În toamna asta am călătorit prin țară alături de Unisol, împărțind cu bucurie rețete pentru diverse tipuri de conserve cu care-ți poți umple cămara. Cele mai multe dintre rețete au fost cele de zacuscă, poate pentru că le place românilor zacusca foarte mult, poate pentru cu zacusca e un univers întreg, vast și plin de posibilități. Și, apropo de posibilități, într-una dintre călătorii, a venit la mine un domn care s-a recomandat ca fiind cel mai mare producător de zacuscă din Moldova (nu mi-a spus cum se numește zacusca lui nici n-a adus un borcan, pentru schimb de experiență) și care mi-a spus că el n-ar pune ciuperci și vinete în aceeași zacuscă „pentru că nu se amestecă, nu merge”. Eu spun că „merge” și „se amestecă”, chiar foarte bine. Să vă arăt cum:
Puneți vinetele la copt. Între timp, spălați și curățați ciupercile.
Ar fi bine să aveți la îndemână un borcan de cepe mici, coapte și amestecate cu usturoi copt și el (sau puteți să pregătiți amestecul în ziua aceea, curățați ceapa și puneți-o într-o tavă cu un strop de ulei, lăsați-o în cuptor la foc mic pentru două ceasuri; coaceți usturoiul îtreg apoi scoateți cățeii din teci). Asta-i baza pentru zacuscă. Puneți trei- patru linguri de amestec de ceapă cu usturoi pentru un kilogram de ciuperci.
Tocați un ardei (copt) și un gogoșar (copt și el). Cu cuțitul, să rămână bucățele identificabile.
Puneți ardeiul și gogoșarul în tigaia în care ați lăsat ceapa cu usturoiul, pe foc mic.
Opăriți ghebele și tocați-le cu cuțitul, punând și o mână de pătrunjel în tocătura asta.
Puneți ciupercile și vinetele coapte (tocate cu cuțitul și acestea) în tigaie. Amestecați și lăsați să scadă bine.
Turnați o jumătate de litru de bulion în tigaie (eu am folosit o tigaie pentru că am făcut o cantitate mică de zacuscă, altfel ar fi mai potrivită o cratiță), aruncați în ea câteva boabe de piper și două foi de dafin și amestecați în continuare.
După ce a scăzut din nou, zacusca-i gata.
Puteți s-o mâncați pe loc sau s-o puneți în borcane.
Intr-adevar,in Moldova(mai exact pot sa spun de Suceava,de unde sunt eu),se face zacusca ori de vinete,ori de bureti(si se pun niste bureti mici si care raman tari,carora li se spune opintici sau pepinci).Nu prea se amesteca. Si sunt foarte bune.Fata de zacustile pe care le-am mancat in Cluj,mi se pare ca in ardeal se fac mai „dulci”-cred ca e din cauza ca se pun mai multi morcovi.
Buna Adi,
care sunt cantitatile de vinete, ardei si gogosari pentru un kg de ghebe? merci anticipat!
Faci treaba buna, numai bunatati la tine pe site.
1/2 din fiecare
ma trezesc si io dupa un an, dar acum am dat de reteta. confirm ca in moldova SE FACE zacusca (era sa scriu dulceata!) de ghebe impreuna cu vinete, cel putin in neamt. doar ca baza e cu mai multi gogosari si ardei copti si cu rosii in loc de bulion. multumesc pentru pontul cu ceapa si usturoiul coapte. eu le calesc foarte putin impreuna cu putin morcov ras. ce n-am incercat insa si aici voiam sa ajung: se pot inlocui ghebele cu hribi sau alti bureti? logic ar fi sa se poata dar mi-e teaba cu textura celorlalti bureti e prea spongioasa comparativ cu ghebele si ar putea fi greu de mestecat. intreb pentru ca saptamana asta ma apuc de zacusca iar ghebele inca nu au aparut.
f buna reteta ,am si eu ghebe,ma pregatesc sa o prepar,multumesc ADI !
Buna Adi,
poti sa pun rosii coapte, decojite in loc de bulion? Si ce cantitate de rosii imi recomanzi pentru 2,5 kg de ghebe?
Multumesc.
da. 800 g- 1200 g. oricum lași să scadă cât vrei.
Delicoasa. La noi in Constanta ajung ghebele cu 15 lei/kg dar tot am cumparat 10 kg de-am facut pentru iarna, Surpriza din borcan. :))))
Eu am facut anul trecut o zacusca de peste extraordinara.Nu stiu ce o sa fac anul acesta pentru ca in piata nu am vazut ghebe,in schimb saptamana trecuta am facut dulceata de ardei iute.