Am pregătit o prăjitură inspirată după un produs de patiserie foarte apreciat în Polonia și este într-adevăr delicios. Se numește drożdżówka, adică aluat cu drojdie și este unul dintre cele mai complicate cuvinte ale limbii, dar l-am exersat îndelung la toate patiseriile. Drożdżówka se aseamănă cu băscuțele noastre și este acoperită cel mai des cu brânză dulce, budincă, mere, prune sau afine când le este sezonul.
Zahărul din aluat şi topping-ul crocant este echilibrat de gustul acrişor al fructelor.
Aluat: 500 gr făină cernută, 150 ml lapte, 80 gr zahăr, 25 gr drojdie activă, 100 gr unt, 2 ouă (la temperatura camerei), ¼ linguriță sare, ½ jumătate linguriță extract natural de vanilie, 3 tulpini de rubarbă, 500 gr prune coapte
Topping-ul crocant/crumble : 100 gr zahăr, 150 gr făină, 50 gr unt rece, 50 gr fulgi de migdale
Se încălzesc 75 ml lapte. Se amestecă drojdia, 40 gr zahăr și 100 gr faină după care se adaugă laptele, care trebuie să fie călduț și nu fierbinte. Se acoperă castronul și se lasă la dospit cam 30 de minute. Între timp, se topește untul cu restul de lapte și se lasă la răcit.
Se adaugă restul de făină, zahăr, laptele cu unt, ouăle bătute și sarea. Se combină toate ingredientele și se formează o bilă. Se frământă câteva minute și se pune într-un castron uns cu ulei.
Aluatul trebuie să-și dubleze volumul, într-un loc cald ferit de curent. Această etapă durează cel puțin o oră.
În timpul în care se umflă aluatul, se pregătesc fructele. Rubarba se taie cubulețe și prunele sferturi.
Se tapetează cu hârtie de copt o tavă de aproximativ 25×35 cm. Se pune aluatul în tavă și se întinde cu degetele spre colțurile tăvii. Aluatul este elastic și foarte ușor de modelat.
Se decorează cu fructe și se lasă pentru a doua oară la crescut.
Pentru final, se amestecă făina cu zahărul, se adaugă untul rece tăiat cubulețe și se tasează cu furculița sau cu vârful degetelor. Se presară topping-ul peste fructe, urmat de fulgii de migdale.
Se coace la 180 de grade timp de 30-35 de minute, până marginile capătă o culoare aurie.
Text&Foto: Lia Ștefan
Doar imi imaginez gustul! Si cu migdalele putin rumenite. Oare se mai gaseste rubarba la magazin?
Reteta e f gustoasa, blatul mi-a iesit nesperat de bine. Totusi, pentru crumble-ul de deasupra, cred ca nu e specificata cantitatea suficienta de unt sau e prea multa faina – mie mi-a iesit mai mult un soi de pesmet, pe care as fi preferat sa nu il adaug peste prajitura. Fara de el cred ca ar fi fost mult mai gustoasa
Petiol ,nu tulpina de rubarba