Chashu Ramen

779

Mâncarea japoneză e de-a dreptul fascinantă și delicioasă, iar ramen-ul este o rețetă renumită de supă cu tăiței și topping-uri precum carne de porc, ouă marinate, ciuperci, ceapă verde, alge și diverse alte ingrediente. Rețeta tradițională e foarte laborioasă și durează foarte mult până se prepară, așa că vă invit la o variantă de ramen mai simplă, dar gustoasă. Secretul pentru a obține un ramen bun, ca pentru orice rețetă, este să folosiți ingrediente bune, carne gustoasă, grasă cât trebuie. Eu am ales o ruladă din fleică de porc, coaptă încet și afumată, condimentată fix cât trebuie. Este gustoasă din cale-afară, merge mâncată simplă, însă, în cazul meu, a dat un gust delicios supei ramen. O găsiți pe hadeancatering.ro.

Ingrediente chashu
  • Ruladă din fleică de porc
  • 120 de mililitri de sos de soia
  • 4 felii de ghimbir
  • 240 de mililitri de apă
  • 120 de mililitri sake
  • 4 căței de usturoi
  • 1 ceapă verde
  • 2 lingurițe de zahăr
Mod de preparare

Chashu este burta de porc rulată și fiartă într-o bază de sos de soia. În mod normal se face din burtă proaspătă de porc, rulată care trebuie să fiarbă bine si mult să se pătrundă, dar eu am găsit o scurtătură care face rețeta mai simplă, si chiar mai gustoasa. Am folosit rulada din fleică de porc, coaptă încet și afumată de pe hadeancatering.ro și am fiert-o doar 20-25 de minute în bază de soia, cât să-și lase grăsimea în supă și să preia aromele asiatice.

Pentru baza de soia, am pus la foc apa amestecată cu zahărul, soia și sake și am adăugat feliile de ghimbir, cățeii de usturoi zdrobiți și ceapa verde tăiată felii. Am adăugat și fleica de porc și am lăsat să fiarbă la foc mic, timp de 30 de minute. Dacă face spumă, adunați spuma cu o strecurătoare. Apoi am scos fleica de porc și am lăsat-o la frigider să se răcească complet pentru a putea să o feliez subțire. Supa se strecoară și se folosește apoi la supa de ramen.

Ingrediente ouă marinate
  • 3 ouă
  • 1 linguriță de oțet
  • 2 căței de usturoi
  • 3 felii de ghimbir
  • 1 linguriță de zahăr brun
  • 120 de mililitri de sos de soia
  • 180 de mililitri apă
  • Câteva cuburi de gheață
Mod de preparare

Am pus apa la fiert cu oțetul (acesta ajută ouăle să se decojească ușor), iar când a început să fiarbă, am scufundat cu grijă ouăle și le-am lăsat să fiarbă 6 minute (timpul este foarte important pentru a rămâne gălbenușul moale). După cele 6 minute, am pus ouăle în apă rece cu cuburi de gheață. Acest pas este important, deoarece oprește procesul de fierbere al ouălor și păstrează gălbenușul cremos. Pentru a curăța ouăle cât mai ușor, am lovit coaja de o suprafață dură, până s-a spart în bucățele mici, iar apoi am decojit ouăle.

Pentru marinadă am încălzit sosul de soia cu zahărul, usturoiul zdrobit și feliile de ghimbir. L-am lăsat să fiarbă câteva minute, până s-a topit zahărul și apoi l-am luat de pe foc, am strecurat sosul și am adăugat apa. Am pus ouăle în acest amestec și le-am lăsat la frigider minimum 3 ore, dar pot sta până la 4 zile. La final, albușul ouălelor trebuie să aibă o culoare maronie.

Ingrediente supă
  • Supa în care a fiert fleica de porc
  • 500 de mililitri de supă de pui
  • 1 bucată de algă kombu
  • 6 ciuperci shiitake
  • Câteva ciuperci urechi de lemn
  • 4 căței de usturoi
  • 3 felii de ghimbir
  • 2 bucăți de ceapă verde (folosiți partea albă doar și păstrați frunzele verzi pentru decor, la final)
Mod de preparare

Supa ramen se face în mod normal din picioare de porc și fel de fel de oase de porc care fierb ore bune și își lasă aroma și dulceața în supă. Până și japonezii au apelat la rețete mult mai simple, care se pregătesc într-un timp mai scurt. Pentru a prepara supa, am pus la fiert supa de pui cu cea de la fleica de porc, am adăugat usturoiul, ghimbirul, feliile de ceapă verde și alga kombu (pe care am scos-o de îndată ce a început să fiarbă supa). Am lăsat supa să fiarbă cam 15-20 de minute, după care am adăugat ciupercile shiitake feliate și ciupercile urechi de lemn și am mai lăsat cam 10-15 minute să fiarbă. Apoi am strecurat supa și am pus deoparte, pe o farfurie, ciupercile.

Asamblare:
  • Fleica de porc
  • Ouăle marinate
  • Ciupercile shiitake
  • Ciupercile urechi de lemn
  • Ceapa verde tăiată rondele
  • Tăieței de ramen
  • Fulgi de chili

Am pus fleica de porc tăiată felii subțiri într-o tavă, pe hârtie de copt și am dat-o la cuptor, la 180 °C, să se încălzească (se bagă la cuptor cu 10 minute înainte de a servi supa). Am pus apoi apă la fiert și am fiert tăițeii de ramen conform instrucțiunilor de pe ambalaj, iar apoi am început să asamblez supa. Am strecurat tăițeii și i-am pus într-un bol încăpător și am turnat peste ei supa fierbinte preparată anterior. Am decorat cu 2 felii de fleică de porc rumenită puțin la cuptor, câteva felii de ciuperci shiitake și urechi de lemn, un ou marinat tăiat în jumătate și am presărat ceapă verde și fulgi de chili. Să aveți poftă!

Spor la gătit și nu uitați să fiți creativi!

Flaminia

Join the Conversation

  1. Multumesc pentru reteta! Dureaza ceva pana gatesti reteta, dar se merita . Pofta buna !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close