Filosofie cu iz grecesc

359

V-am obișnuit cu noul meu obicei de a cutreiera piața. Din februarie până acum am înțeles și câteva lucruri despre micile șarlatanii ale comercianților. Asta m-a determinat să vorbesc din ce în ce mai mult cu ei, să întreb unde au grădina și când au fost culese legumele. Recent am dat de o doamnă ce m-a convins cu castraveții proaspăt culeși din grădină și cu miros de picnic în familie. Și dacă tot am găsit castraveți, mi s-a făcut poftă de sos tzatziki.

Tzatziki-1
Nu e greu să-l faci, dar de data asta doream să îl perfecționez așa că am ales o tehnică ce durează puțin mai mult. Am început de seara, când am tocat usturoiul și l-am pisat într-un mojar împreună cu oțet și sare. Am lăsat „mujdeiul” să stea puțin până am ras castraveții pe răzătoarea mare, i-am amestecat cu sare grunjoasă și o lingură de oțet după care i-am așezat într-o strecurătoare.

Tzatziki-2

Am revenit la pasta de usturoi pe care am amestecat-o cu iaurt grecesc până s-a omogenizat. Am lăsat totul la frigider peste noapte fără să le amestec. Castraveții s-am scurs foarte bine, iar usturoiul și-a maturat gustul și a devenit mai puțin iute. Aici puteți vedea un studiu cu privire la reacția usturoiului în mediu acid. A doua zi, înainte de servire, am amestecat castraveții cu iaurt, mărar proaspăt tocat și ulei de măsline pentru a obține produsul final.

Tzatziki-3
Dacă tot am avut tzatziki, l-am servit cu niște frigărui de porc ce amintesc de souvlaki. Am curățat grăsimea în exces și am tăiat cubulețe de pulpă de porc. Acestea le-am marinat două ore cu ceapă, oțet, ulei de măsline, sare, piper, oregano și cimbru. De asemenea, am ținut țepușele de lemn în oțet cu sare și busuioc uscat.

Tzatziki-5

După marinare, am tras ceapa și carnea pe frigărui și le-am fript într-o tigaie de fontă pe care am uns-o cu grăsimea tăiată de pe carne.
Ideal ar fi fost pe un grătar cu cărbune, dar a fost îmbucurător și așa.

Tzatziki-6
Cantități:
Tzatziki
400g iaurt grecesc
2 castraveți de grădină
2 căței de usturoi
3 linguri de oțet alb de mere
1 linguriță de sare
½ legătură mărar
50 ml ulei extravirgin de măsline

Souvlaki
500g pulpă de porc
100ml oțet de mere (împărțit în două)
50ml ulei de măsline
½ ceapă mare
Oregano și cimbru proaspăt (după gust)
Busuioc uscat
Sare

Tzatziki (cover)-1

Text&Foto: Vladimir Marian

Printre oale

alist

Join the Conversation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close