Cremosso

182

Salutare,

Când vine vorba de deserturi, încerc de fiecare dată să nu cad pradă tentaţiei şi să dau iama în toate dulciurile posibile şi imposibile. Deşi nu aş refuza niciodată o prăjitură cremoasă, însiropată, câteodată simt nevoia pentru ceva mai uşor, mai revigorant. Ceva energetic, care să mă pună în mişcare, atunci când mai am de parcurs câteva ore bune dintr-o zi sau atunci când activitatea mea din zi îmi cere acest lucru! Aşa s-a născut şi băutura de mai jos, din nevoia de a-mi satisface pofta de zahăr după o masă copioasă şi pentru a-mi restabili energia după o zi plină de alergături. De regulă, majoritatea oamenilor consumă după masă o cafea lângă desert, aşa că m-am gândit să le combin pe amândouă, pentru a realiza desertul perfect!

CREMOSSO

Pentru această reţetă veţi avea nevoie de:

* un pahar de tip cocktail, prerăcit

* 40 ml vodka infuzată cu unt

* 20 ml lichior de alune de pădure (în caz că nu găsiţi, merge şi cel de cafea)

* 10 ml sirop de zahăr (2:1)*

* 60 ml cafea proaspăt extrasă

* frişcă lichidă aromatizată cu coajă de portocală

* mentă proaspătă şi ciocolată rasă pentru decor

––––––––––––––––––––––––––––––––

* Pentru a face siropul de zahăr aveţi nevoie de 2 părti zahăr şi 1 parte apă (ca şi cantitate şi nu volum).

Pont: Pentru a preveni orice risc legat de alterarea sau deteriorarea siropului, puteţi pune până la maxim 5 ml alcool (peste 40° alcool) per sticlă (700 ml). Eu de obicei folosesc vodka sau rom, depinde ce am la îndemână.

Primul pas în crearea acestei reţete este să combinăm vodka cu untul. Deşi ar putea părea puţin ciudat pentru unii, eu recomand acest lucru ori de câte ori am ocazia. Rezultatul este unul cremos, intens, delicat, asă că hai să trecem la treabă!

cocktail-cremosso

Luați o tigaie şi puneţi-o la încins. După ce este bine încalzită, puneţi untul înăuntru şi lăsaţi-l la topit. Eu folosesc de regulă jumătate de pachet de unt pentru o sticlă de 700 de ml. Dacă aveţi nevoie de o cantitate mai mică de vodka, reduceţi şi din cantitatea untului. După ce este topit bine, opriţi focul şi turnaţi vodka înăuntru şi amestecaţi uşor până se omogenizează toată compoziţia. Lasaţi tigaia deoparte pentru a se răci şi turnaţi tot conţinutul într-un borcan şi băgaţi-l la congelator (fără capac).

cocktail-cremosso

cocktail-cremossoȚineţi-l acolo pentru 24 de ore (nu vă speriaţi, nu o să crape borcanul) după care scoateţi cu o lingură partea îngheţată, iar restul compoziţiei strecuraţi-o printr-un filtru de hârtie. În tot acest timp, grăsimea din unt a îngheţat, iar vodka a rămas cu particularităţile esenţiale din unt. În felul acesta, vodka împrumută caracteristicile esenţiale din unt, lucru ce o va face mai catifelată. Dacă sunt persoane care nu agrează gustul pur al acestui distilat, atunci acest lucru va schimba cu totul dinamica lichidului.

Pentru a prepara băutura, adăugaţi toate ingredientele într-un borcan (fără frişca lichidă), gheaţă cuburi până sus, închideţi capacul şi agitaţi foarte bine timp de 8-12 secunde.

cocktail-cremosso
cocktail-cremosso

După ce agitaţi bine toate ingredientele, strecuraţi tot conţinutul într-un pahar de tip cocktail şi apucaţi-vă de frişcă! Pentru a face frişca, adăugaţi nişte frişcă lichidă într-un vas, radeţi nişte portocală proaspătă peste şi amestecaţi cu un tel deasupra unui vas cu gheaţă până ce compoziţia se îngroaşă şi devine omogenă. Strecuraţi conţinutul cu ajutorul unei site de ceai într-un vas de turnare cu grijă pentru a nu crea bule de aer. Acest lucru este necesar pentru a filtra cojile de portocale din frişcă. Mai departe, turnaţi frişca din vasul de turnare deasupra băuturii, cu grijă, ca cele două lichide să nu se amestece.

cocktail-cremosso

Pentru a realiza acest lucru, folosiţi o lingură drept „frână”, poziţionând-o exact peste cocktail. Acest lucru este posibil datorită conţinutului diferit de zahăr dintre cele două compoziţii şi textura lor aferentă.

Odată turnată frişca, cocktail-ul este gata! Nu mai rămâne decât să adăugaţi decorul şi puteţi trimite paharul spre degustat! Ca decor puteţi folosi nişte ciocolată pe care să o radeţi proaspăt deasupra, o frunză de mentă proaspătă şi un bob de cafea!

cocktail-cremosso

 

Spor la (de)gustat,

Text: Mihai Fetcu

www.bardome.ro

Foto: Aura Petrașcu

alist

Join the Conversation

  1. Cristina Oltean says:

    Buna, poate este inoportun sa scriu la aceasta rubrica, dar caut un sfat pt o crema de tort. Este pt prima aniversare a băiatului meu, deci caut ceva gustos, dar și cât de cât ok pt copii, fără prea mult zahar. Multumesc!

  2. In poza arata tentant, dar nu am inteles nimic din prezentarea acestei retete. Si nu pentru ca sunt un profan in ale bucatariei, dar pur si simplu este descris dezlanat.
    – jumatate de pachet de unt: cat reprezinta in gramaj? Sunt diverse gramaje la pachetele de unt, plus ca mai ai si cititori care nu sunt din Ro
    – pui inca un asterisc (*) ca explicatie la siropul de zahar, ignorand ca ai folosit asterisc si la enumerarea ingredientelor, iar de aici sa pierd sirul: * dai proportia de zahar/apa, ca apoi sa continui cu un pont referitor la deteriorarea siropului – care sirop?! Vorbim de ala de zahar sau care, ca spui ca adaugi si vodka!
    – trecem la combinatia vodka-unt: dupa ce scoti din congelator il strecori printr-un filtru de hartie. Adica se va separa si va ramane o vodka lichida?
    – treci apoi la prepararea bauturii, pentru care „amestecam toate ingredientele” – care bautura?? E vorba de desertul propriu-zis? (deduc din ce urmeaza)
    Toata reteta este prezentata ca si cum cititorul ar fi deja in capul tau si stie ce vrei tu sa bucataresti acolo… din poza nici nu vad ca e un cocktail, poate sa fie orice, de la o inghetata la o crema care se da la frigider :)
    Blogul asta e primul loc online unde caut pana si un aluat de pizza dar prezentarea retetei de azi m-a dezamagit.

  3. Salutare Ion,

    Mulţumesc pentru mesaj. Mai jos ai răspunsurile la întrebările tale.

    – jumatate de pachet de unt: cat reprezinta in gramaj? Sunt diverse gramaje la pachetele de unt, plus ca mai ai si cititori care nu sunt din Ro

    Jumătate de pachet de unt = 100 gr.

    – pui inca un asterisc (*) ca explicatie la siropul de zahar, ignorand ca ai folosit asterisc si la enumerarea ingredientelor, iar de aici sa pierd sirul: * dai proportia de zahar/apa, ca apoi sa continui cu un pont referitor la deteriorarea siropului – care sirop?! Vorbim de ala de zahar sau care, ca spui ca adaugi si vodka!

    Pontul este pentru siropul de zahăr. La acel sirop dacă vrei poţi adăuga şi 5 ml de vodka. (asta dacă crezi că va dura o perioadă de timp mai mare până îl vei consuma).

    – trecem la combinatia vodka-unt: dupa ce scoti din congelator il strecori printr-un filtru de hartie. Adica se va separa si va ramane o vodka lichida?

    Când pui vodka amestecată cu untul în congelator, grăsimea din unt se va solidifica. Aceea o înlături (cu o lingură) şi restul compoziţiei care rămâne trebuie strecurată pentru a avea vodka fără micro părţi solide.

    – treci apoi la prepararea bauturii, pentru care „amestecam toate ingredientele” – care bautura?? E vorba de desertul propriu-zis? (deduc din ce urmeaza)

    Cremosso.

    Toate cele bune,
    Mihai :)

  4. Multumesc, e clar acum. Deci e o cafea… ruseasca :) Cu frisca. Untul acela infuzat cu vodca, pe care il indepartez, mai mult ca sigur in pot folosi in alte deserturi, nu? Deserturi pentru adulti!

  5. Cu siguranţă! :D Spor la mixat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
AdiHadean.ro © Copyright 2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Close