Prăjituri cu zmeură şi portocală

397

Aroma plăcută a frunzelor proaspete de busuioc tămȃios, ce lasă un miros plăcut de scorţişoară şi cuişoare atunci cȃnd le zdrobeşti între degete, se potriveşte perfect şi într-un desert parfumat. Îmi place cum se simte, discret, busuiocul în prăjitura cu ciocolată neagră şi cuişoare, în îngheţata cu lămȃie, ori în tarta cu zmeură şi ciocolata albă. De data aceasta, am ales să îl combin cu portocală şi zmeură pudrată cu scorţişoară. Această reţetă de prăjituri cu zmeură şi portocală ţi se topeşte în gură şi vei vrea să o repeţi. Se face uşor, cu ingrediente simple. Cel mai mult îmi place cum încapsulează prospeţimea verii.

Ingredientele pentru prăjiturile cu zmeură şi portocală
 • 120 g unt moale, plus 1-2 linguri pentru uns forma de copt
 • 180 g zahăr cristal
 • o mȃnă mică de frunze de busuioc proaspăt
 • coajă rasă de la 2 portocale mari
 • 3 ouă de casă
 • 150 g făinăde tip 550
 • 7 g praf de copt
 • 50 g smȃntȃnă grasă de casă sau iaurt grecesc
 • 100-150 g zmeură proaspătă
 • 1 linguriţă scorţişoară măcinată
 • opţional, flori comestibile şi frunze de mentă
Ingredientele pentru siropul de portocală
 • coajă rasă de la 1 portocală mare
 • 100 ml suc de portocală (zeamă de la 1 portocală mare)
 • 120 g zahăr cristal
 • 50 ml apă
Prepararea prăjiturilor cu zmeură şi portocală

Toate ingredientele pentru această reţetă trebuie să fie la temperatura camerei, aşa că mi le-am pregătit din timp. Am cernut făina împreună cu praful de copt. Am măcinat frunzele de busuioc împreună cu o lingură de zahăr din cantitatea pregătită pentru aluat, într-o rȃşniţă, pȃnă cȃnd am obţinut o pastă. Am curăţat bine fructele de zmeură şi le-am pus la scurs pe un prosop de bucătărie. Am pornit cuptorul la 180 de grade Celsius (treapta a 4-a / mediu, la cuptorul pe gaz) şi am uns cu puţin unt moale o formă de copt pentru 12 brioşe.

Cu ajutorul unui mixer de mȃnă, am amestecat bine untul moale, restul de zahăr, coaja rasă de la cele 2 portocale şi pasta de busuioc, pȃnă cȃnd am obţinut un aluat cu o consistenţă cremoasă. 

Am adăugat ouăle, unul cȃte unul, mixȃnd bine totul la viteză medie. Am încorporat amestecul de făină şi praf de copt, mixȃnd scurt, la viteză mică, apoi am adăugat şi smȃntȃna. 

Am umplut cu aluat formele de brioşe pe trei sferturi din volumul lor, am adăugat cȃte 3-4 boabe de zmeură, am turnat deasupra restul aluatului şi am aşezat tava în cuptor. Am setat alarma ceasului la 20 de minute.

Prepararea siropului de portocală

În timp ce prăjiturile se coceau şi prindeau culoare, am pregătit coaja de portocală confiată şi siropul. Am opărit coaja rasă de portocală cu puţină apă clocotită, am trecut-o printr-un jet de apă rece şi am strecurat-o. Apoi am opărit-o încă o dată, repetȃnd celelalte operaţiuni. Am pus pe foc mic coaja blanşată, împreună cu 80 g zahăr şi 50 ml apă rece, iar după ce zahărul s-a dizolvat, am lăsat coaja la fiert cȃteva minute pȃnă cȃnd a devenit translucidă.

Cu 5 minute înainte ca prăjiturile să fie gata, am pus într-o cratiţă sucul de portocală şi restul de 40 g de zahăr. Le-am lăsat să fiarbă timp de 2-3 minute, la foc mic, pȃnă cȃnd zahărul s-a dizolvat.

După 20-25 de minute în cuptor, prăjiturile au fost gata. Timpul de coacere depinde de tipul de cuptor, de aceea, după 20 de minute, am verificat dacă prăjiturile sunt coapte, cu ajutotul unei scobitori. Am scos tava din cuptor şi, tot cu ajutorul unei scobitori, am găurit uşor fiecare prăjitură, de mai multe ori, pentru ca acestea să se îmbibe cȃt mai bine cu siropul de portocală. 

Am turnat siropul peste prăjiturile fierbinţi. După ce s-au răcit suficient în tavă şi au absorbit tot lichidul, le-am scos cu grijă din formă şi le-am ornat cu coaja de portocală confiată, cȃteva flori comestibile şi ierburi aromatice. Cu greu am rezistat texturii pufoase, aromelor şi culorilor vii, cȃt încă au fost calde. Aceasta este reţeta de prăjituri cu zmeură şi portocală, pe care sper să o încercaţi şi voi.

Gabi

Găsiți aici mai multe rețete cu zmeură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close