Pe mine vara mă face să mă simt energică, mă face să-mi doresc să explorez lucruri și locuri..însă nu mă face deloc să stau în bucătărie și să-mi pierd vremea cu mâncăruri greoaie, la care trebuie să urmez o grămadă de pași. Am de explorat locuri, nu? Daaar mă face foarte fericită o rețetă simplă și plină de culoare, vibrantă, sățioasă si ușor de făcut..și rapid, după cum ziceam. Așadar, dacă mai există printre voi exploratori mici sau mari, vă invit intr-o călatorie culinară, plină de arome și de culori. Vă propun un humus în 3 culori. Ia să vedem despre ce este vorba.
Ingrediente pentru humus în 3 culori:
- 2 conserve de năut
- 3 ardei verzi
- 2 castraveți medii
- 1 bucată de sfeclă
- 5 morcovi
- pastă de Tahini
- ulei de măsline
- suc de lamâie/oțet pentru aciditate
- sare, piper, pudră de chimen
- pudră de usturoi ( nu e neapărat)
- apă
- o linguriță bicarbonat de sodiu
- fulgi de chilli
Modalitate de pregătire:
Am început cu legumele, care trebuie coapte, astfel: am luat morcovii, sfecla și ardeii și i-am învelit in folie de aluminiu, apoi i-am lăsat la cuptor aproximativ 30-40 de minute, până s-au rumenit bine de tot
Cât timp s-au copt legumele, m-am ocupat de năut. Ca humusul să iasă cremos, fiecare boaba de năut trebuie curățată de coaja, așadar am trecut năutul peste un jet de apă și m-am apucat de curățat coaja. Apoi am mai spălat boabele odată. Am împărțit năutul in 3 părți egale.
Morcovii și ardeii s-au copt, după 30 de minute, sfecla mai trebuie lăsată încă vreo10 minute.
M-am apucat de decojit ardeii și morcovii.
Humus de ardei copți și castraveți:
Am pus într-un blender cantitatea de năut necesară, am tăiat cubulețe castraveții, am pus și ardeii decojiți, o lingură sănătoasă de tahini, sare și piper, ulei de măsline și suc de lămâie, chimen, usturoi si apă. Am blenduit bine până am obținut o pastă fină și cremoasa.
Humus de morcovi:
Am pus într-un blender a 2 a parte de năut, morcovii decojiți și tăiați, o lingura de tahini, sare și piper, ulei de măsline și suc de lămâie, chimen,fulgi de chilli si apă. La fel ca prima data, am blenduit până am obținut consistența dorită.
Humus de sfecla:
Am reluat procesul și am pus în blender și ultima parte de năut, împreună cu sfecla tăiată cubulețe, o lingura de tahini, condimente și apă. Crema obținută are o culoare incredibil de faină!
Uite așa am obținut 3 tipuri de humus, cu arome diferite, culori vibrante si gust fresh. în combinație cu lipii, sâmburi de rodie sau roșii, ceva care sa le ofere puțin mai multă aciditate, se potrivesc perfect.
Am rupt o bucată de lipie, am înfipt-o în farfuria cu humus și am mâncat direct așa, cu mâna. Vă propun să faceți la fel!
Pe data viitoare!
Zile colorate,