Când am primit tema din această săptămână şi am văzut “din grădină adunate”, primul gând meu a fost: roşii. Le ador dintotdeauna, le mâncam direct din grădină, de pe vrej, îmi plăcea mirosul acela proaspăt şi inconfundabil. Nu îmi plăcea însă supa de roşii, dar i-am mai dat o șansă și de când am încercat varianta cu roşii coapte mi se pare dumnezeiască, mai ales cu nişte crutoane cu mozzarella şi busuioc proaspăt.
De ce roşii coapte?! Pentru că îşi eliberează aromă mult mai bine, iar supa devine foarte gustoasă, nici nu se compară cu cea clasică.
Crutoanele nu îmi plac simple, neapărat să aibă şi puţină brânză pe ele, de această dată mozzarella. Dacă nu va place busuiocul puneţi altă plantă aromatică care vă place.
Pentru supă avem nevoie de:
1kg de roşii (diverse soiuri), 1 ceapă (verde sau uscată), 1 căpăţână usturoi, 1 lingură ulei, 1 linguriţă sare, 400 ml apă, busuioc, oregano şi ½ linguriţă zahăr.
Spălăm roşiile şi le tăiem în sferturi, la fel şi ceapa. Usturoiul îl lăsăm în coajă şi tăiem căpăţâna pe jumătate. Într-o tavă aşezăm legumele tăiate, usturoiul, frunzele de busuioc, oregano şi presăram sare grunjoasă şi puţin ulei (de care vă place, eu am folosit de migdale dulci). Punem tava în cuptor pentru 30 de minute, după acest timp legumele sunt puţin pătrunse, aşa că e timpul să adăugăm apa şi lăsăm în cuptor încă 20 de minute până sunt complet fierte.
Punem legumele şi lichidul într-un blender şi mixăm până ajunge la consistența dorită. Dacă vreţi ca supa să fie mai lichidă mai adăugaţi apă caldă sau supă de pui.
Pentru crutoanele cu mozzarella avem nevoie de:
4-5 felii de ciabatta sau baghetă, 2-3 linguri ulei (măsline, migadele duci etc), 100 g mozzarella, busuioc proaspăt.
Feliile de pâine le aşezăm într-o tavă, le stropim cu ulei, apoi punem felii de mozzarella şi busuioc tocat.
Introducem tava în cuptorul încins şi le lăsăm pentru aproximativ 10 minute sau până când devin rumene şi crocante. Le puteţi tăia cubuleţe sau le lăsaţi felii întregi.
Servim supă caldă/rece cu smântână şi/sau crutoane cu mozzarella.
Dacă vă rămâne supă (deşi este foarte greu) o puteţi fierbe la foc mic până scade la jumătate şi o să devină un sos numai bun pentru pizza sau paste.
Text&Foto: Andreea Dianu
Buna! Am si eu o intrebare: ai spus ca usturoiul nu se curata, doar se taie capatana in doua. Se baga si el la blender necuratat?
Mersi
Punem fara coaja, dupa coacere se desface foarte usor.
Rosiile nu se curata de coaja sau un blender bun „toaca’ perfec si coaja rosiilor?
Multumesc pt raspuns.
Si o sugestie: ar merita pusa optiune de Print pentru retete, sunt mai usor de folosit apoi.
Coaja se marunteste foarte bine si nu este nevoie sa fie inlaturata.
Eu am uitat sa le curat si nu s-au tocat prea bine in blender. Au ramas ca niste paie in supa :( Altfel, are un gust foarte bun.
Super !!!!!! Mulțumesc pentru idee ☺
Cu placere :)
Cred că la 180*grade temperatura de coacere,nu?
Eu am cuptor clasic, pe gaz, le-am copt la temperatura cea mai mare.
Si în felul acesta devine extrem de gustoasă! Mulțumesc pentru rețeta această!
Superba!!!!!
Nu ma dau in vant dupa supa de rosii ,dar asta chiar ca trebuie sa o fac,mi se pare excelenta .
Multumesc !
Este excelenta si neaparat cu aceste crutoane, sunt dementiale, iar combinate sunt un deliciu :)
Coapte in spuza. Adica in jar. Prind un gust usor de afumat. Gata ma mut la tara sa pot face focul in curte.
Off, da! Asa sunt si mai gustoase, dar ne multumim si cu ele coapte in cuptor :)
Reteta asta eu o fac cu rosii puse pe gratar, inainte de a fi bagate la cuptor. Le tai in jumatate si le las pe gratarul incins aproximativ 1 minut. Mi se pare ca se elibereaza si mai bine aromele.
Da, si asta e o idee.
Azi am gătit acesta supa de roșii coapte! Deosebită, cremoasa și delicioasă! Mulțumesc frumos, Șef Hadean!
Ma bucur ca a fost pe gustul dumneavoastra, reteta mea de supa :)
acum am facut-o…ce credeti? Senzationala! Perfecta pentru cina de vara.
Ce ma bucur sa aud asta, Ioana :)
Acum am tava de rosii la cuptor!! Abia astept sa o degust!! Multumesc pentru idee si rețetă!! Eu am mai adăugat in tava si vreo doi ardei mari Kapia de-ai noștri,daca tot îi am in grădină! :)))
Sigur a iesit delicioasa :)
Multumesc Andreea Dianu!! Multumesc Chef Hadean!!
Cu multa placere!
imi place supa de rosii clasica.
dar asta, ASTA, e fantastica! e WOW!
Azi am incercat aceasta reteta si a iesit foarte gustoasa. Multumesc pentru reteta, Andreea!
Cu placere Mada! Ma bucur ca ai incercat-o :*
Am facut ieri aceasta supa, insa nu am folosit ceapa. Ideea de a utiliza legume coapte mi se pare super. Mi-a placut foarte mult, chiar mai mult decat la restaurant. Si acum inghit in sec doar cand ma gandesc. Pur si simplu gustos!
Am facut-o azi, de post, deci fara lactate…dar am mancat mai bine decat intr-o zi de dulce. E supergustoasa. Mulțumim!
Am oparit si decojit rosiile :). Am adaugat si un morcov pt copil …a iesit perfecta! Am incercat si crutoanele simple cu 1 felie anshoa. Delicios
Tocmai am încercat aceasta rețeta.E delicioasa!Multumesc!
Azi mi-a amintit prietenul de supa de rosii ce am facut-o anul trecut si am revenit sa recitesc reteta. super buna!
Arata mimunat, cu siguranta este delicioasa.
Astăzi am făcut rețeta. Mi se pare exagerat de mult usturoi, acoperă aroma minunată a roșiilor.
Astazi am facut o! A iesit delicioasa.multumesc mult!