Supă cremă de cartofi cu ciuperci sote

310

Toamna și iarna nu sunt anotimpurile mele favorite și tot ce îmi doresc pe parcursul acestor luni e să hibernez sub pătură, cu o supă fierbinte și o carte. Pe timpul verii nu prepar supă sau ciorbițe foarte des, pentru că de obicei e mult prea cald, dar mi se par perfecte pentru sezonul friguros. Iar supele cremă sunt foarte ușor de preparat. Cred că am mai menționat asta, dar mă minunez de fiecare dată de efortul minim depus pentru ceva atât de bun și hrănitor. Legumele sunt fie fierte, fie rumenite în cuptor, condimentate și pasate.

Pentru o textură diferită și un plus de savoare, am decis să adaug ciupercile preparate sote. Am folosit ciuperci shiitake, deși aș fi vrut ciuperci de pădure, dar mi s-au părut mult prea scumpe. O ciupercă mare costă 6 złoty…aproximativ 6 lei, fiind încă la începutul sezonului. Sper să le găsesc mai ieftine acum, pentru că sunt în plin sezon și chiar a fost o știre de curând despre un domn care a cules 5000 de ciuperci în 3 ore, într-o pădure din județul în care locuiesc, sau mai bine zis voievodat. Culesul ciupercilor e ca un sport național în Polonia.

supa-crema-de-cartofi-cu-ciuperci-sote

2 linguri ulei de floarea soarelui, 3 căței de usturoi, 2 morcovi, 1 praz, ½ kg cartofi, 1 lingură chimen, o mână de coriandru proaspăt, 50 gr unt, 200 gr ciuperci shiitake, sare, piper.

Se călesc 2 căței de usturoi pisat în uleiul de floarea soarelui. Morcovii și prazul se taie în rondele subțiri și se călesc timp de 5 minute. Urmează cartofii, care se taie în cuburi nu prea mari, se aruncă în cratiță și se acoperă totul cu apă. Se lasă la fiert până legumele devin suficient de moi pentru a fi pasate.

supa-crema-de-cartofi-cu-ciuperci-sote

Ciupercile se spală riguros, dar cu grijă, pentru că sunt fragile, se usucă ușor cu un servețel  și se taie cubulețe. Se rumenesc într-o tigaie încinsă, cu unt și al treilea cățel de usturoi pisat sau tocat fin. Se condimentează cu piper, de preferat proaspăt măcinat.

Când legumele sunt gata, se adaugă coriandrul tocat mărunt, se condimentează cu chimenul zdrobit fin, sare și piper și se pasează fin cu un mixer vertical. Se adaugă apă până supa este suficient de groasă sau subțire, conform preferințelor.

Pentru servire, se pun ciuperci în bol și se acoperă cu câteva polonice generoase de supă.

supa-crema-de-cartofi-cu-ciuperci-sote

Text&Foto: Lia Ștefan

Mr.Bunny’s Cooking Adventures

alist

Join the Conversation

  1. Alte ciuperci si alt condiment, in loc de chimen? Ce recomandati? Suna delicios:))

    1. Poti folosi ciuperci normale. Shiitake sunt scumoe dar au doua avantaje: aroma si cantitatea de glutamat natural mai mare. (Glutamatul este cel care da gustul „carnos” supelor vegetariene, niste parmezan razuit nu ar strica sa adaugi la servire, acesta fiind bogat in glutamat de asemenea). Chimionul este un condiment care da „adancime si savoare” folosit in cantitati rezonabile. Poti inlocui chimionul cu anason stelat (pui o steluta la calit cu usturoiul, morcovul si prazul) Scoti steluta inainte sa te apuci de pasat (nu o uita acolo ca altfel o dai la blender si o sa iasa prea mult in evidenta aroma) La final, poti sa mai condimentezi cu un pic de cayenne (da bine culoare rosie pe acea supa)

  2. muaaa, ce bine arata si imi place ideea de a pune chiemn si coiandru, it’s next on my to do list.
    Ma bucur cand mai povestesti ceva de prin Polonia, mi-e tare draga :)

  3. Arata foarte bine! Sigur va fi pe meniu, cand voi avea ceva mai mult timp la dispozitie pentru gatit.

  4. Este o rețetă delicioasa! Am înlocuit ciupercile shiitake cu champion și a ieșit foarte bună!

  5. Am făcut până acum supe-creme cu crutoane din pâine sau din piept de pui, nu și din ciuperci. Voi încerca, fiindcă mi se pare o rețetă foarte atrăgătoare și ușor de făcut. Mulțumesc!

  6. Ce ingredient ii da culoarea, acest galben inchis? Legat de gust, nu ma pot gandi decat la ceva asemanator unui piure din cartofi cu morcov, gresesc?

    Multumesc!

  7. O supa excelenta. Recomand cu incredere!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
AdiHadean.ro © Copyright 2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Close