Inconștient, am reușit să-mi conving prietenul să nu mai cumpere pepene verde, prin lauda mea constantă a pepenilor de acasă. În România, pepenii sunt dulci ca zahărul, atât de copți că pârâie când îi tai. Și ce sentiment plăcut te încearcă când înfingi cuțitul în coaja de pepene și auzi sunetul distinctiv al unui fruct bine copt și deja îți lasă gura apă. Cu senzațiile acestea, vii în mintea mea, cu toate simțurile gâdilate am refuzat să cumpăr pepene verde….în ultimii 3 ani.
Asta până a venit mama în vizită acum câteva zile și ea nu poate supraviețui vara fără pepene verde și căpșuni. Am avertizat-o că nu se compară cu dulceața cu care e ea obișnuită, dar i-am făcut pe plac. Și ce mă bucur. Probabil am nimerit eu un pepene mai necopt mai de mult și atât mi-a trebuit. Acum recunosc că sunt și pe aici pepeni buni, dar tot nu se compară cu ce producem acasă.
Am cumpărat jumătate de pepene verde și am preparat o salată foarte simplă și răcoroasă de vară.
Ingredientele sunt doar 4 la număr:
Jumătate de pepene verde (rece), 150 grame brânză daneză (de tip feta, cremoasă), o mână de mentă proaspată, o mână de busuioc proaspăt.
Se înlătură cu grijă semințele după care se taie miezul de pepene în bucăți (sau bulgări dacă dețineți un căuș de pepene sau o cupă mică de înghețată) și se plasează pe un șervet de bucătărie să absoarbă un pic apa. Se transferă într-un castron și se marunțesc peste, cu degetele, brânza, menta și busuiocul.
Se servește imediat.
Text&Foto: Lia Ștefan
Am auzit de reteta asta de pepene cu branza. Maine ma opresc la prima taraba cu pepeni.