Avocado este un fruct extraordinar și foarte apreciat în bucătăria noastră, datorită beneficilor sale. Este o prezență constantă în frigiderul nostru, nu necesită gătire și rezistă bine un timp îndelungat, la o temperatură scăzută.
Datorită texturii sale cremoase, cât și a conținutului de grăsimi sănătoase, este folosit în torturi și prăjituri ca substitut pentru unt, fiind o opțiune bună pentru cei care preferă o alimentație vegană. Personal, încă n-am încercat să prepar tort cu avocado, dar e pe listă.
Cel mai delicios și rapid mod de preparare este avocado pasat cu furculița, puțină lămâie, pătrunjel, sare, condimentat generos cu piper, dar acum vă propun o salată lângă un antricot delicios de porc.
Antricot: 4 bucăţi antricot de porc cu os (aprox. 220 gr fiecare, 2 cm grosime), 1 ceapă șalotă, 1 cățel de usturoi, 1 lingură coriandru (tocat mărunt), 2 linguri ulei de măsline, 1 linguriță ghimbir (proaspăt ras sau pudră) , 1 ardei chili, 1/4 linguriţă scorţişoară, 2 linguri zeamă de lămâie
Salată: porumb dulce în conservă (340 gr), fasole roşie în conservă (400 gr), 1 ceapă șalotă, 1 căţel usturoi, o mână de coriandru, 1 lingură zeamă de lămâie, 1 lingură ulei, 1 avocado
Se taie fin ceapa, usturoiul şi ardeiul şi se amestecă cu restul ingredientelor. Se ung bucăţile de antricot cu amestecul obţinut şi se lasă la marinat aproximativ 1 oră.
Înainte de rumenire, se îndepărtează amestecul cu un şervet de hârtie, altfel se va arde. Într-o tigaie încinsă bine, unsă cu puţin ulei (maxim 1 lingură) se frige carnea timp de 5-6 minute pe fiecare parte. Se lasă la odihnit 5 minute înainte de servire.
În timpul acesta, se taie mărunt ceapa, usturoiul şi coriandrul, se amestecă cu boabele de porumb şi fasole (scurse de zeamă), se adaugă zeama de lămâie şi ulei, puţină sare şi piper. Avocado se taie pe lungime, pe jumătate şi se rotesc jumătăţile în direcţii opuse, pentru a se desprinde uşor. Pentru a scoate sâmburele, se taie partea cu sâmburele pe lungime. Coajă se desprinde foarte uşor, ca la banană sau se poate folosi o lingură pentru a scoate mizul cu totul. Se taie pulpa cuburi şi se amestecă cu restul salatei.
Text&Foto: Lia Ștefan
Multumesc pentru reteta.”La multi ani! cu sanatate.bucurii si impliniri.Va aveti parte doar de multe realizari si succese in domeniul pe care vi l-ati ales.
N-am gatit cu avocado pana acum. E putin mai costisitor, ce-i drept, dar asta pana apucam sa-i cunoastem beneficiile.
clasic, cel mai clasic, intr-un loc consumator clasic de avocado, este: ou tare, avocado, zdrobite cu furculita, impreuna, sare, piper gros, lamaie. atat!
Nici nu stiu ce ma atrage mai mult, antricotul sau salata. Bun!