Rețeta de azi e una de desert. Totuși, cornulețele (despre niște cornulețe e vorba) merg bine și la micul deju, alături de un pahar de lapte, mai ales dacă-ți place modelul franțuzezc de mic dejun, un pic dulce. Rețeta are o istorie amuzantă, în sensul că am sunat-o într-o zi pe mama să-i cer o rețetă de cornulețe, mama mi-a dat-o dar a uitat să-mi spună un ingredient. Eu am făcut rețeta așa, cu un ingredient lipsă (a uitat să-mi spună că aluatul are-n compoziție și o cană de smântână) și am obținut niște cornulețe foarte fragede, excelente.
La două măsuri de făină am folosit una de unt (adică la 400 de grame de făină am pus 200 de grame de unt), o jumătate de plic de praf de copt și 100 de grame de zahăr. Am frământat trei-patru minute.
Am lăsat aluatul să se odihnească o jumătate de oră, la rece, să se lege frumos.
Am împărțit aluatul în mai multe bile mici pe care le-am întins până au arătat ca niște farfurioare pentru desert (mă refer la diametru) cu grosimea de jumătate de centimetru. Le-am tăiat cu pintenul.
Am pus dulceață de fructe pe fiecare triunghi obținut și am rulat de la bază spre vârf.
Am pus cornulețel într-o tavă, pe hârtie de copt și am pus tava în cuptorul încins la 180 de grade Celsius.
Un sfert de oră mai târziu aveam cornulețele acestea, pe care le-am pudrat cu zahăr după ce s-au răcit.
Să fiți sănătoși.
FOTO: Cristian Burz
Arata excelent ! Intrebare:n-ar fi mai fragede si cu smantana in compozitie ?
Si eu fac cornulete umplute de obicei cu nuca si da, pun smantana obligatoriu, le da o textura foarte fina
acum regret ca am mancat musli cu iaurt.tare bine arata si merg fain cu un pahar de lapte rece, exact cum spuneai.
Adi, postezi te rog şi reţeta de la cornuleţele astea: https://adihadean.ro/wp-content/uploads/vlg-06.jpg
Mersi!
Hmm, oare cum or fi cu untura in loc de unt :) ?
@razvan …buuuune de tot :)) asa le facea mamaia mea cand eram copii :))
Mmmm… ce bune sunt, sunt convinsa!
cred ca le incerc si eu ca numa ce a facut mama dulceata de caise :D
Adi, felicitari pentru toate realizarile tale, si in special pentru acest site de retete care ne este de foarte mare ajutor (celor pasionati de gatit…si mancat, evident). O mica sugestie pentru site-ul tau (sunt programator…nu ma pot abtine) care ar usura navigarea in site, ar fi o categorisire mai detaliata a retetelor. Binenteles e doar o sugestie, retelele sunt minunate indiferent de prezentare ;)
Mult spor si de acum incolo!
Cred ca si tu ai uitat ceva, ca eu pana nu am pus un ou, nu am putut inchega compozitia aia de unt, faina si zahar. Mai ales ca am folosit zahar brun cu granulatie mai mare…
nu am uitat:)
abia astept sa le scot din cuptor…..oricum arata si miros tare bine.
Buna Adi, as avea o intrebare din acest aluat se pot face biscuiti fragezi? Se faceau in casa mai demult, si unii aveau tot felu de forme care le puneau la ceva masina, si asa faceau. Poate stii la ce ma refer.
michelle, da, aluatul seamănă.
super, mersi muult, dupa ce fac te anunt
Chiar ma gandeam ca anul asta am dulceata de gutui si nu am o reteta de cornulete fragede.In dulceata pun nuca macinata si umplu cornulelele .Completeaza aromele de sarbatori.MULTUMESC ADI.
Ce fel de dulceata pui de nu se topeste si nu se prelinge in tava? Am avut si eu mai multe incercari de genul asta dar de fiecare data dulceata fugea din mijlocul cornuletelor in mijlocul tavii transformandu-se intr-o clisa caramelizata care ingloba cornuletele cu totul :((
magiun>). sau un gem foarte gros.
Le-am facut urgent! Au iesit… spumoase! Foarte tare aluatul, fix asa. Si da, ma duce cu gandul la niste biscuiti cu ghimbir, hehe.
Adi, daca folosesc osanza in loc de unt, pun aceeasi cantitate ca la unt? Mersi,
pui cât cuprinde. cantitatea variază în funcție de cît de multă umezeală absoarbe făina, de cât de multă umezeală are untul, de densitatea acestuia.
Am incercat si eu reteta(cu smantana:).Au iesit niste cornulete delicioase. Vreau sa te intreb daca acelasi aluat il pot folosi si pentru fursecuri.
Am facut si eu reteta cu smantana si ma putin zahar si cu magiun de prune cu niste nuci sfaramate.. Foarte buna, iar magiunul nu s-a intins deloc. Pt 2 cornulete nu mi-a mai ramas magiun si am folosit o dulceata de casa. Asta a curs putin.
Pot inlocui untul cu margarina pentru o reteta de post? :)
da
si eu fac aceste cornulete dar cu untura la 1 kg faina pun 400g untura 100 gr zahar un ou si smantana cata ia sunt f fragede:)
Abia ce le-am scos din cuptor, sunt fragede, miros excelent, gustoase…doar ca nu sunt asa ferme ca ale tale…s-au cam „latzit”, cum ca ar fi crescut cam mult, doar ca nu in inaltime, care sa fie cauza?
Foarte bune! Acum le-am terminat (… de mancat)! :)
nu mi au iesit …nu s a legat aluatul…am pus untura in loc de unt.. zaharul a ramas asa prin aluat si nu a facut priza…
ce am gresit?
Oh Doamne! Printre deserturile mele preferate! De fapt, cre’ca e no. 1!!! Eu am o retzeta cu cream cheese (probabil in loc de…smantana). Pe langa faina, unt si 4 galbenushuri. Topesc untul in microwave, adaug cream cheese (nu stiu care e ekivalentul in Romania la cream cheese :( ), dupa care adaug faina si galbenushurile. Framant bine, las aluatul la frigider peste noapte, si a doua zi bag cornuletzele la cuptor. Si eu amestec gemul cu miez de nuca pisat, sa stea inauntru cuminte. Niciodata nu mi-a dat gresh. Dar o sa incerc si retzeta ta intr-o buna zi. O lume cu cat mai multe cornuletze!!!! :)
hm…deci eu in loc de zahar pun galbenushuri… asta fac eu diferit…Si acum mi-am dat seama – nici pinten nu am. Nici nu stiam ca exista!! :))) Stiu doar de celalalt, de taiat pizza! :) OK, il punem pe lista… :D
Arata minunat. Eu am incercat varianta fara zahar cu smantama
si cascaval in interior. Yummi!
Am incercat acum dimineata, dar nu s-au inchegat nicicum. Am adaugat niste apa ca era ca un nisip… si tot moale e… o fi faina, nu stiu.
Am citit articolul, am chemato pe sotie, sa luat notite si urmeaza sa se puna in practica reteta. Multumesc mult pentru reteta, comentez rar dar chiar apreciez blogu tau.
Le-am incercat si eu azi, au iesit ff bune :).
Eu locuiesc in NI si untul de aici nu contine deloc apa, am adaugat cateva picaturi de apa rece ca sa pot lega aluatul. Aluatul seamana foarte bine cu cel de short bread – biscuti traditionali in UK. Cautam de mult o reteta de cornulete fara untura si aceastea s-au dovedit a fi delicioase.
Extraordinara reteta! Sa-ti traiasca mama o mie de ani! Am sarit peste randuri si am omis si eu acel ingredient care,practic leaga mai bine compozitia, si am creat o diversiune…am transformat-o intr-o tarta…cu gem delicios de caise ,datorita faptului ca nu se obtine un aluat chiar omogen ci usor faramicios, am aplatizat uniform coca pe o tava ondulata de tarta. Mi s-a parut geniala ideea sa uit in continuare de smantana ! Este un aluat fraged,minunat ,delicios! Am atasat un link cu tarta la final.
http://i60.tinypic.com/2qjeg3k.jpg
Am incercat si eu reteta dar a trebuit sa pun putin lapte cald ca sa o leg.Foarte fragede au iesit si a fost pt prima data cand fac cornulete.Cand vreau sa prepar ceva nou mereu caut aici sa ma inspir.Felicitari pt ceea ce faci!
Buna. As vrea sa incerc aceste cornulete de Craciun. Tin fragede mai multe zile?
Mai bine nu mentionai smântâna sau măcar puteai sa fi spus o cantitate exactă.canile au cantități diferite.am pus o cana de smântâna si mi-a ieșit un aluat fleșcăit de imi venea sa il arunc pe geam….
Cita smintana se poate adauga? Sa fie mai fragede?
In viata mea nu am facut cornulete mai naspa….de fapt nu le-am facut ca nu au iesit…si vad ca nu sunt singura….
nici mie aluatu e ca nisipu
Am făcut de două ori cornuletele și mi-au ieșit foarte bune. Într-adevăr, măsura cu o cană de smântână e inexacta, canile au dimensiuni diferite. Sau mai sunt pe alte site-uri cantități de genul „un pahar de lapte sau apă,” etc.Eu,retetele acelea nu le încerc, neștiind ce consistenta trebuie să aibă respectivul preparat. Însă la rețeta aceasta de cornulete pun 2-3 linguri de apă rece sau lapte, smântână, pun ce am. Știu ce consistenta trebuie să aibă aluatul de cornulete. Eu le-am umplut cu gem de caise amestecat cu nuca măcinată și în unele am pus rahat. Puneți doar puțin lichid, mestecati și veți vedea că aluatul va fi ok. Mie mi-au ieșit foarte fragede.
Am facut reteta dar am adaugat 1 galbenus si 100 ml smantana grasa si praf decardamon 1/2 lingurita.Compozitia de coca a iesit excelenta…la fel si cornuletele!!!Incercati asa si nu va va parea rau! Orcum merci sef Hadean pt inspiratie!!!!
eu am pus 2-3 linguri de lapte rece, se poate pune si apa si compozitia nus-a mai lipit de maini, super reteta , mai alesdaca ai o gagica mica si super activa, e foarte usoara si de efect reteta, multumesc mult maestre
foarte buna reteta, am adaugat si un pahar de smantana grasa si le_am umplut cu rahat. am incercat si reteta ta de burger si a iesit ceva f f gustos. The best Chef!
Va multumesc ca daruiti si altora din bunul d-vstra ! Am acum aceasta reteta la loc de cinste in caietul meu de retete ..au iesit atat de bune ca nu ne puteam opri din mancat eu si sotul meu..ce bors..ce drojdie sau untura..reteta asta e perfecta !
Doamne sunt bestiale.apropo am pus smantana. Am inlocuit zaharul cu miere si am pus putina, erau destinate puiutului meu de 1 an cu alergie la ou, cautam ceva fara ou. Pfoai nu te poti opri din mancat.