Crochete îndrăznețe

672

Urbanizarea și comerțul au dus oamenii din ce în ce mai departe de procesul efectiv al procurării hranei. Astăzi, mulți dintre noi nu știm câte dureri de spate a generat un morcov, câtă muncă e în spatele creșterii unui porc sau cum se sacrifică un animal.

Lipsa acestor experiențe ne face mai puțin empatici cu propria noastră hrană, legitimând parțial „fițele” în alegerea bucăților de carne pe care le mâncăm. Eu cred că suntem datori animalelor să nu risipim nicio bucată comestibilă, să facem supă de oase, să transformăm ghearele în gelatină și să acceptăm că pieptul sau mușchiulețul sunt o parte foarte mică din animal.

Urmând această idee, am decis să fac o mâncare cu fudulii, carne a cărui gust s-ar putea să vă surprindă în mod foarte plăcut. Pentru a le transforma într-un soi de party food, am ales varianta crochetelor.crochete-indraznete-

Am spălat fuduliile de curcan și le-am fiert la foc mic în apă cu 3% sare (procent de masă) timp de 5 minute. Apoi, folosind o spatulă le-am scos în apă foarte rece; puteți chiar să folosiți apă cu gheață. După câteva minute am scurs fuduliile și le-am refrigerat o oră.crochete-indraznete

Când acestea erau reci și ferme a început adevărata migală; folosind un cuțit, am curățat fiecare fudulie de vinișoare și am îndepărtat cu grijă pielița exterioară. Acest pas este opțional, dar va crea o textură mai plăcută în cazul acestei tehnici de gătire în crustă.crochete-indraznete

De aici e simplu, am pudrat carnea cu făină până s-a format în jurul acesteia un soi de aluat lipicios, apoi am trecut fiecare fudulie prin pesmet asezonat cu sare, piper proaspăt măcinat și coajă de lămâie. Aveam opțiunea de a le prăji în baie de ulei, dar în bucătăria de acasă, această tehnică dă bătăi de cap destul de mari, așa că am ales să folosesc prăjirea în tigaie. Am încins o cantitate suficientă de ulei cât să acopere fuduliile până la jumătatea înălțimii acestora, apoi le-am prăjit până s-au rumenit. După câteva minute pe un grătar de inox, le-am savurat ca și finger food.

De data aceasta vă invit să urmați tehnica fără cantități. Acestea vor varia în funcție de vasele folosite, dimensiunea individuală a fuduliilor și tipurile de făină și pesmet folosite.crochete-indraznete

Text&Foto: Vladimir Marian

Printre oale

alist

Join the Conversation

  1. Eu stiu ca astea sunt fudulii. Momitele sunt niste glande din zona gatului, asemanatoare la gust si textura cu creierul.

    1. Bună Delia,

      Ai dreptate, am folosit fudulii. Se pare ca am căzut pradă unei confuzii lingvistice, considerând că aceste două cuvinte ar fi sinonime.

      Lesson learned :)

  2. Am ascultat emisiunea ieri si am parcurs si jumatate din cartea ta.Intr-adevar lectii de viata si de gatit.Dar in acelasi timp.sunt si mandra de mine.Stii de ce? Pentru ca stiu cata dureri de spate a generat cultivarea morcovului,cepei ,rosiilor,pastarnacului si alte legume din gradina.Pentru ca nu folosesc substante care omoara buruienile , cat e vara de lunga le smulg de pe langa legume.Nu folosesc pesticide .Insecticide da, ca nu am timp sa culeg gandaci cu mana.Dar o sa incerc.Am morcov din gradina pana in luna mai .Tinut in beci.Cand vad morcovul din supermarket mi se pare ca este de pe alta planeta.Fara culoare, gust, miros.Si ma bucur ca nu facem risipa de mancare.De la porc, vita ,pasari nu aruncam nimic.Multi spun ca nu se merita.Nici sa cresti un porc,nici sa culti legume.Dar eu stiu ce am dat de mancare acelui.porc, acelei pasari din curte.Imi place sa stiu ce mananc.De gust nu mai vorbim.Dar asta necesita munca.Eu si sotul suntem mici antreprenori a unei fime de distributie papetarie suntem proprietarii unei miniferme de pasari crescute cu cereale, natural zicem noi. (si va spun ca este foarte greu dar nu ne dam batuti).Muncim mult si pretuim totul.Chiar e pacat sa facem risipa.Multumesc pentru retele postate.Chiar mi s-a facut pofta de momite

  3. Unde ati gasit de cumparat? Daca unt dintr-o macelarie de cartier… :(….slaba speranta la Iasi. Abia gasesc rinichi.

    Mi-ati facut o pofta grozava, n-am mancat de muuuult.

  4. Unde ati gasit de cumparat? Daca sunt dintr-o macelarie de cartier… :(….slaba speranta la Iasi. Abia gasesc rinichi.

    Mi-ati facut o pofta grozava, n-am mancat de muuuult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close