Vara poți să bei multe lucruri. Apa e cel mai sănătos dintre ele și singurul cu adevărat necesar. Totuși, viața asta e mai cu bucurie dacă nu ne limităm la strictul necesar, măcar acolo unde e la îndemână să fim creativi. Sigur, de la invetarea socatei și până azi, nu s-au revărsat peste omenire valuri de creativitate, poate nici nu-i bine să încercăm îmbunătățiri. În anumite situații, ele-s primite bine. Când vine vorba despre socată însă, dacă lucrurile rămân așa cum le știai (există mai multe versiuni, bune toate), e suficient de bine. Azi deschid o săptămână în care vreau să vă prezint mai multe băuturi (chiar și generic) de vară. Prima-i socata:
Pentru cinci litri de socată (nici nu te gândi la mai puțin) ai nevoie de 6-8 flori de soc, culese când e vremea lor și uscate bine (le găsești de vânzare în piețe, pe la bătrânicile neatinse de globalizare). Apoi mai ai nevoie de 3-4 lămâi mari.
Topește într-o cratiță 200-300 de grame de zahăr (depinde cât vrei să fie de dulce) și lasă apoi să dea în clocot cu 4 litri de apă. Obții un sirop nu foarte gros, arămiu și cu un ușor iz de zahăr ars.
Pune siropul într-un borcan, pune în el florile de soc, lămâile tăiate-n rondele (ele vor asigura condițiile pentru a se produce o fermentație naturală care va îmbogăți socata cu mici bule săltărețe și plăcute pe limbă).
Vedeți cât loc v-a mai rămas în borcan, completați cu apă (cel mult o jumătate de litru) și acoperiți borcanul și lăsați-l la soare 3-4 zile.
Nu trebuie drojdie deloc? Si doar 300 grame zahar ajunge pentru 4 1/2 litri de apa?
Mi-am cumparat flori de soc pe internet, am vrut sa fac socata de mult dar m-am blocat pentru ca aici in Singapore nu se gaseste drojdie proaspata si ma gandeam ca nu fermenteaza cu drojdie uscata…
Adi, te rog mult sa-mi spui daca fermenteaza fara drojdie si daca 300gr zahar ajunge… Si apoi fac socata maine! Abia astept!
nu e nevoie de drojdie. zahărul e după gust.
Adi, e rău dacă opăresc puțin lămâile înainte de a le tăia ? Am citit că au felurite microorganisme și substanțe chimice pe coajă și că e bine să le scufundăm în apă clocotită înainte de tăiere.
Pare foarte ușor să faci socada după rețeta ta, abia aștept să fac și eu. :)
e bine să le opărești de 2-3 ori câte un minut.
Oare pe gramaj cat vine 6-8 flori de socata uscata?
Am gasit pe net doar pe gramaj, deci nu pot sa apreciez…
Florile de soc nu trebuiesc uscate neaparat. Mama le punea in borcan proaspat culese.
O reteta de sirop de soc, daca se poate, mi-ar fi de maaaaare ajutor! Multumesc!
Adrian se poate face siropul si din miere? As vrea sa evit zaharul.