Iaurt, cereale, fructe de pădure

767

De câteva luni, micul dejun în doi a devenit mic dejun în trei pentru familia noastră și e bine așa. Pe de altă parte, nu s-au schimbat chiar atât de multe, cafeaua de dimineață și povestea despre una, alta cu soția mea au rămas constante.

Dacă e să mă gândesc la mâncarea de dimineață, aceasta era de multe ori influențată de grabă, deci un iaurt cu cereale cumpărat în week-end din supermarket era micul nostru dejun. Acum e mai liniște și, fără a consuma extrem de mult timp suplimentar, îmi îngădui să mă gândesc la cum va arăta prima masă a zilei.

Iaurt cu fructe si cereale

Astfel, vă propun o masă care constă în iaurt, fructe și cereale, dar cu o notă mai personală și mai proaspătă.

Cereala aleasă de mine este grâul decorticat cunoscut ca și arpacaș. Dați-i o șansă, nu e doar momeală pentru pești, e un aliment perfect și pentru alimentația umană. Revenind la propunerea mea, fierbeți arpacașul în apă cu o pișcătură de sare timp de 25 – 30 de minute, iar apoi lăsați-l într-o sită să se strecoare. Un sfert de cană de arpacaș fiert în trei sferturi de cană cu apă ar trebui să ajungă.Iaurt cu fructe si cereale

Iaurt cu fructe si cereale

Până fierbe arpacașul, aveți timp să faceți un sos de fructe de pădure din fructe proaspete. Eu am folosit zmeură și coacăze pe care le-am pus într-o tigaie, am adăugat apă până la jumătatea înălțimii acestora și le-am dat în clocot la foc mediu.Iaurt cu fructe si cereale

În continuare am dat focul la minim, am pasat fructele cu spatula și am continuat să amestec până am obținut un sos gros. Când am stins focul am adăugat, după gust, câteva lingurițe de miere pentru a obține un sos dulce acrișor.

Asamblarea finală a fost ușoară, am amestecat iaurt grecesc cu sosul de fructe de pădure, arpacaș fiert și câteva fructe proaspete.

Iaurt cu fructe si cereale
Aici, cantitățile sunt la latitudinea și preferința voastră. Dacă vă mai rămân ingrediente nefolosite, sosul se poate servi pe o felie de pâine cu unt, iar arpacașul fiert în puteți adăuga la o salată de verdețuri cu brânză feta.

Poftă bună!

Iaurt cu fructe si cereale

Text&Foto: Vladimir Marian

Printre oale

alist

Join the Conversation

  1. Elisabeta Strejoiu says:

    O idee buna!Nu m-am gandit sa folosesc asa arpacasul.Multumesc!

  2. Cristian says:

    Suna foarte bine reteta, dar am un amendament: mierea trebuie sa fie adăugată după ce s-a racit acel sos. La temperaturi mai mari de, sa zicem 30 grade Celsius, mierea isi pierde proprietățile si poate fi chiar toxică.

    1. Cristian, tot citesc despre povestea asta cu mierea toxica dar nu gasesc pe nicaieri explicatii pentru concluzia aceasta. Ba dimpotriva demonstratiile sunt pentru de ce nu este toxica la 40 de grade. Tu pe ce-ti fondezi amendamentul? Multumesc!

  3. Multumesc,minunata idee!
    Ma bucur pentru reteta de sos.Il faceam putin diferit,insa am realizat ca face mai mult sens metoda dvs.

  4. Pur si simplu delicios :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close