Acum câteva săptămâni, pe când plănuiam șirul de evenimente de iarnă de la Casa ardeleană, am mâncat acolo o friptură de vițel pe piatră, însoțită de un unt aromat grozav de fain. Fragedă friptura și bună, mi-a amintit de toate ciupercile și scrijelele de slănină fripte pe piatră la marginea pădurilor Maramureșului (da, noi facem asta de mici), la toți clenii (și uneori păstrăvii) puși la perpelit pe lespedea încinsă în foc. Am cerut o piatră împrumut, să văd cum funcționează. Probabil n-o să aveți prea curând una acasă dar barem veți ști unde să mergeți să mâncați așa ceva dacă ajungeți în Cluj. Am pus dară piatra în cuptorul încins și am lăsat-o la foc mare acolo, preț de două ceasuri și jumătate.Când am socotit că-i destul de fierbinte, am trecut la treabă.
Am tăiat trei felii de slănină și le-am pus la îndemână.
Am scos carnea din frigider. de fapt, o scosesem când am pus piatra-n cuptor și am lăsat-o acoperită cu o bucată de folie, în bucătărie, să se acomodeze cu temperatura, să se relaxeze și să mă asigur în felul ăsta că va rămâne fragedă.
Am adunat pe lângă mine niște lucruri menite să îmbogățească experiența aceasta. Aici, niște pate din ficat de porc. din ficat de rață ori de gâscă ar fi fost mai bine, dar dacă nu-i, nu-i.
Pentru că mai aveam, pe post de murătură am folosit arpagicul din borcan.
Am preăgtit și o pastă de unt, din unt, pătrunjel tocat mărunt, usturoi tocat și mai mărunt și fulgi de ardei iute. Le-am frecat bine cu o furculiță.
Am pus mai întâi slana pe piatră. Mi-am dorit puțină grăsime și un strop de gust de fum.
Am întors slana după cinci secunde. După alte cinci, am luat-o de pe piatră.
Am pus apoi carnea pe plită și am lăsat-o pe o parte timp de trei minute. Am pus peste ea câteva frunze de salvie.
Am întors carnea ți am pus peste ea o linguriță de pate și una de unt aromat.
După trei minute am tăiat carnea în felii. În felul ăsta m-ama sigurat că se pătrunde exact atât cât îmi place.
Apoi am mâncat.
Cum credeți c-a fost?
Să fiți sănătoși.
durere instant de stomac cu furtuni în gură… cred că a fost minunat adi şi te invidiez că ai ocazia să te resfeţi cu asemenea bunătăţi:D
nu-i răsfăț, e cercetare:-))
de unde se poate cumpara piatra?
Intrebare: Nu a fost tare carnea de vita astfel preparata? Eu evit sa prepar carnea de vita pentru ca de fiecare data imi las proteza in ea :)
Nicu, nu, din contră. Carnea de vițel (am scris în mai multe postări) iese fragedă dacă o tratezi corect, chiar și fără a fi maturată. O lași două ore la temperatura camerei înainte de a o pune la foc apoi o ții pe foc doar cât trebuie. „Bine făcut” e o noțiune pe care noi o confundăm de obicei cu „talpă de pantof” pentru că depășim limita de timp pentru tratarea termică. Există cărți întregi despre fritptul cărnii de vită dar până la urmă doar experimentul te va învăța să faci lucrurile pe gustul tău.
Notat! Dar care este treaba cu 2 ore la temperatura camerei?
In Baia Mare se practica friptura pe piatra la restaurantul Galla (fostul Cinema Sasar).
Nicu, de ce nu citești postarea? Ha? No, gata, de luni nu mai pun poze! :-))
Băimărene, ar trebui să trec mai des pe acasă, nici nu știam că există:-)
Ha! Am citit mai! Dar credeam ca are o explicatie stiintifica faza cu „relaxarea”.
Si chiar asa, sa nu mai pui poze ca-mi incordeaza stomacul cand le vad si nu ma „relaxez” pana nu il hranesc cu ceva :)
Arta se numeste!!!! uite ca am aflat ca se maninca ceva aproximativ la Baia Mare, la anu merg la intalnirea … ani de la terminarea liceului si am sa incerc. Posteaza si pe Clubul pofticiosilor, ca sa leshine toti !!!!!
Am auzit de aceasta metoda insa n-am vazut prea multe rezultate. Pare foarteeee apetisant! :)
Eu nu ma prea inteleg cu vitelu’ dar slanina aia… parca as taia o bucata din ea, chiar si prin monitor.
Amalia, nu știu ce-i clubul pofticioșilor:-)
BlogFather, nu-i musai să fie vițel, poate fi porc, miel, berbec, pui ori pește.
Dupa parerea mea, se potrivesc in general carnurile mai grase, deoarece daca sunt preparate „traditional'” si se asteapta asezatul mesei…diverse activitati….nu mai sunt bune!
Am Mancat si eu la Suceava, la casa de piatra vita pe piatra, parpalita si cu ceva coniac….si ceapa….a fost superba!!!
Eu abia astept sa incerc un berbecut pe piatra!
Bafta si pofta buna!
Adi, corect, poate fi orice carne. Numai sa fie de porc. :-)
Adi , HELP !
Neaparat trebuie sa clocesc o piatra pentru gatit , da-mi te rog mai multe informatii .
Ce este ? Roca vulcanica ? Marmura ? Granit (granitul este tot o roca vulcanica) ? Piatra de rau ?
Am mancat in franta carne de vita facuta pe piatra si inca nu ii pot uita gustul .
Cand am vazut postul am fost tentat sa-mi iau sotia si sa plec la Cluj .
Da-mi te rog mai multe informatii .
Roshu, uite aici
http://www.hotstones.com/Features.htm
Cum credem c-a fost?!? Nedrept! Cel puțin față de unii dintre noi! :))
(A fost ca atunci când unii mănâncă la televizor bunătăți preparate în aceeași emisiune și, uitându-se candid în obiectiv, îți urează ție, telespectatorului, ”Poftă bună!” :D )
Pentru că tăt ce faceti voi tare-i fain,si ce spuneti,da’ mai ales si ce mâncati,mi-am dat voie sa va’ntreb:care pensiune de pe langa Cluj e mai ferita de drumul mare,mai umbrita de ceva padure,si mai gospodarita de Oameni cu O mare?N-o fi bai ca nu-i „in topic”?!?!?Mulţam vouă!
Poate raspunde cineva care stie, eu n-am avut inca ocazia sa cercetez, deci nu pot sa recomand:-).
Innu, sadic, stiu. :-))
friptura pe piatra n-am mancat inca,da’ reteta imi place mult si am s-o incerc in „piatra” mea zepter.ma ia cu lesin de la stomac .
E inuman ! Te-ai inteles cu guvernu’ si il ajuti la genocid ?!
Si eu sunt din Baia Mare, si am o petra cottura luata de pe internet din Italia.
E o prelungire a gatitului pe Valea Cicarlaului (Valea… etc pentru cunoscatori).
Dar e un mod de a gati concomitent cu mancatul in comun, prilej de bucurie cu prietenii. Fiecare poate sa-si lase feliuta, felia sau bucata de vitel cat vrea de bine facuta, pe care o poate incerca de fiecare data. Cu legume pe margine, coapte minunat.
Bravo, Adi!
Mai gasiti muschiulet de vita care ti-l prepari tu pe piatra cu sare mare si rozmarin la Smart Food,vis a vis de complex Europa.Merita incercat……..
asta tot in Baia Mare
de unde ai luat pietricica?
Spune-mi te rog ce fel de piatra este si de unde ne putem achizitiona sau confectiona si noi una. Mai sus ai tot evitat sa zici direct ce fel de piatra este. Eu sunt din Bucuresti. Sunt curios daca se gasesc si unde astfel de pietre. Sau chiar daca poate fi folosita piatra din magazinele de bricolaj(spre sa nu radeti)gen granit sau ce mai gasim pe acolo. Asteptam un raspuns.
http://ristochef.ro/bufet/pietre_pentru_gatit/mo69028.html
Multumesc pentru informatie :).
Tatal meu este pietrar(confectioneaza monumente funerare din granit)Piatra despre care se scrie mai sus, este placa de granit.O gasiti la orice persoana care confectioneaza monumente funerare .Cumparati o placa de dimensiunile aprox.40×30-sau cum gasiti, , faceti un cadru din fier cornier (care sa sustina ca un suport placa),picioare detasabile,ca sa o puteti duce cu usurinta la iarba verde.Faceti foc iute si continuu dedesubt,lasati o bucata de slanina pe piatra si puteti praji orice ;carne;mici;dovlecei;vinete;oua ochiuri.Dar ca sa nu se lege de piatra,nu uitati slanina.
Veti adora acest gen de gratar dupa prima degustare plus ca este mai simplu de folosit decat gratarul obisnuit,deoarece aici carnea nu se arde niciodata deoarece nu vine in contact cu focul.
Pret aproximativ placa 100 lei metru patrat, deci max.50 lei piatra plus suportul.
Incercati.