Prăjitură Boema

1.8K

În familia mea toată lumea adoră prăjiturile bine însiropate, să mustească siropul atunci când îşi înfig linguriţa în prăjitură. În ceea ce priveşte preferinţele, suntem împărţiţi: unii preferă prăjiturile cu multă ciocolată, alţii doar cu vanilie şi frişcă, iar eu mănânc orice prăjitură, numai să fie bună.

Prăjitura aceasta este foarte însiropată, cu multă ciocolată, dar şi cu un moţ de frişcă, iar eu o prefer în locul amandinei. Nu este o reţetă originală, dar este mult mai bună, pentru că se folosesc ingrediente de calitate.

Pentru blat avem nevoie de: 2 ouă, 130 g zahăr, 150 ml ulei, 100 ml lapte, 200 g făină, 50 g cacao, 5 g praf de copt.

prajitura boema preparare-1

Mixăm ouăle cu zahărul până obţinem o compoziţie cremoasă, apoi adăugăm uleiul şi laptele şi omogenizăm. Separat amestecăm făina, praful de copt şi cacaua şi le cernem în compoziţia lichidă. Omogenizăm şi turnăm amestecul într-o tavă (24×24 cm) tapetată cu hârtie de copt. Coacem 17 minute la 180 de grade Celsius, încălzire sus/jos. Lăsăm blatul să se răcească.prajitura boema preparare

Pentru crema ganache: 250 g ciocolată neagră, 250 ml smântână pentru frişcă.

Smântâna pentru frişcă se pune într-o cratiţă şi se încălzeşte, apoi se toarnă peste ciocolată tocată mărunt, se lasă 5 minute, apoi se amestecă cu un tel până devine lucioasă. Acoperim bolul cu o folie alimentară şi lăsăm crema să se răcească cel puţin 2 ore, apoi o mixăm 5 minute până devine spumoasă.

prajitura boema preparare

Pentru sirop caramelizăm 150 g de zahăr; după caramelizare turnăm 250 ml apă şi amestecăm până se dizolvă.

prajitura boema preparareTăiem prăjitura în bucăți pătrate pe care le însiropăm bine cu siropul răcit şi punem prăjitura la frigider.

Pentru glazură avem nevoie de: 200 ml smântână pentru frişcă, 200 g ciocolată neagră, 50 g zahăr.prajitura boema preparare-5

Smântâna pentru frişcă se pune cu zahărul într-o cratiţă şi se încălzeşte, apoi se toarnă peste ciocolată tocată mărunt, se lasă 5 minute, apoi se amestecă cu un tel până devine lucioasă.prajitura boema preparare-6

Peste fiecare bucată de prăjitură punem câte o lingură de glazură, lăsând să se prelingă pe margini. Lăsăm prăjitura la frigider până se întăreşte glazura.

În plus avem nevoie de 300 ml smântână pentru frişcă, 50 g zahăr pudră, 1 plic de întăritor pentru frişcă. Frişca se bate la viteză mică până începe să se întărească, apoi se adaugă întăritorul şi zahărul pudră şi se continuă mixarea până devine tare şi bună de decorat.

prajitura-boema-

Peste glazura de ciocolată sprităm crema de ciocolată, apoi frişca.

prajitura-boema

Text&Foto: Andreea Dianu

Pasiune pentru bucătărie

alist

Join the Conversation

  1. Ioana Ungureanu says:

    Draga Andreea, te ador pentru deserturile tale fabuloase, garnisite cu muuulta ciocolata (iubesc ciocolata), imi vine sa rod telefonul, calculatorul… Le incerc de fiecare data cand am ocazie, dar uneori ma opreste dieta si pofta fetitei mele pentru ciocolata, dar… Tine-o tot asa!
    Draga Adi, toate retetele tale sunt minunate, orice reteta noua vreau sa incerc pe blogul tau le caut. Iti multumesc ca existi si ma inspiri cu mese si deserturi delicioase pentru familia mea!

    Deosebita consideratie!

    1. You make my day <3 Multumesc Ioana pentru cuvintele frumoase :)

  2. Arata superb, Andreea! Mi-ai facut o poftaaa :)
    Cred ca va trebui sa incerc si eu reteta cat de curand. Îmi place faptul ca ai facut-o in cantitate mica. Exact pe gustul meu

    1. Claudia multumesc. Desi nu am facut o cantitate foarte mare tot am dat si la altii pentru ca in ultimul timp am facut multe deserturi :)

  3. As vrea sa stiu daca cantitatile si tehnica de preparare se pot folosi si pentru a executa un tort în loc de prăjituri.

    1. Din pacate nu, e o prajitura foarte insiropata si nu merge sub forma de tort.

  4. Buna seara. Stimate domnule Hadean va rog sa ma lamuriti ce inseamna ” Nu este o reţetă originală, dar este mult mai bună, pentru că se folosesc ingrediente de calitate.”
    Va multumesc.

    1. Eu trebuie sa va explic pentru ca e reteta mea. Asadar am zis ca nu e o reteta originala, nici nu as putea sa stiu cum era „pe vremuri”, doar din auzite. Dupa spusele celor care au mancat, e mai buna ca cea de atunci si asta datorita calitatii ingredientelor folosite.

  5. Exact ce mi lipsea!!!! :-)

  6. Cantitățile pentru crema și frișcă nu sunt prea mari, pentru cat blat avem?

  7. Am facut si eu prajitura, insa a rezultat un blat extrem de sfaramicios, desi am cantarit toate ingredientele… Aveti idee unde am gresit?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close