevoie de puțin mai mult decât simplul act al parcării:-)

  27. Alexandra says:

    rezultatul ca aspect e clar diferit, dar ca gust nu cred. acum ma apuc>:)))

  28. Vai, cum arata! Nu mi-o mai pot scoate din minte.

  29. Alexandra says:

    am pus`o la tava dar cred ca dupa ce o sa o tai o sa iasa toata ciocolata:)))…la asta nu m`am gandit…n`o sa fie chocholate lava…o sa fie tornado vs volcano:))

  30. Alexandra, poti sa incerci in cescute de cafea. Ceva imi zice ca in tava…o sa ai „Error Lava”

    1. adihadean Author says:

      Animaloo, asta încercam să spun și eu dar n-am găsit vorbele potrivite:-))

  31. Vaaaai, cat de perfecta a iesit! Nici nu-mi trecea prin cap ca poate fi asa de usoara reteta. Ma duc sa caut forme si ciocolata. Eu am servit-o in oras cu un bulgare de inghetata de vanilie langa.

  32. :) acum o intrebare tehnica…ciocolata neaga este ciocolata de menaj? – forma ei asa sugereaza – sau e ok orice ciocolata noir? am balit prea tare ca sa nu ma duc la cumparaturi imediat sa incerc minunatia asta :P

    1. adihadean Author says:

      Adina, fix ciocolată menaj se numește. Recomand varianta fără lapte, are gust mai pronunțat și parcă e mai ușor de mâncat.

  33. Gata…am facut-o!!! Arata excelent!

  34. gata, am facut-o si eu. minunata!!! desi am gresit putin.

  35. e grozava!!!am papat de nu ma puteam opri:d.

  36. ah,daca replica asta n-ar fi iremediabil compromisa, as zice ca m-ai ciuruit! :)

  37. adihadean Author says:

    un felac…:-))

  38. Alexandra says:

    a iesit ft buna sa sti:))…stiu ca ar fi aratat mai bine in forme…data viitoare incerc in cescutze. dar tu de unde cumperi formele alea?

    1. Sunt la Jumbo.Si le au tot timpul.

  39. adihadean Author says:

    Alexandra, ar trebui sa le gasesti in orice supermarket alaturi de alte articole de unica folosinta.

  40. Alexandra says:

    eu sunt din rm valcea. am cautat in billa, kaufland,interex, plus:))

  41. adihadean Author says:

    trist:-))

  42. Salut de la Chisinau,

    incep ziua cu blogul tau, asa pot sa-mi fac familia mai fericita :))

    eu la asa kek mai adaug si amaretto sau cognac bun si migdale…
    E foarte bun…

    Apropo, vroiam sa-ti cer un sfat: am renuntat la zahar si folosesc doar miere. Care ar fi echivalentul / coraportul: zahar – miere? Si ce parere ai tu despre utilizarea mierii la deserturi?

    Merci mult, Adi, si numai soare din Basarabia!
    Vio

    1. adihadean Author says:

      Vio, te salut cu drag și pe familia ta la fel:-). Bună ideea cu alcoolul, o să o țin minte:-). Cât despre raport, mă tem că nu te pot ajuta pentru că
      1)diferite tipuri de miere au diferite concentrații de zaharuri
      2)deși uneori par priceput, nu mă pricep chiar atât de bine (în schimb pot întreba și o să revin cu informația asta cât pot de repede)

      Am o părere bună despre folosirea mierii, în fond e un îndulcitor natural destul de sănnătos. Totuși, cred că există ducliuri în cqre zahărul e indispensabil pentru că miere nu se comportă la fel în amestecuri. Mai există și alți înlocuitori ai zahîrului dar e bine să te informezi înainte de a-i folosi și să vezi care-s contraindicațiile:-). Mult succes.

    2. citeste despre tratamentul termic al mierii si despre riscurile pe care le prezinta… cred ca ar fi bine sa eviti folosirea mierii in dulciurile care necesita tratament termic. poti folosi zahar brun sau zahar brut, glucoza sau sirop de agave, artar, etc (o solutie acceptabila este zaharul invertit, gasesti pe net reteta). pofta buna si nu uita ca atunci cand gatesti, ingredientul principal si componentul secret este iubirea…

    3. scuze, vio… indragostita, cum sunt mereu, abia acum am remarcat data mesajului tau. sigur, intre timp, ai aflat multe. iti doresc pace dincolo de intelegere. cu drag

  43. CountAdy says:

    Asa da comentarii la un articol despre desert :P . Sa stii ca n-ar fii rau sa-i dedici un episode din Cock`nRoll ;) Stiu sa fac Amandina,Snickers s.a.m.d Dar cand am vazut pozele de la prajitura asta ma gandeam ca-i ceva complex :))

  44. Am vazut si eu zilele trecute in kaufland Untar – am crezut ca-i unt, ca ambalajul arata exact ca UNT-ul acela cu ambalaj mai…’comunist’ (ambalaj alb, scris cu roz si albastru). Dar m-am uitat la ingrediente si scria: grasimi animale si grasimi vegetale hidrogenate. Deci un soi de amestec de unt cu margarina. Probabil mai multa margarina decat unt…Bad bad bad :)

    1. adihadean Author says:

      laura, practic am furat-o. no, de aici învățăm (repetăm) următoarele: citește în sărăcie eticheta:-) (partea mârșavă e că l-au pus pe raftul cu unt nu pe cel cu margarină). nu-i bai, că mă duc să le fac poze și-i dau în vileag:-)).

  45. Arata superb :x

  46. mi-a facut Stefania astazi. genialeeeeeee. multumim!!!

  47. Am mancat odata si mi-a placut foarte mult. Acum 2 zile am prins la tv ca facea cineva, dar nu vazusem de la inceput. Si m-am bucurat cand am vazut la tine reteta completa. Mi-am cumparat ingredientele, dar nu am gasit forme :( in 2 supermarketuri am cautat ieri. Mai caut si azi :)

  48. Merci mult, Adi!!!

  49. Arata delicios. Incerc si eu reteta ( poate chiar azi :-D) si revin cu parerile finale.

  50. Eur fac parte din categoria celor cu „omleta si clatite”, adica nu prea ma omor cu gatitul… :D
    imi place din cand in cand sa fac cate ceva, dar rar si sporadic…
    cand am vazut articolul, m-a atras simplitatea retetei, asa ca m-am trezit brusc cu un chef de a incerca
    si A IESIT!!!
    simplu, si fara batai de cap
    in foarte putin timp si cu resurse „la indemana”
    multumesc Adi pentru reteta asta… o sa ma mai plimb pe site sa vad si alte „secrete” usor de preparat si delicioase…
    acuma tocmai i-am facut poza, si de abia astept sa guste si sotul meu cand vine de la munca… – sunt tare mandra de ce a iesit…

  51. Observ cu admiratie ca si doamna Lucia Verona iti citeste blogul, asta pe langa subiect. In ceea ce priveste reteta, corecteaza-ma daca gresesc: frantujii ii zic moelleux, italienii ii zic cuore morbido, oricum i-ar spune tot fasonul e sa ti se prelinga sosul ala inebunitor de bun dinauntru. Iar arta nu e de fapt in compozitie, care e extrem de simpla, ci in temperatura cuptorului si timpul de coacere, pentru ca prajitura sa iti iasa perfecta. Un dezavantaj e ca e o prajitura care trebuie facuta pe loc, insa un avantaj e ca poti sa faci compozitia, sa o torni in forme, si sa le pastrezi la congelator chiar si trei luni, asa ca daca ai vreodata nevoie, poti doar sa le bagi la cuptor. La noi in casa desertul asta este in heavy rotation. Astept cu nerabdare sa imi spui daca ai incercat sa faci macarons, si daca da, de unde ai gasit pudra de migdale. Felicitari pentru blog si numai bine.

  52. adihadean Author says:

    Anamaria, Mihaela, baftă și mulțumesc:-)
    Yoshi, mulțumesc frumos. Corect, nu greșești defel. Cât despre macarons, sunt pe listă. Praf de migdale ar trebui să se găsească în Kaufland.

  53. foarte tare si apetisant desertu asta…da o intrebare cu forme pentru muffins din hartie nu merge?

    1. adihadean Author says:

      Andrei, poți să încerci însă cred că din cauza greutățiii compoziției nu o să stea. Nu am făcut niciodată în forme din hârtie.

  54. eu nu am gasit praf de migdale in kaufland, de fapt nu am gasit niciunde, in schimb am luat migdale maruntite pe care le-am bagat cu zahar si cacao in rasnita de cafea

    1. Faina de migdale gasesti in polus, este un stand intre zara si Carrefour, pretul 8lei/100g.

  55. Madeline Aldea says:

    Am facut si eu in final reteta, in tava cu forme de 6 briose, un pic cam maricele ce e drept. Din compozitie au iesit fix 6 si nu 8. In interiorul fiecareia am pus un patratzel de ciocolata cu rom si deasupra dupa ce le-am scos din cuptor dulceata de visine si inghetata de vanilie. S-au completat foarte bine gusturile: moale si cremos, acrisor si rece. Multumesc pentru reteta! In 20 de minute a fost gata tot.

    1. in tava din aceea cu adancituri? si cum le-ai scos dupa aceea de acolo?

  56. Neghinitza says:

    A facut si eu minunatiile astea. Treaba e ca nu stiu cand are cuptorul 200 grade si la ce foc trebuie lasate. Cred ca le-am tinut prea mult ca nu a iesit miezul ca lava. Data viitoare poate reusesc. Cu inghetata sunt dementiale.

    1. adihadean Author says:

      Neghiniță, la foc mare 10-12 minute. Când crapă la suprafață sunt gata:-)

  57. Am facut si eu senzatie aseara cu prajiturica asta dementiala :) Am gasit din intamplare la Mega Image o tavita cu 6 forme [oarecum micute] si m-am pus pe treaba. Mi-au iesit 10 prajiturele, facute in 2 serii. Au fost foarte apreciate pentru gust si aspect [+inghetata de vanilie si bucatele de piersici in sirop – home made :) ]. Prima serie nu a iesit perfect [ma uitam dupa crapaturi pe mijloc, ignorand micile crapaturi de pe margini :) ], dar a doua a iesit numai bine.

    Multumax!

  58. Salve, man…
    Briosele facute dupa aceasta reteta superba mi-au iesit… de nota 10 la aspect exterior. Interiorul, desi foarte gustos, avea doar o singura, mica, nesemnificativa problema: lipsea lava :).
    Acu’ vin intrebarile si te intreaba: DE CE ? desi briosa arata super la exterior, si miezul a fost oarecum „intarit” avand consistenta aluatului „exterior”…
    Sotia si copii au fost incantati de aspect & gust (cu inghetata e fabuloasa), dar totusi, orgoliul „bucatarului” sangereaza inca…

    Trebuiesc servite fierbinti? Nu am lasat sa clocoteasca suficient ciocolata+untul (doar le-am topit, mestecandu-le continuu…)
    Sper ca tu sau cititorii tai sa gasiti o „esplicatie”, caci fotografiile puse pe blog dovedesc ca acest lucru e realizabil :). Felicitari, excelenta reteta, asteptam mai multe!

    1. adihadean Author says:

      Je, untul și ciocolata nu trebuie să fiarbă, doar să se topească. Toată compoziția trebuie să curgă de pe tel, nu cu viteză mare dar să curgă. Și da, desertul ăsta se mănâncă imediat după ce se scoate din cuptor, altfel lava se solidifică. De aceea e indicat și potrivit să pui lângă prăjitură și o cupă de înghețată. Alt motiv ar putea fi temperatura prea mică și timpul de expunere la căldură prea îndelungat. Habar n-am ce ai făcut acolo, deci nu-ți pot da un răspuns exact. Lasă, data viitoare o să iasă mai bine:-).

  59. Se pare ca am facut TOTUL bine – mai putin servirea ;)
    Din prezentare nu am inteles ca trebuie servita fierbinte-mea culpa!
    Repet, o excelenta reteta, simpla dar cu gust nemaipomenit!
    Felicitari inca o data!

  60. Nu am cuvinte! Arata extraordinar!

  61. Este desertul meu preferat de multi ani. Absolut delicios!
    L-am testat cu sotul meu in seara aceasta si a iesit perfect. Singura problema a fost ca nu am stiut cum sa scot briosele intacte din formele de aluminiu. Pur si simplu le-am rasturnat.
    Multumesc frumos pentru reteta!

  62. Arata bestial!!!
    Oare le pot face in tava de muffins?

    1. adihadean Author says:

      Camy, poți:-). Să pui și forme din hârtie în tavă, o să scoți prăjiturile mei ușor.

  63. Pot să fac desertul şi în forme de hârtie, pentru brioşe? Sunt puţin mai mici. Adică e ok cu lipitul şi cu formatul desertului acolo?

    1. adihadean Author says:

      Monica, poți, dar ai nevoie de un suport mai solid, hârtia nu va ține compoziția, care-i destul de grea. Poate dacă pui 2 sau 3 forme una în cealaltă.

  64. Am făcut sâmbătă 8 porții. Incredibil de simplu şi delicios! :)

    1. adihadean Author says:

      bravo, le maK :)

  65. georgiana says:

    Hello,

    Stiu ca reteta asta e de ceva vreme pe aici…dar eu doar de curand am gasit blogul tau…cand m-am hotarat sa reincep sa gatesc…asa ca primele pe lista au fost lavele :) doar ca nu au iesit cum trebuia…am avut urmatoarele probleme:
    1. nu s-au crapat :(
    2. drept urmare le-am tinut mai mult in cuptor
    3. rezultatul a fost ca inauntu s-au oarecum copt si nu a mai fost crema….
    4. am folosit 200gr de unt…ca :) sa ma ierti dar s-au schimbat preturile la unt :)

    Help…o sa mai incerc o data…dar da-mi o mana de ajutor.

    Multumesc.

    G

    1. adihadean Author says:

      Georgiana, singurul lucru pe care pot să ți-l spun: ține-te de plan. Iar planul e în postarea asta:).

  66. eu ce am zis, cartofi prajiti :)) yammm yammm

  67. adihadean Author says:

    :))

  68. Pe langa faptul ca este o prajitura delicioasa si foarte simplu de facut, se poate si congela. De fiecare data cand fac pun cateva forme si la congelator … asa just in case, pentru musafiri la minut!

  69. Valentino says:

    Salut Adi . O intrebare am si eu . Am auzit ca briosele si unele prajituri pot fi facute si la cuptorul cu microunde. Astea merg? Si cat timp trebuie sa le las (probabil mai putin decat la cuptor) ?

    1. adihadean Author says:

      Valentino, nu pot să te ajut. Nu gătesc cu microunde. Dar probabil că pot fi făcute și la microunde.

  70. Adi, daca fac acest desert in tava de briose, crezi ca o sa-mi iasa?

    1. adihadean Author says:

      eu am făcut și în tavă, au ieșit:)

  71. Multumesc frumos! Dupa ce le fac te anunt cum au iesit. O seara buna!

  72. Imi poti spune, te rog, daca pachetul de unt este de 100g sau 200g?

    1. adihadean Author says:

      olivia, 200.

  73. Multumesc! Preparat, copt, mancat…delicios :)

  74. Adi – din cantitatile descrise – cam cate ti-au iesit ?
    Ca am de facut pentru 14 oameni o surpriza de 8 martie si… mi-ar prinde bine informatia sa stiu ce si cum fac.

    1. adihadean Author says:

      dragoș, 8-10, dar depinde și de dimensiunile formei. combinația e atât de simplă că poți să mai faci oricând extra dacă ai nevoie, durează 5 minute cel mult.

  75. multumesc mult!
    FOARTE BUN!

  76. De la 400 g de ciocolata neagra, nu ies cam amariu prajiturile acestea???

  77. Am observat ca ciocolata neagra nu e tableta de aceea cu peste 80%cacao. Este ciocolata de menaj?TE rog, Adi, lamureste-ma ca tare vreau sa fac desertul acesta pt copilasii mei…dar ma gandesc daca nu-i cumva prea multa ciocolata pt ei…

  78. Arata foarte bine :) imi spui te rog cum as putea sa fac un sos din fructe de padure?multumesc!

    1. adihadean Author says:

      iulia, speli fructele, le pui în tigaie cu o lingură de unt și una de zahăr, adaugi două de apă și o pișcătură de sare. lași să dea în clocot apoi stingi focul, adaugi două linguri de smântână dulce și amesteci bine.

  79. iti multumesc foarte mult!! :)

  80. Este ‘criminala’!! Multam pt reteta,este prejitura mea preferata si nu as fi crezut niciodata ca este atat de simplu de facut!!!!

  81. Arata foarte bine si am sa incerc si eu, dar crezi ca le pot face in tava de briose ? Adik ceva cam ca astea: http://www.okazii.ro/catalog/44269297/tava-pt-facut-briose-diverse-modele-9-9-lei-buc-.html#galerie

  82. Abia acum am descoperit si eu aceasta reteta, datorita tie Adi! si, am doua intrebari:
    1. cand zici in descriere ” umpleti formele cu amestec pt prajituri” te referi la aceasta compozitie cu ciocolata, nu-i asa?
    2. aceasta compozitie se coace doar pe margine si in interior ramane ciocolata???? mi se pare prea frumos sa fie adevarat :D.

    Numa bine!
    Ioana

    1. adihadean Author says:

      ioana, la compoziție mă refer, desigur.
      și da, ideal se coace doar le exterior. dacă o lași prea mult sau e prea cald în cuptor, se coace și-n mijloc dar tot bună e.

  83. Draga Adi,

    De la Cluj iti scriu :)…venita si eu de pe meleaguri oradene acum 3 ani. Pot sa zic ca ma bucur tare cand „cunosc/intalnesc” pe cineva venit si el cu atat mai mult cu ca avem aceleasi pasiuni.
    Vreau sa iti marturisesc ca am descoperit acest blog acum 3 zile (nu sunt-de fapt nu am fost pana acum catva timp un fan de blog-uri), dar cand l-am descoperit pe acesta, l-am studiat si l-am analizat din scoarta in scoarta. Imi place f mult modul in care ne descrii retele, ardeleneste!!!
    Ma surprinde f mult faptul ca le raspunzi persoanelor care iti scriu…e super sa scrii cuiva si sa iti si raspunda ;) avand in vedere faptul ca totul se intampla virtual si nu ne cunoastem.

    Iti multumim Adi ca existi aici langa noi si ca ne dai idei!
    Cu drag,
    Ioana

    1. adihadean Author says:

      ioana, cum ar fi să nu răspund? cel puțin nepoliticos:).

  84. dara ca nepoliticos :))))

  85. Adi draga, tu de unde (din Cluj) ai luat formele astea de aluminiu, ca eu am cautat si in Carefour si in Auchan si tot nu am gasit :(.
    M-am gandit sa fac desertul asta in cani de portelan, dar mie frica ca nu se vor coace si poate voi tenta sa le tin mai mult in cuptor si nu vor fi asa cum trebuie (adica ca si minunatiile de mai sus :D)

    1. adihadean Author says:

      Ioana, nu mai știu, a fost cu mult timp în urmă:).

  86. @Ioana..incearca la Metro..eu am luat din Metro (dar Bucuresti)

  87. foarte foarte bune comentariile :)) te ajuta la fel de mult ca si reteta in sine :)
    sper sa le fac cat de curand posibil si sa fiu in grupa celor carora „le-a iesit” :)

  88. adi dar pun mai multa ciocolata are cv?ms:*

    1. adihadean Author says:

      adyna, eu m-aș ține de rețetă. și n-aș scrie ca pe messenger, nu face bine la comunicare:).

  89. Eu stiam reteta asta fara faina, cu adaos de alcool, in schimb, si cu alte cantitati de unt + ciocolata, iesea mai putin…vreo 4 bucati. Dar merita si asta toata atentia :).

  90. Simona Scurtu says:

    De obicei unturile ieftine sunt „creme de unt” sau alte derivate, şi ei scriu doar „unt” cu litere mari. Am muşcat-o şi eu o dată.
    Abia aştept să încerc reţeta. Numai bine!

  91. Simona Scurtu says:

    Le-am făcut. Crăpate deasupra au fost, ciocolata moale înăuntru a fost, dar cele din prima tură s-au lăsat la mijloc. Am bănuit că e din cauză că le-am scos imediat din cuptor. Aşa că a doua tură au mai stat până s-a răcit cuptorul. Au arătat perfect … o vreme. Când m-am întors de la plimbare avea cratere deasupra.
    PS: În general toate brioşele mi s-au lăsat la mijloc. Care o fi greşeala?

  92. Cel mai bun si mai rapid desert pe care l-am mancat pana acum.

  93. E delicioasa …si se face atat de repede !O reteta care bate de „criza de timp”:D

  94. Multumesc pt reteta!.E prea tentanta,asa ca vreau sa m-apuc :) Te referi la pachet de 200 de gr de unt? Pe unde stau nu stiu sa existe la 200 de gr,ci la 454 de gr .Multumesc mult!

    1. adihadean Author says:

      mimi, 200 de grame

  95. Chiar mă gândeam: unde se gaseşte unt atât de ieftin? Ăla era”Untar” probabil.M-am mai peştit şi eu.Dar….minunat,delicios,irezistibil! Iubesc ciocolata!Multumesc, Adi! Execut în week-end.

  96. O întrebare aş avea :dacă nu mai am timp să umblu după forme,le pot pune în ceşti de cafea? S-or crăpa(ceştile)?

  97. am sa incerc si eu!!!

  98. salut pofticiosii de pe blog!

    maine incerc chocolava, acum am briosele cu morcovi la cuptor pe care le vad crescand, ceea ce ma bucura, deoarece am cativa amici salivand pe aici.
    imi mai trebuie un fotograf profesionist…

    adi

    1. adihadean Author says:

      salut și succes:). eu prefer ciocolata dar nici morcovul nu mă deranjează:)

  99. Buna Adi!
    Daca as baga compozitia (in forme) la congelator si cand mi-e pofta doar sa le scot si sa le bag la cuptor, oare ar tine? Intreb pt ca mi-au iesit vreo 12 buc iar noi suntem numai doi…
    Multumesc!

    1. adihadean Author says:

      Mihaela, n-am încercat:)

  100. As vrea sa te intreb cat de inalte sunt formele tale? Am vazut ca daca nu sunt destul de inalte o sa fie tari in interior.
    As vrea sa iau un set de 12 din silicon, si sa stiu daca sunt prea mici sau nu.

    1. adihadean Author says:

      3,5-4cm ajung

  101. am facut si eu reteta asta de pe un alt site. Si m-am speriat cumplit cand la finalul coptului (acolo scria 10-12 min) prajiturile mele aratau ca vulcanii noroiosi!!! Ma gandeam, vai Doamne, cum sa le dau musafirilor maica-mii aluat crud?? Asa ca le-am mai lasat :D. Apoi o prietena cu care conversam pe mess mi-a aratat reteta ta si m-am zgariat pe ochi :)) Erau deja briose :)) Apoi cu greu mi-am amintit ca mancasem anul trecut de revelion la Ramada asa ceva si am murit de placere.

  102. Alexandra says:

    Delicioasa! Mi-a iesit din prima. Nu am reusit sa o scot din cescute, insa am ornat-o frumos si a aratat spectaculos.

  103. Delicioasaaaaaa!!!!! Mi-a iesit din prima, desi nu ma asteptam. Am facut si un sos din fructe de padure congelate si a fost mi-nu-na-ta. Tipau copiii prin casa ca e buuuna. :) Multumesc mult Adi! Am sa mai incerc si alte retete de la tine de pe site.
    O seara frumoasa!

  104. Salut,

    Aprecierea mea continua sa erupa din vulcanii negriciosi…

    Este cel mai tare desert pentru ca:
    – Este foarte Rapid
    – Arata excelent in canutele de cafea (cum stau putin in cuptor nici o grija ca se sparg)
    – Ceva cu atita ciocolata nu poate fi decit exceptional
    Am o intrebare totusi: cita ciocolata in grame?
    Eu am estimat 100g si cum detineam in casa doar 50g fulgi ciocolata am pus restul de 50 g cacao + apa. A iesit ok la final.
    Ramine valabila sugestia ta: stai cu ochiul pe cuptor: eu am pus in cesti mai mici ca ale tale si dureaza mai putin coptul 5′-7′.
    Merci
    Ps: please pune si greutatile in grame in retetele tale pentru cei mai incepatori!

  105. Vai, si cum arata! Tare m-as apuca de ele, insa mi-e teama de ceva: nu e prea…”negatit” interiorul? Mi-e teama sa nu aiba gust de faina necoapta si de oua crude. Plus ca insarcinata fiind, ar trebui sa-mi gatesc ouale bine. O fi destul de bine…?

    Si-nca ceva: cam cate bucati ies din cantitatile tale? (Cum ne-am decis sa o lasam mai moale cu dulciurile as injumatati cantitatile, dar mi-e sa nu ma trezesc cu vreo 5 bucati :D).

    1. Adi Hădean Author says:

      nu-i nicio primejdie. numărul de bucăți variază în funcție de capacitatea vasului în care le coci.

  106. Am facut sambata pentru a 2-a oara desertul acesta.
    Prima data l-am lasat prea mult la cuptor si-au iesit (asa cum ziceai si tu) niste brownies :). Acum am stat cu ochii la geamul de la cuptor si am supravegheat totul. Ne-o iesit o lava mai densa (cred ca din cauza ca nu am folosit ciocolata de menaj, ci un tip de dark chocolate) care nu „curgea” asa frumos, dar am avut un interior moale si un desert care a mers foarte fain cu iaurt si cu putina dulceata de cirese amare. Am zis ca „am avut” pentru ca le-am gatat. Dar mai facem.
    Iti citesc de mult blogul, ma tenteaza multe din retete si o parte le-am si incercat. Multam fain!

  107. ticlea adriana says:

    O informatie te rog ! Crezi ca forma de silicon pt. chocolate lava ar trebui unsa si tapetata?
    Si o intrebare scurta : ai idee in tot Clujul acesta unde se gaseste martipan (pt. mici figurine sau pur si simplu pt. a imbraca un tort)?
    Multumesc

  108. Tocmai am mancat prima chocolate lava realizata de mine! Din lipsa de ingrediente si accesorii adecvate, am folosit margarina in loc de unt si cescute de cafea in locul formelor pentru briose.Au fost minunate!Multumim pentru reteta!

  109. tocmai am scos formele din cuptor.. arata bestial!! le-am facut in forme de aluminiu, inimioare!! mi-e si frica sa le stric…asa de bine arata!!!
    site-ul asta e bestial!!
    multumesc Adi.

  110. Adriana says:

    din motive mai mult sau mai putin prietenoase am avut posibilitatea sa descopar acest spatiu. Am citit mai sus si la fel mi s-a intamplat si mie: citit din scoarta in scoarta, gasit o groaza de minuni de minunat pe cel drag, pe cea mica draga. Eh, cu carnurile ma descurc eu chiar bine as spune dar cand vine vorba de deserturi ma pot compara cu un cataclism (exagerez nitel dar nu pot fi blanda cu mine. Subiectul propus discutie in acest post m-a lasat fara cuvinte si in 17 min maxim aveam tava cu cestile scoase din cuptor.. hai sa nu exagerez 30 de min (in 13 minute, la inceput, am incins cuptorul si am lasat una din cestile care le-am utilizat 10 min in cuptor pentru a vedea cum se comporta) Rezultatul minunat, exceptional (am pus si cateva gaturi de whisky si o sticluta cu esenta de rom alaturi de ciocolata si unt). Creatiile tale m-au dus la cer si inapoi. Se vede cu ochiul liber ca le faci cu pasiune si cu suflet.

    Cam atat ca as mai scrie doarece tot ceea ce am gasit aici mi-a trezit toate simturile , m-au dezarmat de tot .. Sa ne traiesti sanatos.. noapte buna si

  111. Aseara am incercat si eu minunatia asta. A iesit neasteptat de bine, desi si mie mi se parea extrem de complicat. O sa mai fac cu siguranta!

  112. Zahan Daniela says:

    superrrrr,ma gandeamla cn stie ce ingrediente pt asa ceva dar k de obicei tegandesti la toate:)

  113. In forme de muffins se poate face? si de ce se pune zahar peste unt? in forme :D

    1. Adi Hădean Author says:

      Ca să iasă mai ușor din forme.

  114. Multumim pt.postare…!Abia astept sa fac reteta asta delicioasa si …simpla!

  115. Am luat si eu din Cora ieri forme mici de aluminiu… vreo 2 lei – 10 bucati.

    Mi-am luat si cioco „cuvertura” de la Lidl mie imi place tare mult cum se comporta in praji- tarta cu ciocolata tot cu cuvertura am facut-o si iese yammi( Adi tu ce parere ai de ciocolata asta?) . Insa am luat doar 200 si mie imi trebuia 400 grame cioco. Asa ca aseara a cazut proiectul lava cioco.

    Te anunt si eu ce a iesit… daca iese ceva

    1. Zahan Daniela says:

      nu mi iei si mie??:)eu nu am cora aici

    2. Unde sa iti trimit Daniela?

  116. Tot ciocolata de la Lidl am folosit si eu si a iesit excelent! Cu inghetata de vanilie alaturi… prea bun! Si aveam senzatia ca e un desert atat de complicat! :))

  117. Am incercat si eu sa fac aceste minunatii, insa a fost un esec total, si daca ma uit bine la pozele tale observ ca textura difera. Eu am adaugat treptat ciocolata si untul peste oua, sa nu fac omleta, insa pana sa le pun in forme, s-a cam intarit, era ca si un aluat, probabil din cauza asta nici n-au mai crescut si nici lava n-am avut.Cand m-am uitat la ele in cuptor fierbeau in unt si atat. Dupa 10 minute le-am scos, dar erau cam pietrificate. Trebuia sa adaug mai rapid ciocolata si untul peste oua, pentru a nu se raci?
    Multumesc mult
    Am incercat si alte retete de aici…foaaarte foooarte gustoase!

  118. arata super bine insa am si eu o intrebare: cate grame de ciocolata trebuie? multumesc!

  119. am incercat si eu, :) e super, mi-a iesit din prima, sunt foarte incantat

  120. Am pregatit-o si eu, aici am postat dovada:http://pofta–buna.blogspot.de/2012/12/lava-de-ciocolata.html
    E dementiala!!!!!!! Multumesc mult!

  121. A iesit perfect.! Forma nu mi-a prea iesit.:)) Dar in rest.. Super:))

  122. Topoloiu Cristina says:

    Fara pic de praf de copt? Multumesc foart mult anticipat!

    1. Adi Hădean Author says:

      fără:)

  123. wow!!!arata superb si e surprinzator de usoara reteta!day off maine si am gasit desertul perfect!!

  124. Tocmai ce am incercat reteta…chiar daca nu am avut chiar 400 grame de ciocolata (uitasem cat e exact nevoie, de cand am citit:P), a iesit foarte bun desertul :) Si e atat de simpla reteta!
    Data viitoare, sigur il incerc cu ceva fructe proaspete.
    Multumesc!

  125. Multumesc mult Adi o reteta super! cum crezi e posibil in loc de ciocolata neagra sa folosesc ciocolata cu lapte? nu ne dai te rog si reteta la sosul de caramel?
    Mumltumesc anticipat
    Multa sanatate!!!

    1. Adi Hădean Author says:

      poți să folosești ciocolată cu lapte dar va fi prea dulce.

  126. genoveva turturica says:

    vreau sa-ti zic ca m-ai inebunit. de cand te-am descoperit numai pe blogul tau stau. am confirmarea ca exista dragoste la prima vedere (de retetele tale).Mult succesc si la cat mai multe postari cu retete.

  127. Se poate folosi mixerul in locul telului? si nu se poate manca rece, a doua zi de exemplu? multumesc !

    1. Adi Hădean Author says:

      nu folosi mixerul decât dacă are o viteză foarte mică. dacă o mănânci rece, nu mai e „lava”, e doar o brioșă.

  128. Buna Adi!

    Si eu si sotul meu iti urmarim blogul de apropae un an…totusi eu te-am descoperit prima :)si vreau sa iti spun ca te admiram foarte mult.
    Am facut aseara acest desert insa din pacate nu mi-a iesit…dupa ce am terminat de amestecat cele 2 compozitii, tot untul parea ca a iesit la suprafata…. Sa fie oare din cauza diferentei de temeratura prea mare dintre cele 2 compozitii si a faptului ca am folosit mixerul in loc de tel???

    Oricum eu nu las….o sa mai incerc sa o fac si in week-end nu de alta dar nu imi pot „dezamagi” sotul nu??:)

    1. Adi Hădean Author says:

      folosește telul data viitoare:). și ai grijă la temperaturi.

  129. Multumesc pentru reteta. Delicioasa lava de ciocolata! Reteta este intr-adevar foarte usoara si rapida si rezultatul foarte fin si rafinat.
    Pentru cei care vor sa se complice si vor sa experimenteze cu branzeturi albastre si ciocolata, am adaptat reteta lui Heston Blumenthal, se poate gasi pe forumul Culinar. E cu ganache inghetat, din frisca, cafea, branza cu mucegai, unt si ciocolata. Iese ceva divin, combinatia pe cat de neasteptata e pe atat de deosebita.
    Si o mica recomandare. Aluminiul si teflonul sunt destul de controversate in bucatarie. Daca va pasioneaza si gatiti destul de des prajituri (mai ales daca aveti copii), investiti in niste tavi de silicon sau ceramice, de calitate.

  130. Salut, eu am incercat de doua ori si nu imi iese:( de fiecare data dupa ce amestec compozitia de oua faina si zahar cu cioco+unt se intareste si devine ca branza dulce ca aspect… Iar in cuptor iese tot untul deasupra…
    Recunosc nu sunt mare experta dar tot incerc… Si tot nu imi iese…

  131. buna ziua… arata foarte bine desertul acesta si cred ca e foarte delicios… asi dori sa stiu daca pot face reteta dar cu ciocolata cu lapte? multumesc

    1. Adi Hădean Author says:

      poți, dar nu va fi la fel de bun. posibil pentru că va fi prea dulce:).

  132. michidela says:

    Am facut desertul asa cum ai zis. A fost bun dar foarte concentrat. Am incercat cu 300 g ciocolata si 150 g unt si mi s-a parut mai reusit. Am folosit ciocolata neagra cu 75% cacao si coaja de portocala. Timpul de coacere a fost perfect datorita detaliilor pe care le-ai dat. Multumesc. De obicei cofetarii „omit” astfel de detalii.

  133. Lingurile de faina, sunt rase, cu varf sau medii? Am incercat azi, lingurile de faina au fost medii-cu varf si am pus la microunde.

    Nu mi-a placut rezultatul si asta din cauza ca am gresit eu ceva, ori prea multa faina, ori microundele nu priesc retetei; in primul rand din cauza ca n-a fost pic de lava (le-am lasat 6-8 min la putere maxima, 650W cred) si s-au inchegat complet, la mijloc nici urma de compozitie moale, ca si cum s-ar fi inchegat uniform si in al doilea rand, textura e sfaramicioasa.

  134. Raluca says:

    Buna. Oare pot sa coc prajiturelele in cuptorul cu microunde? …alt cuptor nu am :P

  135. Daniela says:

    buuuuuuuuuuuuuuuun!nu am avut destula ciocolata si am „redimensionat”:2 oua, 2 linguri zahar si faina, 250 cioco,~150 unt. .le-am lasat 10 minute. mi-au iesit 6 bucati.

  136. salut, as vrea sa stiu daca se poate de inlocuit untul cu altceva( nu margarina, poate ulei ? :) ), ca am alergie la el . merci mult.
    P.S. arata super de gustos

  137. Buna! Am incercat reteta si
    1) s-a inchegat lava :( – am facut dupa un site strain si acolo scria ca trebuie lasate 20-25 de min. Le-am lasat 20 de min dar cred ca tot prea mult, nu?
    2)erau foarte mandre in cuptor (crescute) si cand le-am scos s-au lasat. am mai patit asa si la alte briose. vreun sfat?

    Multumesc mult!

  138. OMG!!! MI-A IESIT!!! NU POT SA CRED CE SIMPLU A FOST!!! AU GUSTAT SI ALTII SI LE-A PLACUT TARE MULT…MERSI:)

  139. …eu fac desertul asta…si-l mancam cald (nu fierbinte) cu inghetata…incercati ! :)

  140. buna seara.am si eu o intrebare:am facut briosele dar nu au iesit la fel(adica inauntru ciocolata s-a intarit-le-am tinut decat 10 min la foc tare).ce am gresit?ce nu am facut bine?am amestecat cu telul nu cu mixerul

    1. Si mie mi s-a intamplat la fel. Interiorul a iesit moale, dar nu a curs sosul. Cred ca le-am lasat mai mult.

  141. Dar in forme din silicon se poate?

    1. Adi Hădean Author says:

      da

    2. Multumesc frumos pentru raspuns, Adi.

  142. .. ce am gresit?..am respectat reteta intocmai..dar la sfarsit cand am adaugat ultimele picaturi de unt cu ciocolata…untul s-a ales (separat) de celelalte incrediente…

  143. pe cat de simplu de facut pe atat de repede de devorat si gata, numai e :D..e bine de facut in mai multe numere ca, de, nu se stie pe cine ai acasa sau cine iti vine in vizita..oricum foarte gustoasa si savuroasa :)

  144. Nu stiu cu ce gresesc, nu-mi ies deloc. :-(
    mi se par „nisipoase”, iar cand crapa deasupra, in interior nu mai sunt lichide. Cum o dreg ca vreau sa reusesc? Ma gandeam ca e de la unt, am folosit unt de masa Napolact….

    1. Duma Andrei says:

      probabil e din combinatia de ou-zahar-faina !
      mi`am dat cu parerea …

  145. Duma Andrei says:

    Recomand aceasta reteta foarte simpla si gustoasa !
    am observat ca dupa ce se racesc …ciocolata din interior se intareste…dar ramane la fel de buna !
    O sa mai incerc din retele dumneavoastra si o sa mai postez cu drag !

  146. la cum arata atat de delicioasa si suculenta nu cred ca rezista mult pana sa fie devorata, te indeamna pur si simplu sa o mananci instantaneu, o adevarata capodopera culinara :D

  147. Bora Gabriela says:

    Eu nu am cuptor electric..Pe gaz, vechi ! A durat mai mult de 10-12 min. Mi s-au copt, dar…cam mult, cred ! Si ciocolata neagra…nu e prea mult 400 grame, mi s-a parut extrem de amara compozitia. Help ! Ati mai modificat ceva intre timp la reteta?

  148. Alexandra says:

    Extraordinar de delicioase!!! Imi vine sa te iau de sot! :))

  149. Buna seara, vreau sa incerc si eu maine reteta asta minunata si ma gandeam sa pun zahar brun…crezi ca ii ok? Nu as vrea sa ii stric gustul. Multumesc, o seara placuta!

    1. Adi Hădean Author says:

      nu văd o problemă aici.

    2. Multumesc, o sa revin sa va spun ce impresie le-am facut invitatiilor.

  150. Ce bine arata. Am sa incerc astazi…asa ca o sa sarbatoresc Valentine’s Day prin mancare buna! :)

  151. delicioasa reteta , cea care o am eu se numeste Coulan de Chocolate <3 divin , singura diferenta este ca trebuie pus la congelator cu o zi inainte de al manca , iar formele trebuie sa fie pentru congelator si pentru cuptor , rezultatul banuiesc ca este acelasi , nemaipomenit de bun <3

  152. Cam cat de mari sa fie formele astea?
    Multumesc si felicitari pentru blog, am gasit retete fabuloase explicate pe intelesul tuturor.

    1. Adi Hădean Author says:

      120-150 ml, ce mult.

  153. Buna seara!
    Imi puteti spune ce cantitati ar trebui sa folosesc pentru 2 portii? :)

  154. Amestecul final rezista in frigider sau in congelator? E cam mult sa consum cate ies dintr-o „tura”. Desi as fi in stare la cum arata… :)

    1. Adi Hădean Author says:

      poți să-l pui în formă și apoi în congelator.

    2. Super!
      Multumesc.

  155. Doresc sa fac si eu aceasta reteta dar imi este frica ,avand in vedere ca prajitura nu este suficient coapta nici ouale nu vor fi suficient facute.Mentionez ca eu am facut salmonella de la un ou pregatit insuficient ,de atunci incerc sa fiu pe cat posibil atenta.
    Ce ma sfatuiti ,este periculos ,sau nu?

    1. Adi Hădean Author says:

      prăjitura stă 12 minute la 180 de grade sau 10 minute la 200 de grade Celsius. Oul e făcut, nu-i nicio primejdie.

  156. Multumesc foarte mult pentru raspuns!

  157. Acum am pregatit vulcanii de ciocolata si nu a curs lava precum in poze….Te rog sa-mi spui unde am gresit….pentru ca se pare ca am gresit undeva:
    – am copt in forme de silicon (daca este corect ,mai trebuiesc unse cu unt si tapetate cu zahar?)
    – am copt cam 15 min la 200 grade pentru ca cu crapasera la suprafata (cuptorul a fost aprins de cand m-am apucat de lucru)
    – am folosit 2 tablete ciocolata neagra Kandia (care ulterior am vazut ca au 80 gr.) si alte doua tablete de ciocolata neagra de cate 100 gr fiecare)
    In rest am respectat intocmai pasii si ingredientele.
    Astept cu nerabdare sfaturile tale cat mai curand …cu siguramta daca pana maine seara am un raspuns de la tine… voi mai incerca .

    1. Adi Hădean Author says:

      păi, între 10-12 minute și 15 minute e fix diferența care face…diferența:).

  158. Vreau sa le fac maine, dar am o intrebare…se intaresc tare in interior daca raman pana a doua zi? Sau se pot reincalzi? Sa stiu cate portii sa fac :D

  159. teodora says:

    preferata mea <3

  160. Alexandra says:

    Pot folosi si ciocolata de menaj?

  161. Buna.Am facut astazi prajitra si e delicioasa,dar am o problema.Dupe ce le-am scos din cuptor s-au desumflat si nu mai arata frumos :(
    Imi poti spune de ce?Probabil undeva gresesc eu,pt ca la fel patesc si cand fac chec.
    Multumesc mult!

  162. miamioara says:

    Pot sa va spun ca am facut desertul dar cu ciocolata alba, a iesit super!!!

  163. Nicoleta Campean says:

    As putea folosi cescutele de la cafea?:)

  164. Am și eu două întrebări.
    Sunt curioasă,aș putea să nu pun deloc zahăr? Sau e indispensabil compoziției? Măcar aș putea să pun zahăr brun sau miere?
    Iar în loc de făină albă se poate pune alt tip de făină?

  165. Se poate pune compozitia si in forme de silicon?

  166. Laura Gyorfi says:

    Aceleași întrebări le am, dar le rescriu datorită regulii cu nume și prenume.
    Sunt curioasă,aș putea să nu pun deloc zahăr? Sau e indispensabil compoziției? Măcar aș putea să pun zahăr brun sau miere?
    Iar în loc de făină albă se poate pune alt tip de făină?

    1. Adi Hădean Author says:

      Merge zahăr brun

  167. Laura Gyorfi says:

    Mulțumesc mult pentru răspuns. :) După ce o fac, promit să scriu cum mi-a ieșit. Abia aștept. :D

  168. Buna ziua!

    Pot face aceste prajituri si in formele de briose din silicon? Pentru ca eu nu am forme ca acelea pe care le-ati folosit dvs.

    Arata foarte bine!

    1. Adi Hădean Author says:

      Da

  169. Weekendul asta incerc si eu .

    1. Nu mi-au iesit

    2. Claudia :)))

  170. Foarte buna prajitura, dar am avut o mica problema la scosul din forme. Am uitat sa cumpar forme de unica folosinta si am folosit cescute si cand le-am rasturnat s-a spart pojghita formata in exterior si a iesit mai mult o balta de noroi decat un vulcan, dar fff gustos. Data viitoare sper sa iasa mai bine in forme :)

  171. multumesc,adi!!!fiica-mea e innebunita dupa lava,si isi tot comanda de 2 ori pe saptamana.a incercat alte retete si i-a dat eroare.l-am facut aseara dupa reteta ta la mine la restaurant.e minunat!!!!F BUN,RAPID SI SIMPLU!!!INCA ODATA MULTAM FAIN!!!!

  172. Andreea Gavrilovici says:

    Are relevanta daca pun oua de la frigider sau trb la temperatura camerei ?
    Multumesc.

  173. Delicios! Multumesc pentru reteta!

  174. Buna, vreau sa incerc si eu azi…daca am vrea sa punem deasupra un sos de ciocolata? recomandati ceva?

    Multumesc!

  175. Atat de bun! :D

  176. Elena Micu says:

    Este un desert minunat! Astazi l-am facut, mi-a reusit din prima, doar la scos din forma am gresit la 2 prajituri care s-au crapat… Le-am decorat cu sos de zmeura si inghetata de vanilie…un deliciu. Multumesc, Adi!

  177. Catalin Valentin says:

    Eu fac asa: 250 g unt, 250 g ciocolata neagra, 125 g zahar, 75 g faina, 8 oua, 20 g nuca de cocos si le coc vreme de 5-6 minute la 190 de grade in cuptorul cu aer cald……in rest, folosesc aceeasi tehnica ca si Adi :-) :-) :-) :-)

  178. Poți să încerci și rețetă asta asemănătoare cu a ta
    300 gr ciocolata amara, 150 gr unt, 140 gr zahar toate se pun la bagnomaria , după ce se topesc se adaugă 4 gălbenușuri unul cate unul după care 100 gr de faina, albușurile se bat spuma cu 40 gr de zahar se încorporează în compoziția de ciocolata, se pun în stampi care ai folosit tu și pun la cuptor la 200 grade /8 minute, ies cam 10-11, pofta buna 👌

  179. arata atat de bine , vreau sa incerc si eu..as vrea sa imi spui te rog daca pot sa fac acest minunat desert in forme de briose sau nu??

  180. Buna! Eu fac desertul asta de ceva vreme….imi placea f mult si nu m-am lasat pana nu am gasit reteta. Ce difera in reteta mea fata de a a ta, Adi e faptul ca albusurile se bat spuma….ce parere ai? Eu le fac in cescute de cafea simple ( albe) pe care le pot introduce in cuptor si de multe ori servim tot din cesti. Ca si cioco eu am descoperit una f buna la Kaufland ….e marca lor proprie…o iau pe cea cu trufe, desi au toate felurile si costa 1,70 lei, dar e la fel de fkna ca si Milka…e delicioasa !

  181. Mi ar placea sa ai optiunea Pinterest ca sa „pinuiesc” reteta pt mai tarziu :) Succes in continuare!!!

  182. NU stiu daca mai vede cine comment=ul meu dar sunt super curioasa cum ramane interiorul lichid si se intareste doar pe margini? It kills me :)

  183. Incearca reteta si ai sa vezi :) Dupa cum a spus si Adi, secretul e timpul petrecut in cuptor :) Daca lasi prea mult compozitia atunci se va intari cu siguranta

  184. Eu folosesc cesti de cafea…sunt simple, albe si poti servi din ele

  185. SONIA RADU says:

    Geniala reteta ! Am mai incercat si alte retete si nu au iesit ! Am primit reteta asta de la.o prietena ,cu mentiunea ca va iesi sigur. Am facut aseara si …. a iesit perfect. Multumim !

  186. Delicioase! Le-am facut si eu si am ramas impresionata. Sotul meu a spus ca e cel mai bun desert pe care l-am facut vreodata:)

    Totusi cred ca le-am lasat putin cam mult (11 minute, ca sa nu fie nici 10 nici 12) si nu a curs chiar asa de multa ciocolata. Le-am copt in forme de silicon si nu a fost nevoie sa le ung cu nimic. A doua oara cu siguranta o sa iese si mai bune :)

    Multumim de reteta! :)

  187. De abia astept sa incerc reteta asta minunata! Ai putea sa imi spui, te rog, cam cate bucati ies?

  188. Diana Oprea says:

    Am facut deja reteta de doua ori si a iesit delicioasa! ❤️ Am tinut sufleurile 15 min si au iesit perfecte! Cu inghetata de vanilie sunt o nebunie! Iti multumim pentru aceasta reteta simpla si gustoasa ☺️ Ne aduce mereu zambetul pe buze!

  189. Adi, ai pus compozitie pana sus in forma de aluminiu? Cat trebuie umpluta forma?

  190. Oualele trebuie tinute la temperatura camerei?

  191. un desert foarte simplu.azi am facut si eu prima data,am respectat reteta si au iesit foarte bune,multumesc Adi!

  192. Buna!am incercat reteta ta si a iesit foarte buna,cam dulce dar bunaa….am avut emoti,ma gandeam k nu o sa curga ciocolata dar mi.a iesit…

  193. Delicios! L-am ornat cu sorbet de zmeura. Aspect deosebit iar gustul, cum spuneam…delicios!

  194. Poti sa ne spui te rog reteta sosului de caramel? :) Mc frumos

  195. buna,as vrea sa va intreb, lichidul care se revarsa asa frumos, este coca necoapta? sau se alege ciocolata.

  196. Arata foarte tate o sami fac si eu merge cu ciocolata alba si neagra amestecate?

  197. Acum am incercat si eu prajitura, insa nu cred ca imi va iesi. Am respectat intocmai pasii, doar ca are 20 de min in cuptor si nu da semne ca s-ar inchega…:(

  198. Am revenit….le-am tinut 25 de minute in cupotor si mi-au iesitincredibile :d sunt foarte bucuroasa…recipientele mele sunt de 250 ml, poate din cauza asta a trebuit sa le tin mai mult la cuptor.

  199. Am incercat si eu aceasta reteta. Am ramas impresionat de custul si de mirosul acestei delicatese. Va multumesc pentru postarile de acest gem … IAMI ,IAMI!!!

  200. Bună Adi lava ar merge bn și pentru Crăciun sau este ce ceva mai bun?pune rețete și pentru Crăciun ms

  201. Am incercat si eu de 2 ori..insa ceva nu fac bine dar nu-mi dau seama ce…interiorul e inchegat nu curge ciocolata,ai putea sa ma ajuti te rog…

  202. Vreau sa fac si eu acest desert dar am decat cuptor pe gaz. Cat trebuie sa le tin ???

  203. Salut, tocmai le-am incercat si eu dar…”fail!”. Nu mi-am iesit tari pe parti si cand le pun pe farfurie se lasa! ( tinute 16 min in cuptor deoarece in 10-12 min nu pareau sa fie gata) Astept un raspuns, multumesc !

  204. Madalina Herrero says:

    Multumesc pentru reteta. Am incercat azi si a iesit ca in poza. Maine le bag la cuptor cat sa curga cioco din interior ai le voi pune pe masa de revelion.

  205. Nu stiu de ce la mine suprafata de deasupra este poroasa.Din aceasta cauza nu apar crapaturi.La racire sunt foarte casante, se desprind bucati si daca le atingi doar foarte usor.Ma poate ajuta cineva cu o idee?

  206. Doamne Adrian nici nu stii ce delectare a mintii esti. Visez la aceasta prajitura inca de cand am auzit prima data de ea. Acum e momentul sa o si incerc. Imi place atitudinea ta, modul tau de analiza din show-urile culinare. Ma bucur de fiecare prezenta a ta. Sa ai o viata minunata si sa fii multumit tot timpul cu cei ai.

  207. Iancu Ioana says:

    Buna Adi oare ciocolata neagra e cioc de menaj sau o cioc neagra anume?

  208. :)) Nu mai este nimic de adaugat, de intrebat, de remarcat…. S-a spus totul…. :)) Poate…, inca un „multumesc….” :)

  209. Buna! Cuptorul meu este electric, ce program sa folosesc la acest desert? Merci :)

  210. Bun a fost, dom`le. Bun :) Dar data viitoare trebuie sa am curaj sa le scot mai repede, ca tot mi se parea ca nu-s facute si le-am scos putin cam tarziu si nu au mai fost chiar asa de cremoase. Dar au fost delicioase :)

  211. Eu la 8 oua pun 75 gr de faina …dar retetele sunt pentru toate gusturile!
    Cu permisiunea dumneavoastra v-as propune sa incercati sa puneti glassa de portocale. Face un cuplu bun cu ciocolata :)

  212. Ce greseeesc?? Mie mi-a iesit compozitia un pic „gelatinoasa” , nu curgea asa ca o crema. Si cand le am scos nu aveau interiorul lichid, iar afara erau ca un blat sfaramicios:((

  213. Mariana says:

    Am incercat reteta, ce a iesit a fost bun, bun ! Nu sunt priceputa in ale bucatariei, desi am o varsta considerabila, „mananc ca sa traiesc” dar nu am rezistat tentatiei de a incerca. Putin grasa, dupa gustul meu, ” lava”. Poate pentru ca am folosit 3 ciocolate negre si una alba.
    Dar este delicioasa! Multumesc ca ne impartasesti din experientele tale si ne inveti sa pregatim aceste minuni pentru cei dragi!

  214. Bună Ady. Îmi spui te rog daca pot înlocui ciocolata negară cu cea de lapte? Sincer nu îmi place cea neagra :( mersi mult si aștept răspuns

  215. Buna ziua. Am incercat deja reteta, asa ca stiu ca iese. Am citit deja din alte comentarii ca se poate tine si la congelator (pentru ca toata surpriza e sa curga ciocolata din mijloc si daca nu se mananca imediat, se intareste-deci s-a dus farmecul). Intrebarea mea e: cand le scoti din congelator trebuie lasate sa ajunga la temp camerei si apoi puse la copt sau se pun direct in cuptor? Multumesc frumos pentru eventualul raspuns!

  216. oare o ramane compozitia asta cat de cat fluida pe post de umplutura intr-un cozonac ?

    1. Adi Hădean Author says:

      nu cred. cozonacul are nevoie de timp mult pentru coacere.

  217. Alexandra says:

    Bună ziua! As avea si eu o intrebare. Untul împreună cu ciocolata se topesc direct în oala pusa pe foc sau la bain-marie? Multumesc pentru minunatele retete!

  218. Cristina says:

    Buna
    Am facut prima oara si au iesit ff bine. A doua oara s-a „branzit” si a iesit grasimea la suprafata. Aveti idee de ce?
    Multumesc

  219. Buna ,pot sa țin compoziția ce a rămas pentru a doua zi ?
    Mulțumesc

  220. Tocmai ati afirmat la emisiunea Master Chef ca lava cake nu se face cu faina, poate asa putin daca nu esti sigur…reteta dvs. e cu 3 linguri. Pana la urma cum e cu desertul asta?

  221. Buna Chef Adi! Am vazut masterchef si mi s a facut pofta de lava cake si am de gand sa pregatesc azi aceasta minunatie! Voiam sa te intreb daca pot sa folosesc forme de silicon? Multumesc!

  222. Buna. Am incercat si au iesit delicioase. Multumesc pentru retata. De mult am vrut sa incerc lava cake si citind reteta ta mi-a dat curaj. Esti un om de milioane. Respect.

  223. buna, tocmai ce am vazut la masterchef si m am gandit ca e excelent pt o dieta hipocalorica daca nu are faina…. dar are totusi :)

    la zahar am pus brut si doar jumatate din cantitate si in loc de ciocolata din comert am pus unt de cacao si pudra de cacao. mai multa pudra de cacao si mai putina faina.

    la unt nu fac rabat niciodata orice ar fi :p

    am respectat timpul de coacere si a iesit absolut perfecta si te asigur ca suficient de dulce (zice cineva care a fost dependenta de zahar 30 ani)

    multumesc mult,
    succes in continuare!

  224. IULIA GROZA says:

    Bună , lava cake se poate servi și la 4-5 ore după coacere ?

  225. Alexandra Astilean says:

    Super !!! Am incercat si Jamila, da e mai costisitoare , asta e perfecta … Noi cu inghetata o mancam !!

  226. Buna ziua! As dori sa fac aceasta reteta pentru Crăciun si o voi face inainte de sosirea musafirilor, probabil de dimineata sau pe 24. Daca le încălzesc la microunde se va mai face lava in interior?

  227. BELECA BIANCA says:

    Ceau am facut astazi aceasta minunata prijitura si mi-a iesit.Superrrr bunaaa

  228. Sunt foarte incantata de aceasta reteta. Va urmaresc cu drag si pe facebook. Plec la cumparat ingrediente si revin cu rezultatul. Mersi pentru aceasta reteta usoara. Sa mai postati si alte retete asa economice si rapid de realizat.

  229. Buna,

    Incerc si eu retele tale dar nu am gasit in descriere decat temperatura te rog sa mi spui coacerea trebuie sa fiecu ventilatie, sus-jos.
    Si daca am inteles bine trebuie scoase din cupotor imediat?

    Multumesc,
    Cu respect,
    Alina

    1. Adi Hădean Author says:

      eu am făcut-o într-un cuptor cu gaz, încălzit doar de jos.

  230. Multumesc am gresit undeva deoarece exteriorul e mai moale si din interior ciocolata nu curge.
    Dar o sa mai incerc , eu am cuptor electric.

  231. Macarie Georgiana says:

    Buna ziua! Va urmaresc cu drag! Astazi am pregatit chocolate lava si musafirii mei au fost extaziati! Va multumesc, in special, pt modul inedit de a prezenta retete si mult succes, in continuare, in toate actiunile intreprinse! By the way, Happy Valentine’s Day!

  232. Am facut si eu astazi in forme de aluminiu de la Auchan si au iesit 7 lavacakes perfecte. Am batut toata compozitia cu furculita din lipsa de tel si am folosit doua ciocolate milka cu lapte si una amaruie, iar in mijlocul fiecarei prajiturele am pus cate doua patratele de milka alba. Au fost excelente, mult peste tot ce am mancat in restaurante. Probabil datorita faptului ca am folosit unt cu 80% grasime mi-a iesit un rau de lava foarte lucios si aspectuos in care se serpuia ciocolata neagra si alba. Recomand cu tot dragul!

  233. Au iesit delicioase ! Am pus o bucatica de ciocolata alba in interior! A aratat super! Pentru gustul meu au fost foarte dulci, dar sotul meu a spus de ce nu i-am mai facut pana acum! Le-am s evit cu inghetata de nuca! Au fost dementiale! Multumim pentru retete! Eu incerc sa mananc cat de cat sanatos, dar cu asemenea retete nu pot rezista! Data viitoare sper sa apuc sa fac poza!

  234. Salut,
    Am facut si eu aseara, au iesit foarte bune insa nu prea mi-a iesit „lava”, au fost putin moi in interior dar nu a curs nimic(era moale dar nu cat sa curga). Ai idee care sa fie problema? Conteaza daca folosesti mixerul in loc de tel ? conteaza ce fel de ciocolata folosesti? ciocolata trebuie tinuta mai mult pe foc impreuna cu untul sau dupa ce sunt topite poti oprii focul ? mersi

  235. Acest desert este spectaculos. A fost tare apreciat de ai mei, cei dragi.
    Va multumesc pentru retetele deosebite si pentru faptul ca am invatat multe de la dumneavoastra!

  236. Mi.a iesit foarte dulce. Desi am luat cioco 75%cacao…fara lapte…Sa fi pus oare prea mult zahar pe forme?
    Ma gandeam sa nu mai pun zahar in compozitie deloc. Isi schimba consistenta/textura?

    1. Primesc si eu un raspuns ???

  237. J.Costel says:

    A incercato si iubita mea, ma sasfatat foarte frumos cu un gust delicios.SUPER GUSTOASA RETETA.MULTUMIM

  238. Divine!
    Au ieșit exact ca in imaginile tale, totul a mers perfect si foarte rapid. Doar ca nu le am putut scoate din forme … Niște forme de brioșe vechi, metalice, de la bunica.
    Cel mai bun semn e ca n-am apucat sa le fac nici măcar o poza :D

    Mulțumesc !

  239. Cosmin Gabriel says:

    Buna seara!
    Am incercat reteta, dar din pacate mi-a iesit nisipos si mai lichida (in totalitate, nu doar mijlocul).
    Mentionez ca am urmat toti pasii. Am folosit forma de ceramica si ciocolata Heidi (varianta de 75% cacao).
    Am tinut 10-12 minute, cu cuptorul preincalzit, dar degeaba, ca tot era lichida. Am lasat-o pana la 30 minute, in speranta ca macar sa iasa toata umplutura tare, dar nici o sansa.
    Care a fost greseala? Trebuia ciocolata neagra de menaj sau forma de aluminiu?
    Multumesc!

  240. irimie raluca says:

    daca folosesc forme de ceramica trebuie sa le pun in tava in momentul cand le bag la cuptor?

    1. irimie raluca says:

      astept un raspuns va rog!

  241. O reteta foarte simpla…M-am decis sa o fac impreuna cu mama mea(eu am varsta de 13 ani) Craciunul acesta si ma intrebam daca ,compozitia se poate pune si in forme desilicon ,bineînteles cu o tava pentru acele forme?

  242. Buna ziua. Care sunt dimensiunile potrivite ale formelor? Majoritatea celor gasite pe piata mi se par mici.

  243. Buna Adi,
    Oare a doua zi incalzite nu stiu exact cat, in microunde sunt la fel de bune, sau pester cateva ore daca intarzie musafirii?

  244. arata super bine! e de incercat urgent! :)

  245. E cea mai proasta reteta de lava cake posibila.si crede-ma eu am incercat multe retete de acest gen de prajitura.

  246. Super reteta, este ciudat faptul ca de cate ori facem ceva bun si cat mai simplu parca cu atat bucuria este mai mare, nu stiu de ce, cand nu vrem sa complicam lucrurile, parca e mai vesel.

  247. Daca am cuptor simplu, cum îmi pot da seama ca a ajuns la temperatura potrivită?

  248. O rețetă minunată si gustoasă si cu doar câteva ingrediente.Cu siguranță o sa incerc si celelalte retete. Adi crezi ca m poti ajuta cu cantități pt 16 portii.Nu am idee,dar stiu ca nu e bine la rețete sa dublezi cantități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chocolate lava, a spectacularly simple dessert

1

When I first ate this dessert, I had the impression it was really complicated, that you need at least a magic wand to make a cake with molten chocolate flowing down from it. I was mistaken. It’s so simple to make chocolate lava that it seems that I’ve wasted a big part of my life having all it requires. Let me tell you, you can do this even if you’ve done nothing but pancakes or an omelette so far. This is how:
For 8 servings, you need 3 eggs, 3 tablespoons of flour and 3 tablespoons of sugar.

You also need a pack of butter (200 grams) and 400 grams of dark chocolate.

Whisk the eggs, the flour and the butter until you obtain a homogenous, fine and creamy composition.

Melt the butter with the chocolate (together) and then add those to the other composition. It’s important to pour them little by little, otherwise you risk turning the eggs into an omelette, the butter and the chocolate being hot.

For baking, you can either use ceramic or porcelain forms, or single use pastry forms, made from aluminum. Whatever the form, it’s important to butter them and sprinkle sugar on them, preventing the cake from sticking to the sides.

Fill the forms with the cake mixture. Place them on a tray and put them in the heated oven, at 200 degrees Celsius. Leave them there for 10-12 minutes. How you know they’re done: the surface of the cakes cracks just like the soil during a drought.

You can add syrups, fruit sauce/caramel or a teaspoon of ice cream.

If you have fresh forest fruit you can obtain fantastic combinations.

I, for one, was delighted.

So were our neighbors’ children and our friends (I made about 34 servings in the last few days).

Stay healthy.

 

Special thanks to
Oana Bodnariuc, Authorized Translator
[email protected]
facebook.com/oana.bodnariuc

Join the Conversation

  1. Antohi Cristina says:

    Buna Adi. Este a doua oara când încerc si mi se separa untul de restul compoziției. Am folosit ciocolata neagra 75% dar 2 modele diferite si unt de 82% grăsime. Nu stiu unde greșesc. :(. Si culmea este ca am făcut acum câțiva ani si mi-a ieșit f bine.

  2. Adi Hadean says:

    Untul sa nu fie prea cald si sa nu fie adaugat prea mult odata.

  3. Daniela says:

    Este super aceasta reteta. Am facut o de foarte multe ori de cand am gasit o. Cand nu voiam lava cake, le lasam putin mai mult in cuptor.
    Acum am inlocuit aragazul pe gaz cu unul electric.
    Surpriza! Nu mai ies cum trebuie….inca nu am dibuit cum sa le coc sa iasa ca inainte….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close