Nu sunt atât de „înțelept” încât să spun „pe vremea mea”, dar când eram eu elev se făcea destul de multă risipă cu sandwich-urile nemâncate și aruncate pe cine știe unde. Nu știu dacă e tot așa, dar vă propun azi o mâncare bună de pus la pachet, care conține mai mult sau mai puțin, ingredientele unui sandwich, dar are o formă pe care eu o consider mai atractivă. Astfel, dacă elevul posesor nu dorește să mănânce, măcar va găsi un coleg interesat.
Pentru a face aceste brioșe sărate am început prin a tăia ceapa roșie și morcovul în cubulețe mici, iar apoi, la foc mic le-am înăbușit în unt. Pașii au fost așa: am topit untul la foc mic, am adăugat legumele, am gătit 5 minute sub capac și altele 5 fără, până s-au înmuiat morcovii.
Până s-au răcit legumele, am ras cașcaval afumat, am omogenizat făina cu praful de copt. Apoi am tăiat mărunt câteva bucăți de mezeluri; am folosit mușchiuleț afumat și ruladă de pui. Într-un alt vas am bătut un ou împreună cu laptele.
O altă parte de pregătire este ungerea tăvii de brioșe cu o peliculă de unt; nu am folosit hârtie pentru brioșe deoarece doream ca aluatul să se rumenească de la contactul direct cu metalul formei.
Când s-au răcit legumele, am amestecat toate ingredientele între ele până s-au omogenizat. Aluatul nu ar trebui bătut prea mult, amestecați cu blândețe și opriți-vă în momentul în care e omogen. Nu a mai rămas decât să pun aluatul în forme, folosind o lingură și să coc la 170C timp de vreo 25 de minute. Am testat gradul de coacere cu scobitoarea.
Au ieșit 12 brioșe gustoase, cu o tentă afumată și, deși nu sunt seci, merg de minune cu un pahar de kefir.
Cantitățile pe care le-am folosit, le vedeți mai jos:
50g unt
1 morcov
1 ceapă roșie mică
360g făină
10g praf de copt
200g cașcaval afumat
220ml lapte
1 ou
100g mezeluri (la alegere)
Text&Foto: Vladimir Marian
Ca sa fie si mai sanatoasa cred ca se pot inlocui mezelurile cu friptura ! Ce zici ?
Sigur că se poate :). Sunt şi mezeluri ok; e adevarat că ai de citit multe etichete până le găseşti, dar se poate.
Arata bine! eu am facut de curand briose sarate cu dovlecel si branza picanta (am folosit provolone piccante). Au fost foarte apreciate de invitati!
Am incercat reteta! Foarte bune briosele si foarte usor de facut.
Mă bucur că ți-au placut.
Desi nu aveam in plan, voi incerca reteta ta. Din greseala mi a ramas piept de curcan si legume trase la tigaie pentru musakaua lui fi-miu. Ce sa fac cu ele, ce sa fac….hai sa vad pe „adi hadean”. Si am dat de briosele astea. Ai retete faine Vladimir…keep up tgw
Mulțumesc Marius :)
Poftă bună!
Aceasta reteta e postata la „Retete fara carne”, si ea contine diverse sortimente de carne…..